Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Технічна нарада з питань звільнення матеріалів від регулюючого контролю
Опубліковано 09 червня 2017 року о 12:07

Держатомрегулювання приділяє постійну увагу за напрямом впровадження європейського досвіду та «кращої» міжнародної практики щодо звільнення матеріалів від регулюючого контролю в рамках практичної діяльності у сфері використання ядерної енергії.

З 29 травня по 1 червня 2017 року у м. Вільнюс у приміщенні офісу литовського регулюючого органу – VATESI відбулася Технічна нарада з питань звільнення матеріалів від регулюючого контролю, організована в рамках проекту співробітництва Європейської Комісії INSC U3.01/12 (UK/TS/48) «Підтримка Держатомрегулювання щодо регулювання безпеки поводження з радіоактивними відходами». У нараді взяли участь представники Держатомрегулювання, ДНТЦ ЯРБ, Рискаудит, JSO (Офісу з підтримки реалізації проектів INSC в Україні) та VATESI.

Відповідно до порядку денного технічної наради були проведені такі заходи:

1. Розгляд та узагальнення з керівниками завдання А1.1 UK/TS/48 від Рискаудит та ДНТЦ ЯРБ попередніх результатів експертної оцінки, наданої ДСП «Чорнобильська АЕС» проектної документації для установки, призначеної для звільнення радіоактивних матеріалів від регулюючого контролю на ДСП «Чорнобильська АЕС».

Створення такої установки, включаючи розроблення проектної документації, постачання та монтаж відповідного вимірювального обладнання, реалізується в рамках індустріального проекту INSC U4.01/11E щодо створення установки для звільнення від регулюючого контролю радіоактивних матеріалів у вигляді металовміщуючого обладнання. Згідно з представленим проектом установка включає стаціонарну гама-спектрометричну установку, обладнану напівпровідниковими германієвими детекторами та портативний (пересувний) гама-спектрометр для забезпечення вимірювання рівня радіоактивного забруднення великогабаритних фрагментів обладнання.

2. Обмін досвідом з литовським регулюючим органом – VATESI з практичних питань звільнення матеріалів від регулюючого контролю.

На спільній нараді представники VATESI ознайомили учасників технічної наради з положеннями нормативних документів Литовської Республіки щодо звільнення матеріалів та майданчиків від регулюючого контролю та планами щодо їх удосконалення з метою приведення у відповідність до Міжнародних базових стандартів з безпеки (Директива Євроатом 2013/59, GSR part 3, BSS).

Литовською стороною були представлені положення узгодженої методики визначення питомої активності радіонуклідів у складі матеріалів, які підлягають звільненню від регулюючого контролю, за виміряними значеннями питомих активностей основних (реперних) радіонуклідів у складі радіоактивного забруднення матеріалів. Застосування такої методики є можливим завдяки проведеним дослідженням із визначення масштабних коефіцієнтів (радіонуклідних векторів) для існуючих потоків матеріалів, утворення яких очікується при демонтажі в ході зняття з експлуатації Ігналінської АЕС, а також при експлуатації систем зберігання ядерного палива до його вивезення з енергоблоків.

Коротко була представлена інформація щодо існуючих об’єктів інфраструктури поводження з РАВ на майданчику Ігналінської АЕС, плани та хід робіт із створення сховищ для захоронення РАВ різного типу, відповідно до діючої класифікації – дуже низькоактивні РАВ, низько- та середньоактивні РАВ.

3. Технічний візит на Ігналінську АЕС.

Два енергоблоки Ігналінської АЕС, які експлуатувалися відповідно у періоди з 1983 по 2004 та з 1987 по 2009 на поточний час знімаються з експлуатації. В рамках зняття з експлуатації здійснюється демонтаж систем та обладнання. З метою мінімізації кількості РАВ, що утворюються при знятті з експлуатації та потребуватимуть подальшого поводження та захоронення, у законодавстві Литовської Республіки були впроваджені положення щодо звільнення матеріалів від регулюючого контролю та створені спеціальні вимірювальні установки. При цьому, забезпечується звільнення усіх видів матеріалів, що утворюються в ході поточної діяльності на ІАЕС – металовміщуючих, будівельних конструкцій, змішаних відходів експлуатації тощо. У тому числі, забезпечується можливість проводити вимірювання великогабаритних матеріалів та фрагментів.

Під час візиту учасники технічної наради безпосередньо ознайомились із роботою установок із звільнення матеріалів від регулюючого контролю, а також із порядком та процедурою документування і прийняття рішень щодо звільнення матеріалів та надання дозволів на вивезення їх за межі майданчика для необмеженого застосування.

 

Участь у технічній дозволила обмінятись досвідом з литовських регулюючим органом VATESI та ознайомитись з практикою звільнення матеріалів від регулюючого контролю під час візиту на Ігналінську АЕС сприятиме імплементації «кращої практики» при впровадженні методів, підходів та процедур прийняття рішень в рамках звільнення радіоактивних матеріалів та відходів від регулюючого контролю.

За результатами участі у технічній нараді отриманий досвід з практичних питань звільнення матеріалів від регулюючого контролю використовуватиметься при:

- розгляді методологій та стандартів підприємств щодо звільнення радіоактивних матеріалів від регулюючого контролю;

- організації та проведенні експертиз проектів установок для звільнення радіоактивних матеріалів від регулюючого контролю;

- перегляді (внесенні змін до) НПА «Порядок звільнення радіоактивних матеріалів від регулюючого контролю у рамках практичної діяльності».

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux