Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Відбулось засідання Групи верхнього рівня з розгляду доповідей країн-сторін Об’єднаної конвенції
Опубліковано 27 вересня 2021 року о 15:30

27 вересня 2021 року Голова Держатомрегулювання - Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Григорій ПЛАЧКОВ провів онлайн засідання Групи верхнього рівня з розгляду національних доповідей країн-сторін Об’єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами. До Групи входять представники Міністерства енергетики України, Державного агентства України з управління зоною відчуження,  ДП «НАЕК «Енергоатом»,  ДСП «Чорнобильська АЕС»,  ДСП «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами».


Заходами оглядового процесу передбачено розгляд національних доповідей ряду країн-сторін, підготовки до них запитань,а також надання обґрунтованих відповідей на запитання до Національної доповіді України. 


Україною було обрано Національні доповіді країн, що входять до однієї з Україною Сьомої групи розгляду (Федеративна Республіка Німеччина, Федеративна Республіка Бразилія, Королівство Нідерланди, Ісламська Республіка Мавританія, Королівство Марокко, Республіка Сербія, Республіка Уругвай, Республіка Куба, Держава Еритрея), а також доповіді країн, з якими ведеться співробітництво з питань поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом. До національних доповідей країн Сьомої групи надано 80 запитань, до національних доповідей інших країн – 119 запитань. 

Під час засідання Група верхнього рівня обговорила та узгодила запитання від України до національних доповідей країн-сторін Об’єднаної конвенції, які підлягали поглибленому вивченню Україною.

У підготовці запитань взяли участь Держатомрегулювання, Державне агентство України з управління зоною відчуження, Міністерство енергетики України, ДП «НАЕК «Енергоатом», ДСП «Чорнобильська АЕС», ДСП «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами», Державним науково-технічний центром з ядерної та радіаційної безпеки, Інститутом ядерних досліджень НАН України, ДУ «Науково-інженерний центр радіогідрогеоекологічних полігонних досліджень НАНУ».


Узгоджені Групою верхнього рівня запитання та коментарі від України будуть розміщені на офіційній вебсторінці Об’єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами МАГАТЕ до 30 жовтня 2021 року.

 

Довідково:

Україна підписала Об’єднану конвенцію про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами 29 вересня  1997 року та однією з найперших серед країн світу ратифікувала її Законом України 20 квітня 2000 року.


З часу набуття чинності, Україна є активним учасником процесів і заходів, що відбуваються у рамках реалізації цілей та завдань Об’єднаної конвенції. Протягом 20 років шість Національних доповідей України були представлені Сторонам Об’єднаної конвенції на міжнародних нарадах. Представлення Сьомої Національної доповіді планується у червні 2022 року.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux