Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Шоста конференція з ядерної безпеки (ENSREG): підсумки та результати для України
Опубліковано 24 червня 2022 року о 11:15

Цього тижня у місті Брюссель відбулася Шоста конференція ENSREG з ядерної безпеки в Європі. Україну на ній представляв виконуючий обов’язки Голови Держатомрегулювання – головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки Олег Коріков.

У ході конференції проведено низку важливих зустрічей та переговорів із керівниками європейських регуляторів ядерної безпеки та міжнародних організацій. Представники Єврокомісії, ENSREG, WENRA, країн Євросоюзу рішуче засуджують збройну агресію росії та висловлюють свою підтримку Україні, її громадянам, готові до співпраці та надання допомоги у сфері ядерної безпеки.

Із заступником Генерального директора з питань енергетики Єврокомісії Массімо Гаррібба Олег Коріков обговорив роботу Держатомрегулювання у військових умовах та влив збройної агресії росії на європейську безпеку. Також обговорено подальші кроки зі зміцнення та розширення двосторонньої співпраці між Держатомрегулювання та Єврокомісією. Досягнуто домовленостей щодо проведення найближчим часом наради з метою активізації співпраці із впровадження нового ядерного палива для реакторів типу ВВЕР у країнах Євросоюзу.

Під час зустрічі з Міхаїлом Демченком, Головою Державної інспекції з безпеки ядерної енергії Литви (VATESI), домовилися щодо зміцнення двостороннього співробітництва у сфері безпеки використання ядерної енергії. Литовська сторона запропонувала актуалізувати існуючу двосторонню угоду із врахуванням збройної агресії росії. Сторони також проведуть обмін досвідом поводження із пошкодженим ядерним паливом.

Із Генеральним директором Органу з радіаційної та ядерної безпеки Фінляндії (STUK) Петтері Тііппана обговорювались напрямки двостороннього співробітництва. Представник Фінляндії запропонував урочисто підписати угоду між двома регуляторами під час Генеральної конференції МАГАТЕ. Сторони домовилися спільно працювати над питанням відмови від постачання ядерного палива виробництва росії та впровадження альтернативного ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-440.

Петтері Тііппана висловив готовність поділитися досвідом Фінляндії щодо провадження незалежної національної системи радіаційного моніторингу та виступити із спільною пропозицію до Єврокомісії щодо реалізації цього проєкту.

У ході переговорів з Ліді Еврар, заступником Генерального директора - директором департаменту ядерної та фізичної безпеки МАГАТЕ обговорювались питання надання допомоги з використанням міжнародного інструменту RANET (Мережа реагування та допомоги), актуальності місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС, що наразі є захопленою російськими військами.

Під час зустрічі з Вереною Ехольд, директором Директорату V/8 за напрямом Радіаційний захист Федерального міністерства з питань клімату, навколишнього середовища, енергетики, мобільності, інновацій та технологій (Австрія) обговорювались питання посилення двостороннього співробітництва, зокрема впровадження незалежної національної системи радіаційного моніторингу та безпеки поводження з джерелами іонізуючого випромінювання

Із Головою WENRA Олів’є Гуптою обговорено вплив збройної агресії на роботу регулюючого органу, та відповідні виклики та ризики. Гупта повідомив про роботу постійної групи WENRA з питань України, та запропонував експертну допомогу щодо оцінки безпеки ядерних установок в умовах російської агресії.

Під час зустрічі з Лукашем Млинаркевичем, Президентом Національного агентства з ядерної енергії Польщі, домовилися ініціювати двостороннє співробітництво між Польщею та Україною у сфері безпеки використання ядерної енергії. Сторони працюватимуть над розробкою та підписанням угоди про співпрацю та надання технічної допомоги Україні.

У ході зустрічі із Головою виконавчої ради офісу ядерного регулювання - Головним інспектором ядерної галузі (ONR) Марком Фоєм домовилися розгорнути двостороннє співробітництва між Великою Британією та Україною у сфері безпеки використання ядерної енергії. Сторони також готують підписати відповідну угоду, а представник Великої Британії висловив готовність надати Україні технічну допомогу. Марк Фой та Олег Коріков обговорили подальші плани щодо обміну досвідом безпеки поводження із пошкодженим ядерним паливом, оцінки безпеки нових проектів реакторів із водою під тиском (PWR) та малих модульних реакторів (SMR).



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux