Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Рішення колегії Держатомрегулювання буде доопрацьовуватися
Опубліковано 09 вересня 2011 року о 16:06

Норми сейсмічного дослідження майданчику Южно-Української АЕС з урахуванням інженерного запасу планується остаточно ухвалити 16 вересня 2011 року під час заключної технічної наради Держатомрегулювання України. Таке рішення було прийнято за результатами засідання колегії Державної інспекції ядерного регулювання України 8 вересня 2011 року. Як зазначила голова Держатомрегулювання України Олена Миколайчук, норми визначення показників інженерного запасу при розрахунках сейсмічних досліджень майданчиків АЕС на сьогодні не встановлені ні в національних нормативних документах, ні в стандартах МАГАТЕ. Тому це питання потрібно всебічно вивчити, додала вона.

 

«На жаль сьогодні норми встановлення інженерного запасу при визначенні рівня сейсмічності майданчиків АЕС України не врегульовані, тому ми маємо виробити такі підходи, які будуть прийнятні не лише для будівництва нових АЕС, а допоможуть приймати рішення щодо продовження терміну експлуатації вже діючих блоків», - сказала О.Миколайчук.

 

«Ми проаналізували, як до цього підходять в інших країнах. Прецеденти створено, в першу чергу, для нового будівництва. На рівні ЄС визначено, що цей інженерний запас становитиме 40 %. Мова йде про нові ядерні установки, які працюватимуть 60 - 100 років, а нам потрібно приймати рішення щодо продовження експлуатації блоків. Тому ми маємо проводити сейсмічну кваліфікацію обладнання відповідно нормам і рекомендаціям, як українських, так і іноземних фахівців, виходячи з обґрунтованого консерватизму», - зазначила голова Держатомрегулювання.

 

«На сьогодні ми отримали результати натурних «польових» досліджень та сейсмічної переоцінки майданчику ЮУАЕС, є зауваження за результатами експертизи, які, можливо ще, відкоригують отриманий показник пікового прискорення на рівні грунту (0,093 g). Але це значення, з огляду останніх подій на АЕС «Форд Анна» США, «Кашивазаки» та «Фукусіма-1» Японії потребує втілення додаткового консерватизму та певного коефіцієнту інженерного запасу. В будь-якому разі це значення повинно бути не нижче рекомендованого МАГАТЕ (більше 0,1 g) та мати додатковий коефіцієнт інженерного запасу, який надасть можливість надійно перекрити деякі невизначеності розрахунків та дозволить переконливо довести достатність вимог до сейсмічної безпеки майданчиків АЕС», - поінформувала О.Миколайчук.

 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux