Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Українська делегація на 53-му пленарному засіданні ENSREG закликала до міжнародної ізоляції рф
Опубліковано 22 листопада 2023 року о 13:05

Делегація Держатомрегулювання, яка представляла Україну на 53-му пленарному засіданні Європейської групи регуляторів ядерної безпеки (European Nuclear Safety Regulators Group – ENSREG), що відбулося 20 листопада 2023 року в м. Брюссель (Бельгія), закликала європейських партнерів до міжнародної ізоляції рф, як країни, що ганебно порушує міжнародні норми, принципи ядерної безпеки та вдалася до злочинного ядерного шантажу світової спільноти. На необхідності ізоляції країни-агресора під час своєї доповіді акцентував очільник української делегації, в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег КОРІКОВ.

«Обстріли діючої атомної станції, збройне захоплення АЕС, перетворення АЕС на військову базу, де зберігається військова техніка, зброя, вибухівка, знищення Каховського водосховища, яке було основним джерелом водопостачання для Запорізької АЕС, тиск та переслідування українського ліцензованого персоналу, неможливість внаслідок окупації провести технічне обслуговування та ремонт обладнання і систем, які важливі для безпеки, експлуатація окупантами енергоблоків Запорізької АЕС всупереч умовам ліцензій, виданих Державною інспекцією ядерного регулювання України – це далеко не повний список тих злочинів, які вчиняє рф на українській ЗАЕС», - зазначив голова української делегації.

«Російська окупація ЗАЕС призвела до повної деградації системи готовності та реагування на надзвичайні ситуації, руйнування системи фізичного захисту, логістики, відсутності запасних частин і матеріалів, серйозної деградації обладнання. Це ніщо інше, як шантаж. І відповісти на ядерний шантаж, до якого вдається країна-агресор, можна тільки консолідованою та принциповою позицією усього цивілізованого світу. І ця позиція має полягати у міжнародній ізоляції рф, припиненні будь-якої співпраці з нею у галузі ядерної енергії», - заявив Олег КОРІКОВ.

Він також наголосив на необхідності перегляду питання обмеження прав і привілеїв рф в міжнародних установах, таких як МАГАТЕ, та розгляду Радою керуючих МАГАТЕ стану виконання резолюції Генеральної конференції МАГАТЕ GC (67)/RES/16 та резолюцій Ради керуючих МАГАТЕ GOV/2022/17, GOV/2022/58, GOV/2022/71.

Крім того, в.о. Голови Держатомрегулювання висловив вдячність країнам-членам ENSREG та їхнім ядерним регуляторам за послідовну і незмінну позицію щодо війни рф проти Україні, розуміння і підтримку того, що і українська територія, і українські ядерні установки повинні бути демілітаризовані та деокуповані.

Довідково:

ENSREG – незалежний авторитетний експертний орган, до якого входять представники держав-членів ЄС та Європейської комісії з метою постійного вдосконалення та налагодження взаєморозуміння у сферах ядерної безпеки та поводження з радіоактивними відходами.

Країнами-членами ENSREG є Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Ірландія, Італія, Іспанія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Німеччина, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція.

Участь Держатомрегулювання у засіданнях ENSREG є важливою для України, адже вона дозволяє інформувати європейських партнерів про ситуацію із ядерною та радіаційною безпекою в нашій державі, ризики та загрози, що виникають внаслідок повномасштабного вторгнення. Така діяльність направлена на формування консенсусної позиції серед європейських регуляторів та більшості країн ЄС на підтримку України.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux