Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Українська делегація успішно захистила Національний звіт з оцінки стану протипожежного захисту ядерних установок
Опубліковано 04 жовтня 2024 року о 17:34

У період із 30 вересня по 03 жовтня 2024 року в Люксембурзі відбулась фінальна робоча зустріч ENSREG, метою якої був захист національних звітів з оцінки стану протипожежного захисту ядерних установок країн-учасниць другої тематичної партнерської перевірки (TPR II). У цьому заході взяла участь українська делегація, до якої увійшли представники Держатомрегулювання та Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки.

TPR II проводилась у країнах ЄС на виконання вимог «Директиви Ради 2014/87/ЄВРАТОМ від 8 липня 2014 року про внесення змін і доповнень до Директиви 2009/71/Євратом про встановлення рамок Співтовариства для ядерної безпеки ядерних установок».

Тематичні партнерські перевірки організовуються кожні шість років керівництвом Європейської комісії, ENSREG та WENRA. Ці перевірки є обов’язковими для усіх країн-членів Європейського Союзу, які експлуатують ядерні установки, а звітність розглядається у Європейському парламенті (для України участь в таких перевірках є необов’язковою).

За ініціативи Держатомрегулювання та враховуючи успішну участь України у попередніх європейських ініціативах, спрямованих на підвищення рівня безпеки ядерних установок, наша держава приєдналась до цього процесу на добровільних засадах.

«Ця діяльність є важливим кроком України на шляху євроінтеграції та гармонізації національного законодавства України з законодавством Європейського Союзу та кращими європейськими практиками в галузі безпеки ядерних установок», - зазначив Голова Держатомрегулювання – Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.

Держатомрегулюванням було створено міжвідомчі координаційну та робочу групи з метою проведення самооцінки рівня протипожежного захисту ядерних установок за визначеною WENRA методологією (технічною специфікацією), розробки відповідного Національного звіту з оцінки та підготовки до його захисту на міжнародному рівні.

В ході семінару українська делегація успішно представила та захистила Національний звіт з оцінки протипожежного захисту ядерних установок. Країни-учасниці TPR II високо оцінили стан протипожежного захисту ядерних установок України.

Зазначений семінар був завершальним етапом більш ніж трирічного процесу TPR II. Держатомрегулюванням, за погодженням Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, спільно з Державним науково-технічного центром з ядерної та радіаційної безпеки та із залученням представників Міністерства енергетики України, Державної служби надзвичайних ситуацій, Державного агентства України з управління зоною відчуження, АТ «НАЕК «Енергоатом», ДСП «Чорнобильська АЕС», Інституту ядерних досліджень НАН України, забезпечено розробку Національного звіту України з оцінки протипожежного захисту ядерних установок, відповідно до технічної специфікації WENRA, подання цього звіту до ENSREG для проведення країнами-учасницями партнерської перевірки, а також надання відповідей на питання експертних груп та країн-учасниць другої партнерської перевірки.

Крім того, представники Держатомрегулювання та ДНТЦ ЯРБ увійшли до складу групи європейських експертів, метою роботи якої було проведення бенчмаркінгу національних звітів країн-учасниць TPR II та формування пропозицій до проекту підсумкового звіту ENSREG за результатами TPR II.

Після розробки та затвердження ENSREG результатів партнерської перевірки країнами-учасницями мають бути підготовлені Національні плани заходів з удосконалення протипожежного захисту ядерних установок.

За результатами участі України в TPR-II, керівництво TPR II та представники Єврокомісії відмітили вагомий вклад України у процес проведення TPR II та подякували представникам України за активну участь.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux