Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Відбулася нарада Держатомрегулювання з міжнародними партнерами щодо актуальних питань ядерної безпеки на ЗАЕС
Опубліковано 16 грудня 2022 року о 08:15

Актуальні питання ядерної безпеки і захищеності на Запорізькій АЕС, яка з 4 березня 2022 року окупована російськими військами, стали предметом онлайн-наради Держатомрегулювання із міжнародними партнерами, яка відбулася 15 грудня 2022 року. Участь у нараді, яку ініціював в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков, взяли представники Європейської комісії, Європейської групи регуляторів ядерної безпеки (ENSREG), Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів (WENRA), Комісії ядерного регулювання США (US NRC) та МАГАТЕ (представники якого долучилися до засідання в якості спостерігачів).

Очільник Держатомрегулювання поінформував міжнародних партнерів про результати проведених місій МАГАТЕ на українських атомних електростанціях, які відбулися наприкінці листопада – початку грудня поточного року.

У ході онлайн-зустрічі Олег Коріков вкотре наголосив, що російська федерація цинічно ігнорує рішення Ради Керуючих МАГАТЕ щодо негайного припинення усіх своїх дій на ядерних об’єктах в Україні відповідно до резолюцій GOV/2022/17, GOV/2022/58 GOV/2022/71 під назвою «Наслідки ситуації в Україні стосовно безпеки, захищеності та гарантій», ухвалених Радою керуючих 3 березня 2022 року, 15 вересня 2022 року та 17 листопада 2022 року відповідно. Більше того, рф не дотримується резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/ES-11/4.

Російські військові продовжують психологічний та силовий тиск на персонал Запорізької АЕС, людей викрадають, катують, вимагають укласти договори з «росатомом». Російські окупанти не допускають на промисловий майданчик ЗАЕС посадових осіб із керівного складу, які мають відповідні ліцензії та уповноважені приймати рішення з питань ядерної та радіаційної безпеки. Такі дії загарбників – є грубим порушенням ядерного законодавства України та Стандартів ядерної безпеки МАГАТЕ.

Крім того, представники «росатома» разом із російськими військовими продовжують здійснювати незаконні дії щодо змін до конфігурацій ядерних установок на майданчику ЗАЕС.

Олег Коріков також надав міжнародним колегам актуальну інформацію про поточну ситуацію із забезпеченням електроенергією власних потреб ЗАЕС, що є важливим для належного функціонування систем охолодження (тепловідведення) ядерного палива.

Учасники наради обговорили можливі узгоджені підходи до регулювання ядерної безпеки на ЗАЕС. Міжнародні партнери виступили з єдиною позицією, що присутність російських окупантів на ЗАЕС та їхні дії є незаконними, не мають нічого спільного із поняттям ядерної та радіаційної безпеки, безпечною експлуатацією і фізичним захистом ядерних установок та протирічать міжнародним договорам і конвенціям.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux