Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Протокол засідання Громадської ради при Держатомрегулювання від 16 вересня 2020 року № 02
Опубліковано 17 вересня 2020 року о 15:45

ПРОТОКОЛ

засідання Громадської ради

при Державній інспекції ядерного регулювання України

від 16 вересня 2020 року № 02

 

Голова: Денісенко С.І.

Секретар: Гаврюк А.Ю.


Присутні:

Члени громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України: 

Денісенко С.І., Купний В.І., Захаров В.Г., Черепанов І.Ю., Бронніков В.К., Лич О.В.

Від Держатомрегулювання: 

Плачков Г.І. – Голова;

Гаврюк А.Ю. – головний спеціаліст Відділу міжнародного співробітництва та європейської інтеграції (самостійний);

Княжницька Т.В. – начальник Управління інформаційно-аналітичного забезпечення та цифрового розвитку;

Новікова Ю.С. – начальник Управління безпеки поводження з РАВ;

Шашко О. С. – головний спеціаліст – державний інспектор – Управління безпеки поводження з РАВ.

Всього присутні 6 з 8 членів Громадської ради, кворум є.


Про затвердження порядку денного.

Заслухали:

Денісенко С.І., привітав учасників заходу, поінформував про наявність кворуму та оголосив порядок денний засідання.

На голосування виноситься: затвердити порядок денний засідання:

  1. Про заміну секретаря Громадської ради.
  2. Обговорення проєкту Національної Доповіді про виконання Україною зобов’язань, що випливають з Об’єднаної Конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами.
  3. Різне

Проголосували: «Одноголосно».

Вирішили: затвердити порядок денний засідання Громадської ради.

1. Про заміну секретаря Громадської ради.

Заслухали: С. Денісенко повідомив, що через зміни в штатному розкладі Держатомрегулювання з березня 2020 року до посадових обов’язків А. Гаврюк більше не входить робота з Громадською радою, так як її переведено на посаду головного спеціаліста Відділу міжнародного співробітництва та європейської інтеграції (самостійний), до сфери відповідальності якого не входить забезпечення роботи Громадської ради та це не передбачено основними посадовими обов’язками ГАВРЮК А. Ю. У зв’язку з цим Громадська рада при Держатомрегулювання звернулась до Голови Держатомрегулювання листом від 10.04.2020 р. № ГР1920-14 уповноважити та доручити іншому відповідальному працівнику виконання функцій секретаря Громадської ради при Держатомрегулювання. Питання вирішено не було. Відповідно до чинного наказу  Гаврюк А.Ю. продовжує виконувати обов’язки секретаря Громадської ради при Держатомрегулювання до призначення іншої особи.

Враховуючи вищезазначене Громадська рада знову звертається до керівництва Держатомрегулювання звернути увагу на те, що до посадових обов’язків А. Гаврюк більше не входить робота з Громадською радою, тому просить зняти з А. Гаврюк виконання обов’язків секретаря Громадської ради при Держатомрегулювання та призначити іншого працівника Держатомрегулювання до сфери діяльності якого входить взаємодія з громадськістю.

В обговоренні взяли участь Г. Плачков, Т. Княжницька, С. Денісенко.

Голова Держатомрегулювання Г. Плачков наголосив на тому, що відповідно до чинного наказу  Гаврюк А.Ю. продовжує виконувати обов’язки секретаря Громадської ради при Держатомрегулювання до прийняття рішення зняти відповідні обов’язки. Проте запропонував громадській раді звернутись листом до Голови Держатомрегулювання з проханням зняти відповідні обов’язки з Гаврюк А.Ю. та призначити іншого працівника секретарем Громадської ради.

Вирішили: Громадська рада при Держатомрегулювання звернеться листом до Голови Держатомрегулювання щодо зняття з А. Гаврюк виконання обов’язків секретаря Громадської ради при Держатомрегулювання та про призначення іншого працівника Держатомрегулювання секретарем Громадської ради при Держатомрегулюванні.


2. Обговорення проєкту Національної Доповіді про виконання Україною зобов’язань, що випливають з Об’єднаної Конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами.

ЗаслухалиНовікова Ю.С. доповіла до зауваження Шендеровича В.Я. та Броннікова В.К. щодо поводження з сольовим плавом:

Зауваження враховано в пункті 4.1 постанови Колегії від 10 вересня 2020 р. № 03.

2. До зауваження Денісенка С.І. до розділів Н.1.7 «Зменшення надмірного тягаря на прийдешні покоління» та F.2.2. «Фінансові ресурси для підтримання безпеки установок для поводження з ВЯП та РАВ протягом строку їх експлуатації та для зняття з експлуатації» Національної доповіді щодо ризиків недостатнього фінансування заходів та недоцільного використання коштів з Фонду поводження з РАВ та Фонду зняття з експлуатації:

Новікова Ю.С. проінформувала, що 11.07.2017 прийнято Закон України «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про поводження з радіоактивними відходами» щодо удосконалення механізму фінансування поводження з радіоактивними відходами», який визначив, що екологічний податок за утворення РАВ спрямовується виключно до спеціального фонду Державного бюджету та зазначив, що кошти Фонду спрямовуються лише на реалізацію бюджетних програм, у межах яких виконуються роботи зі створення об’єктів, призначених для поводження з РАВ, які передані ліцензіатами у власність держави. Так було відновлено накопичувальний характер Державного фонду поводження з РАВ та його цільове використання.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 року № 330 затверджено Порядок використання коштів Державного фонду поводження з РАВ.

В рамках виконання своїх фінансових зобов’язань ДП НАЕК «Енергоатом», яке є основним платником до Державного фонду поводження з РАВ, починаючи з 2009 року сплачує податок за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені).

Також відповідно до статті 12 Закону України «Про поводження з радіоактивними відходами» взаємовідносини між підприємствами, на яких утворюються радіоактивні відходи, і спеціалізованими підприємствами по поводженню з радіоактивними відходами будуються на договірних засадах. Таким чином, другим джерелом фінансування робіт по поводженню з РАВ є кошти виробників РАВ, які вони сплачують спеціалізованим підприємствам за надання послуг по збору, обстеженню, перевезенню та прийняттю на зберігання РАВ.

Щодо Фонду зняття з експлуатації, то контроль за використанням та інвестуванням коштів з цього Фонду здійснюється наглядовою радою з контролю за використанням та інвестуванням коштів фінансового резерву (НР ФРЗЕ), яку утворено постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.2014 № 21.

На виконання рішень НР ФРЗЕ за пропозиціями, наданими ДП «НАЕК «Енергоатом», Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 19.04.2017 №280 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2006 р. № 594», що дозволяє використовувати кошти фінансового резерву для фінансування не тільки розробки проекту зняття з експлуатації, а також фінансування передпроектних робіт зі зняття блоків АЕС з експлуатації (таких як, розроблення Концепцій зняття з експлуатації кожної АЕС, виконання комплексних інженерних та радіаційних обстежень енергоблоків, створення системи інформаційного забезпечення ЗЕ тощо).

Досвід практичного впровадження механізмів, передбачених для накопичення та використання коштів на зняття з експлуатації продемонстрував необхідність вдосконалення механізмів в частині використання коштів Фінансового резерву та захисту накопичених коштів від інфляції.

Рекомендації щодо необхідності створення дієвого механізму захисту коштів ФРЗЕ від інфляції було надано НР ФРЗЕ консультантом із зняття з експлуатації (іспанська компанія Empresarios Agrupados Internacional, S.A.), якого було обрано Європейським банком реконструкції та розвитку. Одними з головних рекомендацій консультанта, які потребують вирішення на державному рівні, є вдосконалення діючого механізму накопичення, використання, захисту коштів фінансового резерву, призначеного для зняття з експлуатації діючих енергоблоків атомних електростанцій (далі – ФРЗЕ), від інфляції за рахунок виведення ФРЗЕ з держбюджету, впровадження нового механізму призначення членів наглядової ради і регламенту її роботи.

На виконання рекомендацій консультанта Міненерго розроблено проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо захисту коштів фінансового резерву, призначеного для зняття з експлуатації ядерних установок, від інфляції», який наразі проходить узгодження у зацікавлених центральних органах виконавчої влади.

Було запропоновано обговорення питань фінансування ліцензіатів винести окремим питанням на засідання Колегії Держатомрегулювання.

Денісенко С.І. звернув увагу на той факт, що НДУ не містить оцінки наявності та достатності коштів для надійної реалізації принципу «Зменшення надмірного тягаря на прийдешні покоління» та оцінки відповідних ризиків.

В обговоренні взяли участь Плачков Г.І., Денісенко С.І., Бронніков В.К., Захаров В.Г., Черепанов І.Ю.

На голосування виноситься рішення: 

  1. підтримати загалом проєкт Національної Доповіді з урахуванням зауважень;
  2. викласти позицію Громадської ради щодо НДУ в письмовому зверненні;
  3. проконтролювати винесення питань фінансування ліцензіатів на розгляд Колегії Держатомрегулювання.

Проголосували: «Одноголосно».

Вирішили:

  1. підтримати загалом проєкт Національної Доповіді з урахуванням зауважень;
  2. викласти позицію Громадської ради щодо НДУ в письмовому зверненні;
  3. проконтролювати винесення питань фінансування ліцензіатів на розгляд Колегії Держатомрегулювання.

3. Різне

Винесено на обговорення інформацію про наміри перепідпорядкувати НАЕК «Енергоатом» Кабінету Міністрів України. У зв’язку з відсутністю проєкту відповідного правового акту рішення Громадською радою не приймалося.




Голова Громадської ради 

при Держатомрегулювання                                                                     Сергій ДЕНІСЕНКО

 

Секретар Громадської ради

при Держатомрегулювання                                                                     Анна ГАВРЮК


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux