Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
У Держатомрегулювання відбулася низка зустрічей за проектом співробітництва з Європейською Комісією
Опубліковано 12 червня 2018 року о 13:39

 

11 червня 2018 року у Державній інспекції ядерного регулювання України під керівництвом Голови Держатомрегулювання Григорія Плачкова відбулася низка зустрічей за проектом співробітництва з Європейською Комісією «Надання підтримки українському регулюючому органу». У рамках заходу обговорились усі три компоненти за проектом.

«Основне завдання Компоненту А – надання технічної підтримки Державній інспекції ядерного регулювання України з питань безпеки поводження з радіоактивними відходами (РАВ)», – повідомив начальник відділу зняття з експлуатації ДНТЦ ЯРБ Сергій Кондратьєв.

Складається Компонент А з чотирьох задач, що включають виконання технічних оцінок безпеки поводження з РАВ. Задача перша стосується питань звільнення радіоактивних матеріалів від регулюючого контролю. Друга – питань будівництва, введення в експлуатацію та експлуатації установок для переробки РАВ; третя – сховищ для зберігання та захоронення РАВ; четверта – сховищ для захоронення високоактивних та довгоіснуючих РАВ у глибоких геологічних формаціях.

У рамках Компоненту А розроблені «Керівництво до структури та змісту звітів про аналіз безпеки об’єктів, призначених для переробки радіоактивних відходів» та «Керівництво до коригування структури та змісту звітів про аналіз безпеки об’єктів, призначених для захоронення радіоактивних відходів».

Про результати реалізації Компоненту В розповів науковий співробітник ДНТЦ ЯРБ Олександр Кухоцький. Основна мета Компоненту – надання підтримки вітчизняному ядерному регулятору у ліцензуванні нової дослідницької ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів».

Даний Компонент складається з трьох задач. Перша – вивчення досвіду ЄС щодо регулювання та ліцензування ADS-систем. Друга – розробка та вдосконалення регуляторної бази України для підкритичних систем. Третя – створення незалежних розрахункових моделей для оцінки безпеки ЯПУ «Джерело нейтронів». На сьогодні усі задачі Компоненту В успішно завершені.

«Підтримка європейських колег щодо ліцензування ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів» дуже важлива для України, адже такого типу установок до цього ми в експлуатацію не вводили» – підсумовує науковий співробітник ДНТЦ ЯРБ Олександр Кухоцький. – «Тож, вкотре висловлюємо подяку представникам ЄК. Впевнений, наша подальша співпраця за напрямом (проект UK/TS/51) буде не менш успішною та результативною».

Основним завданням Компоненту С було ознайомлення фахівців Держатомрегулювання з практикою ЄС щодо здійснення державного нагляду за системою управління діяльністю й людським фактором. Зі свого боку експерти ЄС мали представити низку рекомендацій щодо вдосконалення регулюючої діяльності в Україні за цим напрямом.

На сьогодні основна частина проекту завершена. В результаті – було підтверджено, що українська нормативна база відповідає європейській. Все ж, вдосконалення необхідне в частині: компетенції інспекторів, методичної бази для оцінки культури безпеки й аналізу людського фактору при подіях на АЕС, а також – процедури залучення експертів до проведення інспекційних перевірок.

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux