Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Україна провела партнерську перевірку за напрямом "Управління старінням" як одного із факторів забезпечення безпеки ядерних установок
Опубліковано 06 вересня 2019 року о 08:26

05 вересня 2019 року в Держатомрегулювання відбулося засідання Колегії Держатомрегулювання з розгляду питання про Національний план дій за результатами першої тематичної партнерської перевірки за напрямом «Управління старінням».

 

Засідання Колегії Держатомрегулювання проходило під головуванням Григорія ПЛАЧКОВА – Голови Держатомрегулювання, та за участю народного депутата України, Голови Підкомітету з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг – Остапа ШИПАЙЛО, представників ДП НАЕК «Енергоатом», Інституту ядерних досліджень НАНУ та представників інших органів та організацій.

 

Проведення міжнародних партнерських перевірок з безпеки ядерних установок за визначеними темами передбачено Планом імплементації Директиви Ради 2014/87/ Євратом, яка встановлює основи з ядерної безпеки ядерних установок в рамках виконання в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами, з іншої сторони».

 

Для першої тематичної партнерської перевірки Європейською Комісією на основі пропозицій Західноєвропейської асоціації ядерних регуляторів (WENRA), погоджених Європейською групою регуляторів у сфері ядерної безпеки (ENSREG), обрано напрям «Управління старінням» — зазначив Григорій ППАЧКОВ, розпочинаючи засідання.

 

У 2017 році Держатомрегулювання за участю фахівці ДП «НАЕК «Енергоатом», ІЯД НАН України, ДП «ДНТЦ ЯРБ» було розроблено «Національний звіт до першої тематичної партнерської перевірки за напрямом «Управління старінням». Перевіркою було охоплено усі енергоблоки АЕС та дослідницькі реактори з потужністю більше 1 МВт.

 

Питання управління старінням розглядається як один із основних факторів забезпечення безпеки ядерних установок як на етапі проєктної, так і довгострокової експлуатації. Основною метою управління старінням є максимальна ефективність експлуатації, шляхом впровадження технічно та економічно доцільних заходів та модернізацій, спрямованих на своєчасне виявлення і стримування в допустимих межах деградації елементів енергоблоків унаслідок старіння.

 

За результатами першої тематичної партнерської перевірки за напрямом «Управління старінням» Держатомрегулювання за участю фахівці ДП «НАЕК «Енергоатом», ІЯД НАН України, ДП «ДНТЦ ЯРБ» було розроблено відповідний Національний план дій, який схвалено рішенням Колегії Держатомрегулювання.

 

До кінця вересня 2019 року текст вищезазначеного Національний план дій буде оприлюднено на офіційному веб-сайті Держатомрегулювання www.snrc.gov.ua. англійською та українською мовами.

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux