Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Протокол засідання Громадської ради при Держатомрегулювання від 07 липня 2021 року
Опубліковано 31 серпня 2021 року о 09:50

ПРОТОКОЛ № ПГР-4/07

засідання Громадської ради

при Державній інспекції ядерного регулювання України

 

 

м. Київ                                                                                         07 липня 2021 року



Присутні:

  • члени Громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України (далі – Громадська рада): Богдан Людмила Степанівна*, Денісенко Сергій Іванович, Виноградов Микола Анатолійович* Штейнберг Микола Олександрович*, Копчинський Георгій Олексійович*, Шендерович Віктор Якович*, Заїка Олександра Юріївна*;
  • Румежак Наталія Олексіївна – заступник начальника Управління правового забезпечення;
  • Мишковська Антоніна Андріївна - начальник Управління радіаційної безпеки;
  • Юр’єва Вікторія Вікторівна – головний спеціаліст відділу комунікацій та зв’язків з громадськістю Управління інформаційно-аналітичного забезпечення та цифрового розвитку.
  • Коріков Олег Миколайович – перший заступник Голови – заступник Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України.


ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Затвердження плану роботи Громадської ради на 2021-2022 рік.

2. Обговорення проєкту Закону України "Про радіаційний захист".

3. Різне.

 

РОЗГЛЯД ПИТАНЬ ТА ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ

Затвердження плану роботи Громадської ради на 2021-2022 рік.

Сергій Денісенко зачитав по пунктах усі надані пропозиції до плану роботи Громадської ради при Держатомрегулювання на рік (другу половину 2021 – першу половину 2022 року).

Учасники засідання запропонували та погодились об’єднати чи видалити певні питання. Також кожен із членів Громадської ради визначив, які питання плану буде готувати для розгляду радою.

За результатами обговорення план узгоджено.


Вирішили:

Затвердити план роботи Громадської ради при Держатомрегулюванні на 2021-2022 рік. Викласти затверджений план як додаток до протоколу засідання та передати його для оприлюднення на сайті Держатомрегулювання.

Голосували: ЗА – 7 (100%); ПРОТИ - 0.


Обговорення проєкту Закону України "Про радіаційний захист".

Наталія Румежак доповіла про стан підготовки та процедуру обговорення законопроєкту. Після отримання зауважень від зацікавлених сторін текст суттєво змінився. Найбільш суттєві зауваження надані Міністерством охорони здоров’я України.

Микола Штейнберг поставив представникам Держатомрегулювання принципові питання щодо розробки законопроєкту, зокрема, обґрунтування потреби в новому законі, що він має змінити, яке його місце у системі ядерного законодавства України, як він узгоджується з іншими дотичними законами тощо. Нагадав про передісторію створення нового закону про радіаційний захист, яка триває з 2017 року. Висловив думку, що поточний законопроєкт суттєво змінює багато чинних норм законодавства, тому його підготовку потрібно здійснювати обережно, щоб не створити розбалансування системи ядерного законодавства та не отримати непередбачуваних наслідків.

Георгій Копчинський звернув увагу на необхідність аналізу чинного комплексу національного ядерного законодавства та вироблення принципових рішень щодо напрямків та суті потрібних змін, узгодження термінології, схеми управління тощо. Без такого стратегічного погляду внесення змін лише заплутує норми. Ідеться не лише про приведення окремих норм у відповідність до Директиви Євратом. Потрібно модернізувати все законодавство в цій сфері. Навів як приклад існуючу неузгодженість розподілу повноважень і відповідальності в ядерній сфері. Поставив питання: чи має регулятор позицію щодо вад і шляхів удосконалення законодавства в ядерній сфері. Вважає неприпустимим спорадичне коригування законів.

Суттєвим недоліком нового законопроєкту вважає включення нормативів, які насправді мають регулюватися підзаконними актами.

Микола Виноградов підтримав думку про необхідність ревізії чинного законодавства. Водночас, імплементація Директиви Євратом – нагальна потреба для України в міжнародному контексті.

Людмила Богдан вважає, що запропонований проєкт не повністю сприятиме імплементації Директиви Євратом, а натомість може створити певні проблеми.

Основною метою прийняття закону про радіаційний захист представники Держатомрегулювання називають потребу врахувати вимоги Директиви Євратом. Підставою для розробки законопроєкту є план роботи Верховної Ради України.

Вирішили:

Письмово звернутися до керівництва Держатомрегулювання з висловленими принциповими питаннями та зауваженнями щодо ядерного законодавства України та, зокрема, законопроєкту «Про радіаційний захист». Запропонувати проведення спільної наради з обговорення цих питань.

Голосували: ЗА – 7 (100%); ПРОТИ - 0.




Голова засідання                                                                                                               Сергій Денісенко 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux