Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
російські окупанти порушують щонайменше два з п’яти принципів Гендиректора МАГАТЕ, дотримання яких мало б запобігти аварії на ЗАЕС – Олег Коріков
Опубліковано 07 липня 2023 року о 17:31

Мінування російськими окупантами промислового майданчика Запорізької АЕС і прилеглої до станції території, перебування на ЗАЕС військових рф, військової техніки, вибухівки тощо є порушенням щонайменше двох з п’яти принципів з недопущення аварії на ЗАЕС, які 30 травня 2023 року на засіданні Ради безпеки ООН оголосив Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі. Про це в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков повідомив 06 липня 2023 року в ході онлайн-зустрічі з міжнародними партнерами.

«Враховуючи факти мінування території та наявну інформацію про розміщення російських військових на майданчику ЗАЕС, цілком ймовірно, що порушуються щонайменше другий та четвертий принципи, які запропоновані Генеральним директором МАГАТЕ», - сказав Олег Коріков.

Ці принципи, зокрема, визначають:

принцип №2 – ЗАЕС не можна використовувати як сховище або базу для важкого озброєння (реактивних систем залпового вогню, артилерійських систем, танків, боєприпасів) або військового персоналу, який може бути використаний для нападу з території АЕС;

принцип №4 – усі конструкції, системи та компоненти, необхідні для безпечної та захищеної експлуатації ЗАЕС, повинні бути захищені від нападів або диверсій.

В.о. Голови Держатомрегулювання також зазначив, що перешкоджання окупантами переведенню енергоблоку №5 в стан «холодний зупин» є недопустимими та суперечать основним принципам безпеки МАГАТЕ.

«Через підрив греблі Каховської ГЕС та зникнення Каховського водосховища Запорізька АЕС втратила надійне джерело водопостачання. У нинішніх умовах і за наявності води в ставку-охолоджувачі важливо перевести енергоблок №5 у стан «холодний зупин» у проектному режимі та з проектною швидкістю, щоб уникнути пошкодження обладнання та знизити ризики для ядерної безпеки», - пояснив Олег Коріков, додавши, що за період окупації ЗАЕС на енергоблоці №5 не проводилося технічне обслуговування та ремонт систем важливих для безпеки.

Він також поінформував учасників наради, що сьогодні Україна фактично позбавлена можливості виконувати Конвенцію про оперативне оповіщення про ядерну аварію (якщо йдеться про Запорізьку АЕС) – через блокування загарбниками передачі даних з автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО) на ЗАЕС.

Олег Коріков наголосив, що цивілізований світ має докласти максимум зусиль та змусити рф виконати резолюції Ради керуючих МАГАТЕ GOV/2022/17, GOV/2022/58, GOV/2022/71, які закликають рф до негайного виведення військового та іншого персоналу із ЗАЕС та повернення станції під контроль українського Уряду. А також – на необхідності позбавлення рф прав і привілеїв у МАГАТЕ, міжнародної ізоляції країни-агресора у сфері ядерної енергії.

В онлайн-нараді взяли участь представники Єврокомісії, ENSREG, WENRA, Комісії з ядерного регулювання США (US NRC), Офісу ядерного регулювання Великої Британії (ONR), Комісії з ядерної безпеки Канади (CNSC), Органу з радіаційної та ядерної безпеки Республіки Фінляндія (STUK), Національного агентства з ядерної енергії Польщі (PAA).


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux