Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
В Україні набули чинності низка законів щодо діяльності у сфері використання ядерної енергії
Опубліковано 12 грудня 2022 року о 14:51

11 грудня 2022 року набули чинності три Закони України щодо діяльності у сфері використання ядерної енергії. Ці закони були підписанні Президентом України та опубліковані в офіційних виданнях Верховної Ради України 10 грудня 2022 року.

Зокрема, набув чинності Закон України від 16 листопада 2022 року № 2758-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо експерта з радіаційного захисту», введення в дію якого відбудеться 11 грудня 2023 року. Цей Закон передбачає запровадження інституту експерта з радіаційного захисту, який займатиметься консультуванням суб’єктів діяльності у сфері використання ядерної енергії, інших юридичних та фізичних осіб щодо дотримання вимог законодавства з питань ядерної та радіаційної безпеки.

Законом визначаються основні вимоги до особи, яка має намір стати експертом з радіаційного захисту та визначається орган, який визнаватиме компетентності експерта.

Відповідно до Закону № 2758-ІХ, Кабінет Міністрів України має затвердити положення про експерта з радіаційного захисту, яким буде визначено перелік напрямів компетенцій, вимог до обсягу знань та практичних навичок експерта та порядок визнання їх компетенції. Запровадження інституту експерта з радіаційного захисту призведе до підвищення ефективності забезпечення радіаційного захисту персоналу та населення.

Також набув чинності та був введений в дію Закон України від 16 листопада 2022 року № 2762-IX «Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку». Зміни, які внесені до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», направлені на приведення деяких його положень у відповідність до права ЄС, норм законодавства України та із врахуванням практики застосування Закону.

Реалізація положень Закону № 2762-IX:

- уніфікує термінологію законодавства України з термінологією законодавства ЄС;

- встановлює кваліфікаційні вимоги до підрядників суб’єктів, які використовують ядерну енергію, що сприятиме підвищенню безпеки здійснення такої діяльності;

- удосконалює вимоги щодо зобов’язань оператора ядерної установки вживати всіх заходів щодо попередження аварій та пом’якшення їхніх наслідків у випадку виникнення таких;

- доповнює повноваження Держатомрегулювання стосовно організації регулярної оцінки нормативно-правової бази у сфері використання ядерної енергії та діяльності органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки, а також міжнародних партнерських перевірок.

Крім того, набув чинності та був введений в дію Закон України від 16 листопада 2022 року № 2755-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення дозвільної діяльності у сфері використання ядерної енергії». Закон направлений на врегулювання питання видачі дозвільних документів у сфері використання ядерної енергії відповідно до права ЄС, зокрема Законом передбачається:

- повідомлення суб’єктом органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки щодо наміру здійснення ним діяльності до її початку;

- виключення такої процедури, як «переоформлення ліцензії». Підстави для переоформлення ліцензії фактично переносяться до підстав для «внесення змін до ліцензії»;

- можливість залишення заяви про отримання ліцензії без розгляду та наводяться підстави для прийняття такого рішення. Введення такої норми покликане оптимізувати діяльність органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки та заявника;

- виходячи з практичного досвіду ліцензування дещо змінюються строки розгляду документів для отримання ліцензії.

Реалізація Закону сприятиме удосконаленню процедури видачі документів дозвільного характеру на здійснення діяльності у сфері використання ядерної енергії з урахуванням положень документів права ЄС та набутого досвіду провадження дозвільної діяльності.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux