Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Проведені громадські слухання щодо продовження терміну експлуатації блоку №3 Запорізької АЕС
Опубліковано 26 жовтня 2017 року о 14:17

24 жовтня 2017 року в Енергодарі, місті-супутнику Запорізької АЕС, Держатомрегулювання за участі НАЕК «Енергоатом» пройшли громадські слухання стосовно можливості продовження терміну експлуатації ядерної установки - енергоблоку №3 Запорізької АЕС.

В заході взяли участь уповноважені представники Держатомрегулювання та Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом», Запорізької АЕС представники громадських організацій та місцевих ЗМІ, міських та сільських рад, а також мешканці населених пунктів зони спостереження Запорізької АЕС: Нікополя, Кам'янки-Дніпровської, Великої Білозерки, Великої Знам'янки, Новодніпровки, Енергодара та Запоріжжя. Всього зареєстрованих учасників громадських слухань - 212 осіб.

Виконуючий обов'язки Голови Державної інспекції ядерного регулювання України Борис Столярчук, відкриваючи громадські слухання зазначив: «Громадські слухання проводяться на виконання положень Орхуської конвенції з доступу до інформації, участі громадськості в процесі прийняття рішень та доступу до правосуддя з питань, що стосуються довкілля.

Україна вже має успішний досвід продовження терміну експлуатації 6 енергоблоків: на Рівненській АЕС, Южно-Українській АЕС, а в 2016 році –енергоблоків №1,2 Запорізької АЕС.

Держатомрегулювання виконує всі передбачені законодавством вимоги щодо продовження терміну експлуатації блоку №3 Запорізької АЕС, які у повній мірі відповідають міжнародним стандартам МАГАТЕ та WENRA. Цьому громадському обговоренню передували державна експертиза ядерної та радіаційної безпеки матеріалів Звіту з періодичної переоцінки безпеки та інспекційне обстеження енергоблоку №3 Запорізької АЕС».

Секретарем та модератором громадських слухань було обрано Голову Громадської ради при Держатомрегулювання Ярослава Рожила.

З доповідями виступили Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський, Генеральний директор Запорізької АЕС Олександр Остаповець, а також інші зацікавлені учасники громадських слухань, в т.ч. міський Голова Енергодару Павло Музика.

Під час громадських слухань по енергоблоку №3 Запорізької АЕС було надано роз‘яснення щодо:

- нормативно-правової бази продовження терміну експлуатації;

- підстав для продовження експлуатації;

- оцінки технічного стану обладнання та будівель;

- заходів з підвищення безпеки;

- результатів експертизи Звіту з періодичної переоцінки безпеки та інспекційного обстеження;

- впливу на навколишнє середовище;

- забезпечення аварійної готовності;

- соціально-економічні аспекти тощо.

Наприкінці громадських слухань було зазначено, що громадське обговорення можливості продовження терміну експлуатації ядерної установки - енергоблоку №3 Запорізької АЕС продовжується та триватиме до 1 листопада 2017 року.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux