Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Протокол засідання Громадської ради при Держатомрегулювання від 03 грудня 2020 року
Опубліковано 04 грудня 2020 року о 12:00

ПРОТОКОЛ

засідання Громадської ради

при Державній інспекції ядерного регулювання України

від 03 грудня 2020 року

 

Головуючий: Денісенко С.І.


Присутні:

Члени громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України: 

Денісенко С.І., Діков Є.А., Купний В.І., Захаров В.Г., Шендерович В.Я., Черепанов І.Ю., Лич О.В., Бронніков В.К. (присутні всі члени Громадської ради).

Від Держатомрегулювання: 

Бугай В.В. – заступник директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок – начальник відділу ліцензування діючих ядерних установок – державний інспектор;

Григораш О.В. – заступник директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок – державний інспектор;

Матвеєва В.Г. – начальник Управління правового забезпечення;

Княжницька Т.В. – начальник Управління інформаційно-аналітичного забезпечення та цифрового розвитку.

Представники Міністерства енергетики України, ДП "НАЕК "Енергоатом", ВП ЗАЕС, ДНТЦ ЯРБ, ГО "Екодія", незалежні експерти.

Усього взяли участь у засіданні 20 осіб.


Про затвердження порядку денного.

Заслухали:

Денісенко С.І., привітав учасників засідання, поінформував про наявність кворуму та оголосив учасників засідання. Далі повідомив про питання порядку денного, що були раніше узгоджені. Члени Громадської ради запропонували виключити пункт порядку денного "Про доцільність суміщення двох посад – Голови Держатомрегулювання та Головного державного інспектора – в одній особі", через неготовність. Пропозиція підтримана присутніми. Таким чином, порядок денний складається з наступних 4 пунктів.


Порядок денний:

Продовження терміну експлуатації ЗАЕС-5.

Стан справ з ремонтом дизель-генераторів на АЕС.

План роботи Громадської ради на 2021 рік.

Різне.


1. Продовження терміну експлуатації ЗАЕС-5.

Заслухали: 

Доповідь ДП "НАЕК "Енергоатом" про хід і стан підготовки енергоблоку №5 до експлуатації в понадпроєктний період. Відповідна програма виконана частково, роботи тривають. До регулятора подана заява про внесення змін до програми ПСЕ у частині термінів виконання. Стверджується, що перенесення термінів виконання заходів КзППБ не ставить під сумнів виконання критеріїв безпеки та не знижує поточний рівень безпеки енергоблоку №5.

 

Доповідь Держатомрегулювання про зафіксований стан справ і висновки на підставі результатів інспекційної перевірки. Є позитивний висновок по комплексному аналізу безпеки.

Разом з тим, у Держатомрегулювання залишається стурбованість щодо вчасного виконання ремонту другого каналу РДЕС, оскільки на поточний час повного комплекту запасних частин, які потрібні для виконання капітального ремонту, в експлуатуючої організації немає. 

Крім того, ДП "НАЕК "Енергоатом" надало сповіщення про перенесення виконання певних заходів, серед них 6 протипожежних заходів, які наразі не погоджені з ДСНС. Держатомрегулювання наразі не прийнято рішення стосовно погодження цього сповіщення.

 

Шендерович В.Я. зауважив, що акт інспекційної перевірки містить припис про необхідність виконання всіх заходів, передбачених ПСЕ, зокрема, не виконаних на момент перевірки. При цьому ЗАЕС просить перенести деякі з цих заходів, що створює певну невідповідність.

Поставив під сумнів аргументацію ДП "НАЕК "Енергоатом" про нібито дотримання норм безпеки і без виконання передбачених заходів.

Висловив згоду з сумнівами, що стосуються РДЕС. Ця проблема має довгу історію, її вирішення постійно переноситься вже багато років поспіль. Передбачені заходи, зокрема, які стосуються запчастин, мають бути реалізовані, що має бути умовою отримання дозволу на тривалу експлуатацію. Перенесення заходів має розглядатися на предмет допустимості продовження експлуатації без виконання цих заходів.

 

Сапожников Ю.А., директор Департаменту ядерної енергетики та атомної промисловості Міністерства енергетики України, нагадав, що термін повернення в експлуатацію енергоблоку №5 ЗАЕС уже перенесений і наразі становить 31.12.2020 року. Висловив сподівання, що цього разу термін буде дотримано - це важливо для балансування енергосистеми країни.

 

Денісенко С.І. зауважив, що матеріали, надані для обговорення, не містять інформації, на які посилається проєкт рішення регулятора та висновки Акту інспекційного обстеження. Йдеться про зміст вимог п.3.1. ліцензії ЕО №000196, до якої пропонується внести зміни. За таких умов громадськість не може приймати обґрунтованого рішення при обговоренні. Потрібно додати до матеріалів оголошення про публічне обговорення зміст п.3.1. ліцензії та додатки до Акту інспекційного обстеження.

Також звернув увагу на можливо некоректне формулювання тексту проєкту рішення Держатомрегулювання, та запропонував усунути наявну неоднозначність.

Щодо проєкту рішення Держатомрегулювання - запропонував зазначити, що Громадська рада на сьогодні не може прийняти рішення з цього питання через відсутність повної та достовірної інформації, велику кількість невиконаних умов для позитивного рішення.

 

Бугай В.В., Діков Є.А., Кошарна О.П. запропонували Громадській раді погодитися з проєктом рішення Держатомрегулювання (дозволити продовження експлуатації за певних умов).


На голосування виноситься два проєкти рішення:

1) Взяти до відома наявну інформацію щодо проєкту продовження терміну експлуатації енергоблоку №5 Запорізької АЕС. Не ухвалювати рішення Громадської ради з цього питання. Повернутися до розгляду цього питання за результатами додаткового інспекційного обстеження.

2) Погодити проєкт рішення Держатомрегулювання, що розміщено на сайті серед матеріалів обговорення.


Проголосували: ЗА варіант №1 - 4 голоси; ЗА варіант №2 – 4 голоси.


Вирішили: Взяти до відома наявну інформацію щодо проєкту продовження терміну експлуатації енергоблоку №5 Запорізької АЕС. Не ухвалювати рішення Громадської ради з цього питання.


На голосування виноситься проєкт рішення:

Звернути увагу Держатомрегулювання на необхідність доопрацювання матеріалів, оприлюднених у зв’язку з обговоренням, а саме: додати зміст п.3.1. ліцензії ЕО №000196, на який посилається проєкт рішення Держатомрегулювання та Акт інспекційного обстеження; за можливістю вдосконалити текст проєкту рішення Держатомрегулювання.


Проголосували: ЗА одностайно.


Вирішили: Звернути увагу Держатомрегулювання на необхідність доопрацювання матеріалів, оприлюднених у зв’язку з обговоренням, а саме: додати зміст п.3.1. ліцензії ЕО №000196, на який посилається проєкт рішення Держатомрегулювання та Акт інспекційного обстеження; за можливістю вдосконалити текст проєкту рішення Держатомрегулювання.



2. Стан справ з ремонтом дизель-генераторів на АЕС.

Заслухали: 

Доповідь НАЕК "Енергоатом" про плани та хід ремонтів РДЕС, проведені та оголошені торги з постачання запасних частин і поточні проблеми із закупівлями (зокрема, скасування рішеннями АМКУ). Для забезпечення ремонту РДЕС енергоблоку №5 проводиться закупівля не запчастин, а послуги з ремонту. ДП "НАЕК "Енергоатом" веде роботу над імпортозаміщенням проблемних деталей, для чого розроблені необхідні технічні умови та конструкторська документація, все це знаходиться на погодженні. Окремі продукти НАЕК "Енергоатом" уже виготовляє самостійно. Крім того, заплановані випробування продукції вітчизняного заводу "Рема".

 

Доповідь Держатомрегулювання про неналежне забезпечення стану РДЕС із боку НАЕК. Зокрема, проблеми зафіксовані на енергоблоках 2, 4 ЗАЕС, про що складені відповідні протоколи. Затримка по енергоблоку №5 теж зумовлена, зокрема, проблемами навколо РДЕС. Також і по енергоблоку №6 наявні претензії. Подібні питання виникають і на інших атомних станціях. Але, незважаючи на всі заходи, вжиті Держатомрегулювання згідно компетенції, проблема залишається не вирішеною.


Міністерство енергетики відзначає, що ситуація не витримує критики. Проведені десятки нарад, прийнято багато рішень, але кардинальних зрушень з цього питання не видно. ДП "НАЕК "Енергоатом" обмежує кількість постачальників запасних частин, наразі залишився лише один. Є вітчизняний виробник, який намагається постачати запчастини "Енергоатому", та має постійні проблеми, зокрема, перенесення строків випробувань. Міністерство звертається до Громадської ради за підтримкою цього виробника.

 

Шендерович В.Я. наголосив на важливості проблеми безпеки з погляду аварійного електропостачання, відзначив її тривалість, запропонував зафіксувати озвучені терміни переходу на вітчизняне виробництво.

 

Бронніков В.К. запропонував прийняти до уваги, що НАЕК "Енергоатом" у 2021 році вирішить проблему з РДЕС, а також звернути увагу, що ця проблема повинна залишатися у центрі уваги НАЕК. Таку думку підтримав і Захаров В.К.  


На голосування виноситься два проєкти рішення:

1) Відзначити важливість проблеми з аварійним електропостачанням для стану безпеки атомних електростанцій, а саме – звернути увагу на проблему ремонту резервних дизель-генераторів, яка не вирішується протягом уже багатьох років, незважаючи на зусилля регулятора.

Закликати ДП "НАЕК "Енергоатом" забезпечити виготовлення складових РДЕС власними силами з 2022 року, а до того часу – вжити заходи до розв’язання проблеми скасування тендерів, а також на підтримку вітчизняного виробника.


2) прийняти до уваги, що НАЕК "Енергоатом" у 2021 році вирішить проблему з РДЕС, а також звернути увагу, що ця проблема повинна залишатися у центрі уваги НАЕК.


Проголосували: ЗА варіант №1 - 4 голоси (включно з головою ради); ЗА варіант №2 – 4 голоси.
У відповідності до п.23 Положення про Громадську раду в разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.


Вирішили: Відзначити важливість проблеми з аварійним електропостачанням для стану безпеки атомних електростанцій, а саме – звернути увагу на проблему ремонту резервних дизель-генераторів, яка не вирішується протягом уже багатьох років, незважаючи на зусилля регулятора.

Закликати ДП "НАЕК "Енергоатом" забезпечити виготовлення складових РДЕС власними силами з 2022 року, а до того часу – вжити заходи до розв’язання проблеми скасування тендерів, а також на підтримку вітчизняного виробника.


3. План роботи Громадської ради на 2021 рік.

Заслухали: 

Денісенко С.І. запропонував перелік питань до плану роботи Громадської ради, що раніше складався членами Громадської ради в електронному режимі.

В обговоренні запропонованого переліку взяли участь Шендерович В.Я., Бронніков В.К., Діков Є.А. 

Княжницька Т.В. повідомила щодо початку процесу підготовки щорічної доповіді про стан ЯРБ та запропонувала представникам Громадської ради, за бажанням, долучитися до складу редколегії.


На голосування виноситься проєкт рішення:

Затвердити наступні питання до плану роботи Громадської ради на 2021 рік:

- добудова енергоблоків ХАЕС 3, 4 (після виникнення питань, які відносяться до компетенції Держатомрегулювання);

- щорічна доповідь про стан ЯРБ;

- регулювання питань ядерної спадщини;

- комплекс питань зі стану культури безпеки НАЕК "Енергоатом" і ЧАЕС;

- Необхідність вирішення питання забезпечення галузі кваліфікованими кадрами та підбору досвідченого та висококваліфікованого персоналу на керівні посади стратегічно важливих підприємств;

- Нормативне забезпечення нових (планованих) атомних енергоблоків;

- Вимоги до персоналу АЕС у зв’язку з корпоратизацією НАЕК;

- Проєкт наказу Державної інспекції ядерного регулювання України "Про затвердження Положення про функціональну підсистему ядерної та радіаційної безпеки єдиної державної системи цивільного захисту";

- Проєкт  НПА "Загальні положення забезпечення безпеки зняття з експлуатації ядерних установок".


Проголосували: ЗА одностайно.

Вирішили:

Затвердити наступні питання до плану роботи Громадської ради на 2021 рік:

- добудова енергоблоків ХАЕС 3, 4 (після виникнення питань, які відносяться до компетенції Держатомрегулювання);

- щорічна доповідь про стан ЯРБ;

- регулювання питань ядерної спадщини;

- комплекс питань зі стану культури безпеки НАЕК "Енергоатом" і ЧАЕС;

- Необхідність вирішення питання забезпечення галузі кваліфікованими кадрами та підбору досвідченого та висококваліфікованого персоналу на керівні посади стратегічно важливих підприємств;

- Нормативне забезпечення нових (планованих) атомних енергоблоків;

- Нормативні вимоги до персоналу АЕС у зв’язку з корпоратизацією НАЕК;

- Проєкт наказу Державної інспекції ядерного регулювання України "Про затвердження Положення про функціональну підсистему ядерної та радіаційної безпеки єдиної державної системи цивільного захисту";

- Проєкт  НПА "Загальні положення забезпечення безпеки зняття з експлуатації ядерних установок";

- Проєкти нормативно-правових актів згідно з відповідним планом Держатомрегулювання.


4. Різне.

Заслухали: 

Учасники обговорили способи організації наступних обговорень і засідань, визначили орієнтовну дату наступного засідання – 20 січня 2021 року. Також домовилися слідкувати за ходом підготовки енергоблоку №5 ЗАЕС до продовження експлуатації та виробити позицію Громадської ради з цього питання після другого інспекційного обстеження.

На цьому порядок денний вичерпано, засідання оголошено закритим.



Голова Громадської ради                                                            Денісенко С.І.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux