Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Щодо проведення Національного семінару
Опубліковано 08 червня 2018 року о 13:25

 

З 5 по 7 червня 2018 року в м. Києві за сприяння МАГАТЕ на базі Навчального центру з фізичного захисту, обліку та контролю ядерного матеріалу ім. Дж. Кузмича відбувся Національний семінар щодо обміну інформацією у сфері ядерної захищеності та координації дій. На порядок денний були винесені питання вдосконалення координації дій відповідних державних інституцій при зборі, підготовці та наданні інформаційних повідомлень стосовно радіоактивних матеріалів, які перебувають поза регулюючим контролем, для подальшої їх передачі до Бази даних МАГАТЕ щодо інцидентів та незаконного обігу радіоактивних матеріалів (далі - ITDB).

У семінарі взяли участь фахівці Держатомрегулювання, Держприкордонслужби, Національної поліції, Служби безпеки, ДК «УкрДО «Радон», ДСНС, Державної екологічної інспекції та Інституту ядерних досліджень НАНУ.

Програма ITDB була започаткована МАГАТЕ у 1995 році. Починаючи з 1997 року Україна бере в ній активну участь.

Цілями ITDB є:

1. Допомога державам-учасницям у своєчасному обміні офіційною інформацією щодо інцидентів з незаконного обігу та іншої несанкціонованої діяльності з ядерними та радіоактивними матеріалами.

2. Обробка та аналіз наданої інформації для виявлення загальних загроз, тенденцій та структур; допомога державам-учасницям у визначенні необхідних заходів щодо окремих подій або визначенні політики протидії незаконному обігу; підтримка діяльності МАГАТЕ у сфері ядерної захищеності.

3. Створення надійного джерела основної інформації щодо інцидентів з незаконного обігу для преси шляхом надання офіційної інформації.

ITDB охоплює інциденти, що включають незаконне придбання, постачання, володіння, використання, переміщення чи передачу ядерних та інших радіоактивних матеріалів, беручи до уваги, що такі дії можуть бути свідомими чи ненавмисними, пов’язаними чи ні з перетином державного кордону. ITDB також охоплює невдалі та незакінчені дії, вказані вище, втрату (крадіжку) радіоактивних матеріалів та інші випадки виявлення радіоактивних матеріалів, що перебувають поза регулюючим контролем.

Представник Відділу ядерної захищеності МАГАТЕ Х. Гарсіа дав високу оцінку діяльності державних органів виконавчої влади України, відповідальних за виявлення у незаконному обігу радіоактивних матеріалів і реагування на такі події, а також повноту та своєчасність інформаційних повідомлень, що надаються МАГАТЕ. За цим напрямом діяльності Україна є однією з провідних держав у регіоні, яка постійно та цілеспрямовано веде боротьбу з вилученням радіоактивних матеріалів з незаконного обігу та переміщення їх під надійний регулюючий контроль.

Під час семінару учасники отримали теоретичні знання стосовно загальної структури ITDB, змісту, порядку підготовки та вимог до матеріалів, які мають бути переданими та закріпили ці знання на практичних заняттях під керівництвом експертів МАГАТЕ.

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux