Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Українська делегація з успіхом презентувала Національну доповідь з ядерної безпеки в Австрії
Опубліковано 13 квітня 2017 року о 15:51

13 квітня у Інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася прес-конференція, присвячена участі України у Сьомій нараді Конвенції з ядерної безпеки. У рамках заходу члени української делегації розповіли про те, як проходила цьогорічна Сьома нарада з огляду Конвенції з ядерної безпеки, а також презентували основні аспекти Національної доповіді України.

«Цьогоріч штаб-квартира МАГАТЕ зібрала рекордну кількість учасників – Сьому нараду Конвенції з ядерної безпеки відвідали більше 900 осіб», – розпочав свій виступ експерт Державної інспекції ядерного регулювання Роман Халенко. Саме він представляв Національну доповідь України у Відні.

Зі слів експерта Держатомрегулювання, Конвенція з ядерної безпеки була ратифікована Верховною Радою України у 1997 році. «З тих пір кожні три роки ми маємо презентувати Національну доповідь України з ядерної безпеки для всієї світової спільноти», – повідомив Роман Халенко. – «У цьогорічній доповіді йшлося про сучасний стан ядерної та радіаційної безпеки в Україні. Ми акцентували увагу на основних здобутках у галузі, а саме, на гармонізації норм та правил з ядерної та радіаційної безпеки відповідно до референтних рівнів WENRA, стандартів безпеки МАГАТЕ, директив Ради Європи/Євратома. Розповідали про участь України у європейських стрес-тестах. Ділилися актуальною інформацією про проект будівництва централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива в Зоні відчуження, а також про подальше введення в експлуатацію Нового безпечного конфайнменту «Арка». Говорили й про Комплексну (зведену) програму підвищення безпеки енергоблоків АЕС, мета якої – максимально можливий рівень безпеки вітчизняних енергоблоків атомних станцій».

За результатами Сьомої наради з огляду Конвенції з ядерної безпеки – Україна успішно впоралась з поставленими завданнями попередньої Шостої оглядової наради Конвенції з ядерної безпеки, що проходила у 2014 році. З 4 поставлених перед Україною Викликів – виконано 3, з 4 Пропозицій світової спільноти – 3 реалізовано сповна. Цьогоріч за результатами всебічного обговорення країни-члени Конвенції шляхом консенсусу визначили 3 нові Виклики, 1 нову Пропозицію та відзначили 4 Хороші практики в Україні стосовно ядерної безпеки.

Серед Викликів:

1) Реорганізація Державної інспекції ядерного регулювання України в Комісію з ядерного регулювання на підставі спеціального Закону.

2) Продовження зусиль щодо повномасштабного виконання Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС, включаючи «пост-фукусімські» заходи.

3) Імплементація Директив ЄС та референтних рівнів WENRA до вітчизняного законодавства України з питань ядерної та радіаційної безпеки.

У рамках заходу світовою спільнотою були відзначені здобутки України в гармонізації законодавства у сфері ядерної та радіаційної безпеки відповідно європейських стандартів, оцінено активну участь в роботі Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів (WENRA). Крім того, учасники Сьомої наради з огляду Конвенції з ядерної безпеки наголосили на значних досягненнях України у забезпеченні надійності диверсифікації ядерного палива. Не обійшли увагою й успішне видалення відпрацьованого ядерного палива (включаючи пошкоджене) з басейнів витримки енергоблоків № 1-3 Чорнобильської АЕС до сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1), а також завершення переміщення Нового безпечного конфайнменту «Арка» на об’єкт «Укриття» й зруйнований аварією четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС.

Наостанок Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук розповів про сучасний стан робіт з будівництва НБК. За його словами, роботи виконуються відповідно до контрактних графіків. На майданчику Чорнобильської АЕС введені в експлуатацію тимчасові об’єкти. На проммайданчику об’єкта «Укриття» тривають інженерно-технологічні дослідження. На підставі календарного плану виконання робіт за контрактом поточний термін завершення контракту – 30 листопада 2017 року.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux