Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Участь України у Міжнародній конференції 
Опубліковано 08 листопада 2021 року о 12:40

Міжнародна конференція з питань поводження з радіоактивними відходами завершила свою роботу. Конференція проходила у режимі онлайн та у реальному форматі (офлайн) у м. Відень, Республіка Австрія з 01 по 05 листопада 2021 року.


Від України участь у заході брали представники Держатомрегулювання, Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, Державного агентства України з управління зоною відчуження та ДСП «Чорнобильська АЕС». 


Метою Конференції є підвищення безпеки радіоактивних відходів, обмін надбаннями та ефективними рішеннями, набутим досвідом серед національних операторів, регулюючих органів, науковців, молодих професіоналів країн-учасниць МАГАТЕ. 

У рамках заходу визначено ключові програми та перспективи розвитку на майбутнє, зокрема, у частині питань захоронення радіоактивних відходів, відпрацьованого ядерного палива та сховищ у геологічних формаціях.


«Під час Конференції було відзначено досягнення Держатомрегулювання у напряму гармонізації вимог у сфері поводження з радіоактивними відходами до так званих референтних рівнів безпеки (Safety Reference Levels - RL), які базуються на стандартах МАГАТЕ та враховують практику європейських країн.

З часу приєднання України до WENRA у 2015 році, Держатомрегулюванням були розроблені нові нормативно-правові акти щодо поводження з радіоактивними відходами та зняття з експлуатації, а саме: Загальні положення безпеки при поводженні з радіоактивними відходами до їх захоронення (2017); Загальні положення безпеки при захороненні радіоактивних відходів (2018); Загальні положення безпеки зняття з експлуатації ядерних установок (2020).

Це важливі документи, які враховують як референтні рівні WENRA, так і рекомендації МАГАТЕ. Держатомрегулюванням також розроблені нормативно-правові акти, що встановлюють вимоги до структури та змісту Звітів з аналізу безпеки для установок по поводженню з РАВ та приповерхневих сховищ для захоронення РАВ», – зазначила Руслана ТРІПАЙЛО - заступник Голови Державної інспекції ядерного регулювання України – заступник Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України. 


Представник від ДСП «Чорнобильська АЕС» Олексій Мясніков представив інформацію на тему: «Міжнародне співробітництво за проектами Чорнобильська АЕС» щодо досягнень у створенні важливих об’єктів поводження з радіоактивними відходами, зокрема, Заводу з переробки рідких радіоактивних відходів, промислового комплексу поводження з твердими радіоактивними відходами, установки для звільнення радіоактивних матеріалів з-під регулюючого контролю, нового безпечного Конфайменту та об’єкту «Укриття» та інші.


Фахівчиня Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, Ірина Кутіна представила, у рамках заходу, електронний постер про радіоактивні відходи, які утворилися у зруйнованому 4-му енергоблоці ЧАЕС після Чорнобильської катастрофи та про поводження з ними під час експлуатації комплексу Нового безпечного конфайнменту та об’єкта «Укриття» (комплекс НБК-ОУ). Зокрема, представлено аналіз питань застосовності нормативних вимог з безпеки у сфері поводження з радіоактивними відходами до діяльності, пов'язаної з поводженням із аварійними радіоактивними відходами об’єкта «Укриття» в умовах Нового безпечного конфайнменту.


Результати Конференції свідчать про значний прогрес країн-учасниць МАГАТЕ у напряму поводженні з радіоактивними відходами, впровадженні нових технологій, напрацюванню нових підходів та перспектив.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux