Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
У смт. Вакуленчук ліквідовано сховище радіоактивних відходів
Опубліковано 14 лютого 2017 року о 11:21

13 лютого представники Держатомрегулювання взяли участь у церемонії, присвяченій завершенню проекту «Захоронення радіоактивних відходів (РАВ) сховища «Вакуленчук». Захід відбувся на Житомирщині на території колишнього сховища.

Утворилося сховище в часи Радянського Союзу: в період між 1960 і 1990 роками. У той час у Житомирській області діяла військова частина 83330, що була ракетною базою стратегічних ядерних сил СРСР. На об’єкті обслуговувалися ядерні боєприпаси: джерела іонізуючого випромінювання (ДІВ) використовували для калібрування приладів за різними діапазонами вимірювання й типами випромінювання.

З метою приведення сховища в екологічно безпечний стан, Кабінетом Міністрів України було укладено Імплементаційну угоду з Організацією НАТО. В рамках угоди – реалізовано пілотний проект вилучення РАВ зі сховища «Вакуленчук» й реабілітовано території.

За попередніми результатами досліджень на території сховища було виявлено наявність гамма, бета, альфа та нейтронного випромінювання. Радіоактивні відходи містили джерела кобальту (60 Co), цезію (137 Cs), стронцію (90 Sr) та плутонію (239 Pu). Потужність дози досягала до 2500 мР/год. Точні габарити відходів, а також інженерна конструкція сховища були невідомі. Крім того, існував ризик витоку радіоактивних джерел за межі захоронення.

1 січня 2016 року розпочалася активна фаза реалізації проекту, який передбачав виконання робіт у три етапи.

Першим етапом стало радіаційне обстеження об’єкту, вивчення історії майданчика з проведенням радіологічних і екологічних досліджень. В результаті – сформовано карту радіаційного забруднення. Роботи даного етапу проекту виконувались Київським міжобласним спеціальним комбінатом.

Другий етап – підготовка Технічного рішення, попередня обробка відходів, їх вилучення, кондиціонування, пакування у відповідні контейнери й транспортування до місць захоронення. Третій етап – рекультивація території об’єкту. Роботи другого та третього етапу виконувались ТОВ «НТ-ІНЖИНІРИНГ», компанією, що виграла тендер на проведення робіт.

Технічне рішення, розроблене ТОВ «НТ-ІНЖИНІРИНГ», було погоджене з Держатомрегулюванням. Після чого Інспекція видала даній компанії ліцензію на провадження діяльності з переробки та вилучення РАВ зі сховища «Вакуленчук».

У період з 1 вересня по 31 грудня 2016 року усі роботи згідно Технічного рішення були виконані. Частину РАВ у вигляді відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання перевезено на зберігання до Київського міжобласного спеціального комбінату. Тверді РАВ у вигляді залізобетонних конструкцій сховища, а також зацементовані рідкі РАВ передано на захоронення до ПЗРВ «Буряківка» у Чорнобильській зоні відчуження.

На сьогодні радіаційний фон рекультивованих територій відповідає нормі. Отриманий досвід використовуватиметься у подальшому при реалізації наступних проектів з вилучення РАВ з «історичних» сховищ, у тому числі, що залишились від військових програм колишнього СРСР.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux