Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Щодо оцінки радіологічних наслідків пожеж у природних екосистемах зони відчуження та зони безумовного відселення
Опубліковано 06 квітня 2020 року о 16:41

Щодо оцінки радіологічних наслідків пожеж у природних екосистемах зони відчуження та зони безумовного відселення

 

Відповідно до інформації Державної служби України з надзвичайних ситуацій 04 квітня о 13:22 у Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення поблизу с. Володимирівка Котовського лісництва виникла верхова лісова пожежа на площі 20 га.

Станом на 07:00 год. 06 квітня у Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення продовжується заходи щодо ліквідації двох осередків пожеж, а саме:

- між с. Володимирівка та с. Жовтневе Котовського лісництва на площі близько 20 га. До гасіння залучено 124 чол. та 28 од. техніки, з них від ДСНС 74 чол. о/с та 15 од. техніки (в тому числі 2 літаки АН – 32П та вертольот МІ - 8). Всього з початку робіт авіацією ДСНС здійснено 42 скиди води (174 тонни), з них вертольотом МІ-8 – 27 скидів, літаками АН-32П – 15 скидів;

- поблизу с. Рагівка Котовського лісництва (41 квартал) на площі близько 5 га. До гасіння залучено 14 чол. та 4 од. техніки, з них від ДСНС 7 чол. о/с та 2 од. техніки.

Контроль радіаційного стану у зоні відчуження, заходів з радіаційного захисту та доз індивідуального (зовнішнього та внутрішнього) опромінення персоналу, що забезпечує гасіння пожеж, здійснює ДСП «Екоцентр» ДАЗВ.

Природні екосистеми зони відчуження виконують роль бар'єрних функцій природно-техногенного комплексу зони відчуження. Ліквідація наслідків пожеж в них пов’язана із необхідністю врахування радіаційних ризиків перш за все для персоналу, що працює у зоні відчуження та задіяний під час ліквідації пожеж, а також оцінки впливу подій на стан безпеки ядерних та радіаційних об’єктів зони.

Продукти горіння природних екосистем можуть поширюватись на значні відстані внаслідок підйому у високі шари атмосфери, що призводить до розсіювання (дисперсії) до концентрацій, які значно нижчі можливостей вимірювальних приладів, допустимих НРБУ-97 рівнів інгаляційного надходження для населення і не несуть радіаційних загроз (за винятком ближньої зони на лінії вогню).

За даними Державного агентства України з управління зоною відчуження Державним спеціалізованим підприємством «Екоцентр» на території зони відчуження посилено контроль за радіаційною ситуацією. В оперативному режимі аналізуються дані щодо потужності еквівалентної дози гамма-випромінювання (ПЕД) та вмісту радіонуклідів у повітрі в районі пожежі, працюють мобільні групи радіаційної розвідки.

Потужність еквівалентної дози гамма-випромінювання, за даними пунктів АСКРС в районі пожеж, за останню добу не змінилася. Коливання поточних значень ПЕД не перевищували контрольні рівні для постів АСКРС (таблиця 1).

Контрольні рівні потужності еквівалентної дози не перевищені.

Таблиця 1 - Потужність дози на постах АСКРС ДСП «Екоцентр» з 05.04.2020 з 09:00 по 06.04.2020 14:00, нЗв/год.

№ п/п

Назва поста АСКРС

Мінімум

Середнє

Максимум

Контрольні рівні

1

Діброва

262

273

289

700

2

Ільїнці

96

107

129

260

3

Оржонікідзе

88

100

119

170

4

Ст. Соколи

116

127

139

280

 

На базі програмного комплексу «РОДОС» станом на 08:00 06.04.2020 змодельований прогноз поширення хмари в приземному шарі атмосфери (рис. 2).

 

14____08_00 06

 

Рис. 2 - Моделювання поширення хмари в приземному шарі атмосфери результаті пожежі.

Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання проводить вимірювання активності аерозолей у приземному шарі атмосферного повітря в м.Києві та передмісті.

Вимірювання проводяться за допомогою мобільної радіологічної лабораторії RanidSONNI та спеціального переносного обладнання. Деталі за посиланням https://sstc.ua/news/operativne-povidomlennya-shodo-radiacijnoyi-situaciyi-u-kiyevi-ta-peredmisti

Вимірювання активності аерозолів у повітрі продовжуються у посиленому режимі на постах Українського гідрометеорологічного центру, ДСП «Об’єднання Радон», Центральної геофізичної обсерваторії, постами АСКРО зон спостережень діючих АЕС України.

Станом на 06 квітня результати спостережень і оперативних вимірювань свідчать про те, що радіаційний фон в м. Києві і на території України знаходиться у межах природних значень для певної місцевості. Концентрація штучних радіонуклідів в приземному шарі атмосферного повітря не зазнала змін і не перевищує значень багаторічних спостережень (зокрема, за даними Центральної геофізичної обсерваторії у період 03–06.04.2020 в м. Києві концентрація Сs-137 у повітрі становила 3,0 – 8,3 х 10 -5 Бк3 . Згідно НРБУ-97, допустимі концентрації Сs-137 у повітрі - 0.8 Бк3 ).

У той же час Державна служба України з надзвичайних ситуацій повідомляє про велику кількість випадків загорянь і закликає громадян суворо дотримуватися правил пожежної безпеки і не провокувати виникнення пожеж в природних екосистемах внаслідок штучного підпалу трави.

 

 Довідково: Радіаційний фон в зоні відчуження контролюється за допомогою автоматизованої системи контролю радіаційного стану (АСКРС) у безперервному режимі на 39 пунктах. Дані надходять до диспетчерського центру раз на годину, в умовах надзвичайної ситуації – раз на 2 хвилини.

Радіоекологічні дані по місту Київ (потужність дози) та території України представлені на мапі європейської інформаційної платформи з обміну радіологічними даними у режимі реального часу – EURDEP   https://remap.jrc.ec.europa.eu/GammaDoseRates.aspx

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux