Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Пуск ядерної установки після планово-попереджувального ремонту
Опубліковано 04 березня 2021 року о 10:30

Вже завтра, 05 березня 2021 року, Держатомрегулювання заслухає інформацію щодо готовності енергоблоку №3 ВП «Рівненська АЕС» до пуску після планово-попереджувального ремонту.


Разом з тим, нагадаємо, що невід’ємною частиною забезпечення ядерної та радіаційної безпеки є експлуатація, технічне обслуговування, інспектування та випробування ядерної установки відповідно до затверджених регламентів, про що зазначено в статті 19 Конвенції про ядерну безпеку.


Планування термінів планово-попереджувальний ремонту покладено на експлуатуючу організацію (оператора), а виконання регламентних ремонтних робіт обладнання атомних електростанцій є невід’ємною складовою забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, принципи якої встановлюють пріоритет безпеки людини та навколишнього природного середовища. Оператором усіх діючих АЕС в Україні є Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».


Так, відповідно до п.10.4.1 НП 306.2.141-2008 «загальні положення безпеки атомних станцій», періодично під час експлуатації проводяться: технічне обслуговування, планово-попереджувальні ремонти, випробування, перевірки, калібрування, контроль стану основного металу і зварних з'єднань конструкцій, систем і елементів, важливих для безпеки, з метою підтримки їх працездатності, у відповідності з проєктними вимогами.

Окремо слід зазначити, що відповідно до частини четвертої статті 32 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку»: «Ліцензіат повинен мати фінансові, матеріальні та інші ресурси, відповідну організаційну структуру і персонал для підтримання рівня безпеки, передбаченого нормами, правилами і стандартами з безпеки, а також вимогами виданого дозволу».

Держатомрегулювання, в установленому законодавством порядку, видає окремі дозволи на виконання певних видів робіт чи операцій на етапах будівництва, введення в експлуатацію, експлуатації та зняття з експлуатації ядерної установки, експлуатації та закриття сховища для захоронення радіоактивних відходів.

Окремі письмові дозволи на пуск ядерної установки після планово-попереджувального ремонту з перевантаженням активної зони видаються за заявою експлуатуючої організації після виконання усіх запланованих робіт з технічного обслуговування та ремонту обладнання ядерної установки.

Держатомрегулювання, за результатом розгляду звітних документів, що надаються експлуатуючою організацією, а також розгляду технічних рішень щодо введення модернізованих систем та елементів систем важливих для безпеки у дослідну/промислову експлуатацію, рішень про продовження терміну експлуатації обладнання та елементів систем важливих для безпеки, може встановити додаткові умови, з метою забезпечення безпечної експлуатації ядерної установки.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux