Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Відбулася зустріч в.о. Голови Держатомрегулювання із депутатами Європейського Парламенту
Опубліковано 21 листопада 2022 року о 11:01

18 листопада 2022 року в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков зустрівся із делегацією співголів Групи Зелених/Зелені/Європейський Вільний Альянс (Greens/EFA) в Європейському Парламенті, які перебували в Україні з візитом. Головною темою зустрічі стала ситуація на українських ядерних об’єктах, що опинилися в окупації внаслідок широкомасштабної військової агресії російської федерації.

Як зазначив очільник Держатомрегулювання, порушення ядерної та радіаційної безпеки на Запорізькій АЕС відбулося вже при атаці та захопленні станції російськими окупантами. Вже тоді російські війська обстріляли та пошкодили приміщення Навчально-тренувального центру, адміністративно-побутового корпусу, будівлю енергоблоку №1, перехідну галерею та ряд інших важливих для безпечної роботи АЕС об’єктів і споруд.

Олег Коріков підкреслив, що через російську окупацію ЗАЕС, обстріли промислового майданчику станції та прилеглих до неї територій, ядерна та радіаційна безпека суттєво деградувала. Внаслідок таких дій окупантів Запорізька АЕС неодноразово втрачала зв’язок із українською енергетичною системою, наявність якого надважлива для ядерної та радіаційної безпеки атомної станції в умовах зупиненого стану усіх шести енергоблоків АЕС.

В.о. Голови Держатомрегулювання також поінформував представників Європейського Парламенту, що на ЗАЕС відбувається втручання сторонніх осіб (російських військових та представників «росатома») в технологічний процес експлуатації, створюються перешкоди українському персоналу для виконання своїх функцій та при ухваленні необхідних рішень для безпечної експлуатації ядерного об’єкту.

«З метою привласнення ЗАЕС у москві створено фейкову експлуатуючу організацію. Уже 8,5 місяців український персонал ЗАЕС працює в умовах жахливого психологічного і фізичного тиску. Окупанти намагаються змусити українських спеціалістів укладати контракти із російським «росатомом», а керівництво ЗАЕС – усунути від управління станцією», - наголосив Олег Коріков, додавши, що єдиною легітимною експлуатуючою організацією ЗАЕС є НАЕК «Енергоатом», який, відповідно до українського законодавства, несе усю повноту відповідальності за ядерну та радіаційну безпеку на станції.

Крім того, 14 жовтня 2022 року російські окупанти розпочали будівництво додаткових невідомих споруд на майданчику сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП) ЗАЕС, що є незаконним втручанням в проект (конфігурацію) ядерної установки, нехтуванням фундаментальними принципами безпеки та грубим порушенням вимог і стандартів безпеки МАГАТЕ.

Олег Коріков підкреслив, що окупанти завдають шкоди не лише інфраструктурі захопленої ЗАЕС, а й тваринам та довкіллю, що може призвести до екологічної катастрофи. Зниження температури ставка-охолоджувача, що відбулося внаслідок зупину усіх енергоблоків, призвело до масової загибелі риби. Крім того, через мінування периметру заводу за останні три місяці зафіксовано не менше 30 підривів на мінах диких тварин.

«На жаль, усі ці незаконні дії окупанти вчиняли і продовжують вчиняти, незважаючи на присутність постійної місії МАГАТЕ на ЗАЕС із 1 вересня 2022 року. Таким чином, відбувається подальша деградація ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС. І єдина причина цього – російська неспровокована агресія щодо України. Дії росіян на ЗАЕС - цинічне ігнорування як міжнародного права, так і всіх принципів, вимог, правил і норм безпеки. Єдиним можливим варіантом відновлення ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС є повна її деокупація, демілітаризація та повернення станції під повний контроль української влади», - заявив в.о. Голови Держатомрегулювання.

Водночас він підкреслив, що, незважаючи на військові дії, Україна чітко дотримується Угоди про гарантії із МАГАТЕ за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. А Місії МАГАТЕ підтвердили, що усі російські звинувачення щодо створення в Україні «брудної бомби» – фейк.

«Фактично зараз російська федерація продовжує цинічно ігнорувати Статут ООН, Резолюцію Генеральної Асамблеї ООН ES-11/4 від 12 жовтня 2022 року, Резолюцію Ради Керуючих МАГАТЕ від 15 вересня 2022 року, а також Резолюцію Ради Керуючих МАГАТЕ, яка ухвалена 17 листопада 2022 року. Усі ці міжнародні документи чітко закликають рф до виведення своїх військ і з ЗАЕС, і загалом з українських територій в межах її міжнародно визнаних кордонів у 1991 році», - зазначив Олег Коріков та акцентував на важливості підтримки України у питаннях позбавлення прав і привілеїв рф у МАГАТЕ, запровадження санкцій щодо російської державної корпорації «росатом», а також – щодо афілійованих з нею компаній та інституцій.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux