Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Саме демілітаризація території ЗАЕС є метою українських і міжнародних зусиль – звернення Президента України
Опубліковано 02 вересня 2022 року о 08:45

Україна зробила все для того, щоб місія МАГАТЕ на Запорізьку АЕС відбулася, однак російські окупанти намагаються перетворити цю місію на безплідну екскурсію по станції. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський у своєму щоденному зверненні до українців від 1 вересня 2022 року.

«Сьогодні місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС. Добре, що це відбулося. Сам факт попри всі провокації російських військових і цинічні обстріли Енергодара й території станції. Україна зробила все для того, щоб ця місія відбулася. Але погано, що окупанти намагаються перетворити цю місію МАГАТЕ – справді необхідну – на безплідну екскурсію по станції. Вірю, що цього вдасться не допустити», - сказав Президент.

Він зазначив, що представники МАГАТЕ мають змогу зробити об’єктивні висновки про ризики, які виникли на Запорізькій атомній станції вперше в історії саме через окупантів.

«Головне, щоб була воля зробити саме об’єктивні висновки. Постійні обстріли, присутність російських військових та зброї на станції, знущання з українського персоналу та намагання віддати станцію під управління представників «росатома», які взагалі не здатні до відповідального ставлення до такого обʼєкта... Ось це причини загроз», - наголосив Володимир Зеленський.

«У нас є чіткі дані про те, що Росія робила дуже багато цинічних речей, щоб обманути місію. Зокрема за допомогою залякування мешканців Енергодара. Окупанти примушували людей брехати представникам МАГАТЕ – передавати якісь папірці, щось там підписувати, щось говорити. Коли ми бачились із паном Гроссі та членами місії в Києві, ми домовилися про те, що місію обов’язково супроводжуватимуть журналісти з українських та міжнародних ЗМІ. Незалежні журналісти. Щоб світ бачив правду. Бачив, що насправді відбувається. На жаль, цього не зроблено. Хоча обіцяно. На жаль, окупанти не пустили журналістів, але організували масовку своїх пропагандистів. На жаль, представники МАГАТЕ не захистили представників незалежних ЗМІ. Сподіваємося, що місія все ж зробить об’єктивні висновки з обставин на станції», - заявив Глава держави.

Він додав, що під управлінням українських фахівців понад три десятиліття перебувають 5 обʼєктів – Чорнобильська станція і 4 робочі АЕС - і до діяльності жодного з цих об’єктів у МАГАТЕ ніколи не було зауважень, поки Росія не вдерлася на нашу територію й не принесла сюди своє божевілля.

Президент України підкреслив, що Запорізька АЕС зможе повернутися до цілком безпечної роботи тоді, коли з її території вийдуть російські військові, коли вони заберуть свою зброю, боєприпаси, коли вони припинять обстріли Енергодара та сусідніх районів і свої провокації.

«І головне, що має відбутися, – це демілітаризація території станції. Саме це є метою українських і міжнародних зусиль. І погано, що ми поки не почули відповідних закликів від МАГАТЕ. Хоча й говорили про це з паном Гроссі на нашій зустрічі в Києві. Це був ключовий – ключовий! – безпековий пункт наших домовленостей. Це говорилося чітко: демілітаризація й повний контроль українських атомників», - наголосив Володимир Зеленський.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux