Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Щодо проведення командно-штабних навчань
Опубліковано 10 листопада 2016 року о 15:41

7-8 листопада 2016 року в м. Києві за сприяння Державного Департаменту, ФБР, Національної тихоокеанської північно-західної лабораторії США, Норвезького Агентства з радіаційного захисту, Шведського Агентства з радіаційної безпеки відбулись командно-штабні навчання у сфері боротьби з контрабандою ядерних матеріалів.

У навчаннях взяли участь представники правоохоронних органів України, науково-дослідницьких установ та організацій, інших центральних органів виконавчої влади, які відповідають за виявлення та реагування на випадки перебування у незаконному обігу радіоактивних матеріалів, у тому числі і представник Державної інспекції ядерного регулювання України.

Американські колеги поділились досвідом діяльності правоохоронних органів та інших відповідних структур щодо протидії контрабанді радіоактивних/ядерних матеріалів. У свою чергу українські учасники розповіли про нормативно-правову базу України, порядок взаємодії органів виконавчої влади та юридичних осіб, які провадять діяльність у сфері використання ядерної енергії, в разі виявлення радіоактивних матеріалів у незаконному обігу, практичні досягнення та напрацювання у цій сфері. Було зазначено, що в Україні створено відповідне законодавство, яке відповідає основним вимогам та рекомендаціям МАГАТЕ у сфері ядерної захищеності, а практичні механізми взаємодії дозволяють своєчасно виявляти радіоактивний матеріал, що знаходиться у незаконному обігу, вилучати його та поміщати під надійний регулюючий контроль. Налагоджена да успішно діє система інформування МАГАТЕ відповідно до взятих Україною міжнародних зобов’язань.

Безумовно, існують поточні проблеми необхідності вдосконалення чинного законодавства, постійного підвищення професійного рівня персоналу та покращення матеріально-технічного оснащення підрозділів відповідних державних інституцій.

Під час навчань були відпрацьовані практичні сценарії виявлення у незаконному обігу радіоактивних матеріалів, місце, роль та завдання кожного із учасників, проведення розслідувань, криміналістичних експертиз тощо.

Організатори заходу позитивно оцінили здобутки українських колег, підтвердили готовність до подальшого розширення співробітництва у сфері протидії незаконному обігу радіоактивних матеріалів. Зокрема, представник Норвезького Агентства з радіаційного захисту повідомив, що подібні механізми координації дій або координуючі органи в Норвегії відсутні і український досвід для нього був дуже цікавим і корисним.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux