Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Розпочаті комплексні випробування Комплексу з переробки РАВ Рівненської АЕС
Опубліковано 21 грудня 2017 року о 14:28

20 грудня представники Держатомрегулювання взяли участь у першому етапі комплексних випробувань обладнання комплексу з переробки радіоактивних відходів (КПРАВ) на майданчику Рівненської АЕС, який є першим на діючих атомних електростанціях України. Роботи розпочаті відповідно до окремого дозволу Держатомрегулювання №000943/25/29, виданого експлуатуючій організації ДП «НАЕК «Енергоатом». З 1 березня 2018 року планується приступити до другого етапу комплексних випробувань.

З 2005 року на Рівненській АЕС в рамках проекту міжнародної технічної допомоги TACIS, спільно з Єврокомісією триває реалізація проекту з будівництва КПРАВ. Основна мета проекту - підвищення рівня безпеки експлуатації шляхом впровадження передових сучасних технологій з переробки радіоактивних відходів. Впровадження комплексу дасть можливість зменшити обсяги РАВ, які утворюються в процесі експлуатації і вже знаходяться в сховищах, а також кондиціювати відходи з метою підготовки до передачі на спеціалізовані підприємства для їх подальшого захоронення. Реалізація проекту сприятиме збереженню навколишнього середовища та підвищенню екологічності атомної електростанції.

Комплекс з переробки РАВ складається з низки установок, які дозволять переробляти відходи, що утворюються не лише у процесі експлуатації енергоблоків, а й під час зняття їх з експлуатації. Кінцевий продукт переробки буде готовий до довготривалого зберігання і захоронення на спецпідприємствах з поводження з РАВ.

Згідно з рекомендаціями МАГАТЕ і Європейської комісії, а також з урахуванням міжнародного досвіду технологічна лінія комплексу з переробки РАВ включає сім установок. Чотири установки: вилучення (ONET, Франція); сортування і фрагментації ТРВ (Nukem, Німеччина); суперпресування Megane 15 (Nukem, Німеччина) та вимірювання активності HS 541 (Envinet, Чехія) поставлені в рамках проекту TACIS. Решта три установки: цементування (Енвітек, Україна), очистки оливи та дезактивації металу (консорціум Спеценергетікос, Литва - Україна) – за кошти НАЕК «Енергоатом». На усіх установках, які на сьогоднішній день вже змонтовано, проведені функціональні випробування. На КПРАВ завершені роботи з випробування допоміжних систем: спецканалізації, вентиляції, пожежогасіння, зв’язку та відеонагляду. Щодо будівельної частини – наразі закрито тепловий контур будівлі, проведено організаційні заходи зі створення зони суворого дозиметричного контролю.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux