Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Рішення Колегії Держатомрегулювання від 1 серпня 2019 року № 08
Опубліковано 07 серпня 2019 року о 16:36

ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

 

РІШЕННЯ КОЛЕГІЇ

 

01 серпня 2019 р. м. Київ № 08

 

 

Про можливість залучення ДНТЦ ЯРБ

до оцінки відповідності продукції,

що постачається для АЕС України

 

 

 

До сфери управління Державної інспекції ядерного регулювання України (далі – Держатомрегулювання) належать два державні комерційні підприємства, а саме: Державне підприємство «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки» та Державне підприємство «Державний центр регулювання якості поставок та послуг».

Державне регулювання безпеки використання ядерної енергії безпосередньо пов’язане з необхідністю вирішення чисельних і складних завдань науково-технічного характеру. Загальноприйнятою та найбільш ефективною міжнародною практикою є створення при регулюючому органі організації технічної підтримки державної форми власності, яка здатна виконувати компетентні та незалежні експертні оцінки технічної документації на продукцію, системи та елементи, важливі для безпеки АЕС, а також проводити дослідження та розробки в сфері безпеки використання ядерної енергії для вирішення питань, пов’язаних із здійсненням державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки.

На даний час склалась ситуація, що унеможливлює виконання визначених функцій ДП «Держцентрякості». У зв’язку з цим та для забезпечення науково-технічної підтримки Держатомрегулювання з питань технічного регулювання, оцінки (підтвердження) відповідності видів продукції, що застосовується у сфері використання ядерної енергії, планується залучити фахівців ДНТЦ ЯРБ.

Підприємство здійснює свою діяльність у межах повноважень, наданих чинним законодавством і закріплених Статутом ДНТЦ ЯРБ. На сьогодні організаційна структура підприємства включає 9 спеціалізованих (за напрями діяльності) науково-технічних відділи, 3 науково-організаційних відділи, 8 адміністративно-управлінських відділів, 2 відокремлені підрозділи.

Фахівці ДНТЦ ЯРБ мають значний досвід виконання оцінки матеріалів, що обґрунтовують безпеку АЕС, та технічних рішень, що розробляються експлуатуючою організацією в рамках реалізації «Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій» (К(з)ППБ) та інших програм з підвищення безпеки.

З метою забезпечення науково-технічної підтримки Держатомрегулювання з питань технічного регулювання, оцінки (підтвердження) відповідності видів продукції, що застосовується у сфері використання ядерної енергії, та реалізації «Стратегічного плану розвитку державного підприємства «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки» на 2019-2023 роки» в частині завдання щодо розвитку підприємства з метою підвищення конкурентоспроможності, зокрема розширення надаваних послуг з дотриманням принципу незалежності та уникнення конфлікту інтересів, керівництво ДНТЦ ЯРБ прийняло рішення здійснювати діяльність з оцінки (підтвердження) відповідності продукції при виготовленні виробів, що постачаються для ядерних установок, об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, уранових об’єктів, інших джерел іонізуючого випромінювання, а також оцінці (підтвердження) відповідності продукції вимогам технічних регламентів та на добровільних засадах.

За результатами аналізу можливостей ДНТЦ ЯРБ зроблено висновок про достатні людські та матеріальні ресурси підприємства для здійснення такої діяльності. Працівники ДНТЦ ЯРБ можуть залучатися до здійснення процедур оцінки відповідності продукції, як технічні експерти. Знання та досвід, отримані в ході професійної діяльності, безпосередня участь у проведенні приймальних випробувань продукції для систем, важливих для безпеки ядерних установок, об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, уранових об’єктів, інших джерел іонізуючого випромінювання, дає підстави стверджувати про необхідний рівень компетенції фахівців ДНТЦ ЯРБ. Окрім цього, в складі підприємства наявні лабораторія RanidSONNI та необхідні розрахункові коди, які також можуть використовуватися при здійсненні процедур оцінки відповідності.

 

Розглянувши та обговоривши питання Колегія Держатомрегулювання ВИРІШИЛА:

Уповноважити ДНТЦ ЯРБ здійснювати діяльність з оцінки (підтвердження) відповідності:

-            виробів, що постачаються для ядерних установок, об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, уранових об’єктів, інших джерел іонізуючого випромінювання;

-            вимогам технічних регламентів та на добровільних засадах у встановленому законодавством порядку.  

 

 

 

Голова Колегії

 

Григорій ПЛАЧКОВ

 

 

Секретар Колегії

 

Тетяна КНЯЖНИЦЬКА

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux