Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
В Держатомрегулюванні відбулася робоча зустріч з керівництвом WENRA
Опубліковано 16 серпня 2024 року о 16:32

15 серпня 2024 року в приміщенні українського ядерного регулятора відбулася робоча зустріч Голови Держатомрегулювання – Головного Державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова з Головою Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів (WENRA) Марком Фоєм та його заступником Петтері Тііппаною, які з 12 по 15 серпня перебували в Україні з робочим візитом.

Водночас очільники WENRA є керівниками національних ядерних регуляторів Великої Британії та Фінляндії: Марк Фой – виконавчий директор і головний інспектор з ядерної безпеки Офісу ядерного регулювання Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії (ONR), а Петтері Тііппана – генеральний директор Органу з радіаційної та ядерної безпеки Республіки Фінляндія (STUK).

«Радий вітати вас в Україні. Вдячний за ту незмінну підтримку нашої держави в питаннях, які стосуються забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, яку ви проголосили вже в перші дні повномасштабної війни, що розпочала проти України російська федерація. Нам важливо чути голос підтримки Фінляндії і Великої Британії під час засідань Генеральної конференції та Ради Керуючих МАГАТЕ, в ході роботи Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів та на інших міжнародних майданчиках та зустрічах. Фінляндія та Велика Британія – одні з беззаперечних авторитетів у сфері ядерного регулювання, до думки яких дослухається більшість наших колег в цивілізованому світі», - зазначив у вітальному слова Голова Держатомрегулювання Олег Коріков.

Під час зустрічі очільник українського державного органу ядерного регулювання детально поінформував про досвід регулювання в умовах війни, стан ядерної та радіаційної безпеки на окупованій рф Запорізькій АЕС. Він зазначив, що окупація ЗАЕС призвела до суттєвої деградації обладнання, систем та компонентів ЗАЕС і відновити безпечну її експлуатацію можливо лише шляхом негайної деокупації, демілітаризації та повернення під повний контроль Української держави.

Він додав, що окупанти, всупереч здоровому глузду та загальновизнаним принципам та нормам ядерної та радіаційної безпеки, продовжують створювати провокації на ЗАЕС, намагаючись покласти відповідальність за це на Україну.

Сторони розглянули стан розробки програми відновлення державного регулювання у сфері безпеки експлуатації ядерних установок на Запорізькій АЕС, що постраждала внаслідок бойових дій та окупації військами російської федерації, питання вдосконалення системи аварійної готовності та реагування, імплементації європейських принципів ядерної безпеки в українське законодавство у сфері використання ядерної енергії, затвердження в Україні «Положення з передліцензійної оцінки проєкту ядерної установки» та перспективи ліцензування малих модульних реакторів.

Учасники зустрічі також обговорили роботу з відновлення регуляторного контролю в Чорнобильській зоні відчуження, процес зняття з експлуатації енергоблоків ЧАЕС, надання допомоги підприємствам, діяльність яких пов’язана із поводженням з радіоактивними відходами, відпрацьованим ядерним паливом, джерелами іонізуючого випромінювання, вдосконалення системи радіаційного моніторингу, надання допомоги для посилення функціональних спроможностей Держатомрегулювання.

У підсумку зустрічі представники WENRA запевнили у своїй готовності і в подальшому підтримувати Україну в питанні підвищення рівня ядерної безпеки, надавати всебічну підтримку для відновлення втрачених від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну ресурсів, обладнання, компонентів тих підприємств, що працюють у сфері використання ядерної енергії. Крім того вони виявили зацікавленість у вивченні українського досвіду ядерного регулювання в умовах війни.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux