Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Проведена інспекція експлуатуючої організації з поводження з РАВ
Опубліковано 30 грудня 2016 року о 11:44

З 19 по 23 грудня 2016 року інспекційною комісією Держатомрегулювання проведена планова комплексна інспекційна перевірка експлуатуючої організації з поводження з радіоактивними відходами ДСП «ЦППРВ».

У ході інспекційної перевірки перевірено дотримання вимог норм та правил з ядерної та радіаційної безпеки, а також експлуатаційної і технічної документації підприємства при здійсненні діяльності із захоронення, переробки та зберігання РАВ та підтримання рівня безпеки об’єктів, призначених для поводження з РАВ, у яких розміщені аварійні РАВ Чорнобильського походження.

За результатами перевірки констатовано таке.

1. У рамках здійснення діяльності із експлуатації сховищ (траншей) для захоронення РАВ ПЗРВ «Буряківка», здійснюється: захоронення РАВ у останній траншеї 21, проводяться регламентні роботи по забезпеченню безпеки на законсервованих траншеях 1 – 20, 22 – 28, у 2016 році завершено закриття траншеї 29, траншея 30 – практично заповнена. На сьогодні до траншеї 21 ПЗРВ «Буряківка» припинено приймання великогабаритних РАВ та продовжується приймання лише сипучих РАВ. Розглядається можливість оптимізації залишкових об’ємів для захоронення РАВ у траншеях 21 та 30 із урахуванням необхідності розміщення таких РАВ, як бочки із золою, залізобетонні конструкції об’єкта «Укриття» від реалізації проекту НБК.

2. У ході здійснення «гарячих» випробувань (введення в експлуатацію) Централізованого сховища для довгострокового зберігання відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання на комплексі «Вектор» (ЦСВДІВ), ДСП «ЦППРВ» має підтвердити захисні властивості конструкцій об’єкта, відпрацювати технологічні процеси переробки відпрацьованих ДІВ, технологічні регламенти та процедури, взаємодію з постачальниками РАВ, у формі відпрацьованих ДІВ, функціонування системи обліку та контролю таких РАВ на протязі усього технологічного процесу їх переробки від приймання від постачальників до розміщення підготовлених упаковок на довгострокове зберігання, поводження із вторинними РАВ.

У ході перевірки виявлені окремі порушення та невідповідності щодо дотриманні встановлених процедур та критеріїв приймання. Визначені необхідні додаткові заходи, які має вжити підприємство для досягнення цілей етапу введення в експлуатацію ЦСВДІВ, забезпечення необхідних ресурсів та персоналу. З урахуванням результатів введення в експлуатацію ДСП «ЦППРВ» буде розроблено остаточний звіт з аналізу безпеки ЦСВДІВ, відкориговано експлуатаційну документацію та критерії приймання.

3. Здійснюється експлуатація двох паралельних відсіків А1/Д1 Спеціально обладнаного приповерхневого сховища для низько- та середньоактивних короткоіснуючих радіоактивних відходів на комплексі «Вектор» (СОПСТРВ). Забезпечується функціонування системи обліку упаковок РАВ, прийнятих на захоронення, контролю стану будівельних конструкцій, провадження заходів з усунення та контролю протікань у центральну дренажну галерею сховища. Всього до СОПСТРВ прийнято на захоронення: від ДСП ЧАЕС - 4 упаковки РАВ (200 літрові бочки від ЗПРРВ); від ДСП «Харківський ДМСК» прийнято 74 упаковки кондиційованих РАВ. Здійснюється підготовка щодо приймання на захоронення упаковок з вмістом Ra-226 від ДСП «Харківський ДМСК».

4. У 2016 році були поновлені роботи з реалізації узгодженого проекту «Закриття ПЗРВ «ІІІ черга ЧАЕС» з метою створення додаткових бар’єрів та стабілізації сховища, у якому розміщені аварійні РАВ Чорнобильського походження. Проект не реалізовувався з 2011 року з зв’язку із відсутністю фінансування.

Згідно із узгодженим ДАЗВ «Планом заходів щодо підвищення безпеки ПЗРВ та ПТЛРВ», проект «Закриття ПЗРВ «ІІІ черга ЧАЕС» має завершитись у 4 кварталі 2017 року.

5. У штатному режимі забезпечується експлуатація дільниці дезактивації автотранспорту на ПуСО «Лелів». На окремому майданчику цього об’єкта продовжується розміщення насосно-компресорних труб від нафтогазової промисловості (НКТ). На час проведення перевірки на цьому майданчику розміщено біля 1000 тон НКТ.

ДСП «ЦППРВ» здійснює пошук технологій щодо дезактивації НКТ. Проте на сьогодні у зоні відчуження відсутні впроваджені практичні технології дезактивації НКТ.

6. Проводиться підготовка робіт до дослідної експлуатації експериментальної установки (інсинератора) для спалювання радіоактивно-забрудненої деревини із зони відчуження, розташованого у м. Чорнобиль. За результатами пошуку шляхів поводження із вторинними РАВ у вигляді бочок із золою, ДСП «ЦППРВ» пропонує забезпечити їх захоронення у траншеї 21 ПЗРВ «Буряківка».

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux