Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Участь Голови Держатомрегулювання у III міжнародній конференції із ядерної захищеності та фізичного захисту, яку організовано МАГАТЕ
Опубліковано 09 жовтня 2019 року о 09:20

01-04 жовтня 2019 року Голова Державної інспекції ядерного регулювання України, Григорій ПЛАЧКОВ, взяв участь у III міжнародній конференції із ядерної захищеності та фізичного захисту, що відбулася у місті Марракеш, Королівство Марокко.

 

 

Позиція України була висловлена у вигляді презентації «Система фізичного захисту України: виклики та інтеграція в глобальну систему ядерної захищеності». Було відзначено, що на сьогоднішній день українські ядерні та радіаційно-небезпечні об’єкти працюють у штатному режимі, у той час як системи їх фізичного захисту функціонують у режимі підвищеної готовності. Система державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки направлена на зміцнення безпеки і збереженості ядерних установок та радіоактивних матеріалів. У цьому контексті, докладаються значні національні зусилля та ініціативи. Розробляються та впроваджуються проєкти модернізації систем фізичного захисту на об’єктах із використання радіоактивних матеріалів, введена у дію система спеціальних перевірок.

 

Питання забезпечення фізичного захисту радіоактивних матеріалів в Україні регулюються Законом України «Про фізичний захист ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання», порядком визначення рівня фізичного захисту ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання, відповідно до їх категорії, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2003 року № 625, відповідно до статті 21 ЗУ «Про фізичний захист», будь-яка діяльність у сфері використання ядерної енергії має розпочинатися із дотриманням першочергових вимог фізичного захисту.

 

Наразі в Україні триває імплементація нового Інтегрованого плану із підтримки ядерної захищеності в Україні (INSSP) на 2019-2022 роки, відповідно до положень Конвенції про фізичний захист ядерного матеріалу. Також для сприяння зміцнення знань, умінь та навичок кадрів з фізичного захисту в Україні у Національному технічному університеті  «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» з 2019 року відкрита навчальна програма для підготовки фахівців із фізичної ядерної безпеки.

 

Участь представників України у міжнародних заходах МАГАТЕ є важливим внеском у міжнародну діяльність з фізичної ядерної безпеки та унікальною можливістю донести до світової ядерної спільноти інформацію про нові виклики, здобутки та надбання у сфері безпеки використання ядерної енергії.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux