Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Протокол засідання Громадської ради при Держатомрегулювання від 01 лютого 2021 року
Опубліковано 25 лютого 2021 року о 16:00

ПРОТОКОЛ

засідання Громадської ради

при Державній інспекції ядерного регулювання України

від 01 лютого 2021 року

 

Головуючий: Сергій Денісенко.

Секретар: Вікторія Юр’єва.


Присутні:

Члени громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України: 

Сергій Денісенко, Валентин Купний, Володимир Захаров, Віктор Шендерович, Ілля Черепанов (через С.Денісенка). Кворум є, засідання правомочне.

Представники Держатомрегулювання, зокрема:

Олександр Григораш – заступник директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок – державний інспектор;

Тетяна Княжницька – начальник Управління інформаційно-аналітичного забезпечення та цифрового розвитку.

Представники ДП "НАЕК "Енергоатом", зокрема:

Володимир Холоша – заступник генерального директора ВП "Атомпроектінжинірінг";

Ірина Мітічкіна – заступник генерального директора з виробництва ВП "Атомпроектінжинірінг".

Також присутні:

Юрій Сапожніков – директор Департаменту ядерної енергетики та атомної промисловості Міністерства енергетики України.

Ольга Кошарна – незалежний експерт.


Про затвердження порядку денного.

Заслухали:

Сергій Денісенко привітав учасників засідання, поінформував про наявність кворуму та оголосив учасників засідання. Далі повідомив про питання порядку денного, що були раніше узгоджені. Заперечень або доповнень до порядку денного не надійшло.


Порядок денний:

Стан і майбутнє ЦСВЯП.

Різне.



1. Стан і майбутнє ЦСВЯП.

Заслухали: 

Володимир Холоша доповів про стан будівництва ЦСВЯП.

Наголосив, що фактично завершено комплекс будівельних робіт і триває монтаж, наладка та випробування устаткування ЦСВЯП. Роботи виконуються згідно з графіком. Планується в кінці травня 2021 року завершити усі процедури і бути готовими до експлуатації ЦСВЯП. Наголосив на постійній співпраці з Держатомрегулювання щодо узгодження документів, теж у плановому порядку.

 Практично все необхідне обладнання для першого пускового комплексу за контрактом з  Холтек інтернешнл (Holtec International) поставлене: 3 БЦК 31, 1 БЦК 85, технологічне обладнання. На початку березня планується розпочати індивідуальні випробування (наприклад, головний екран будівлі приймання).

Із проблемних питань відзначив під’їзну дорогу. На вже готовій ділянці довжиною 6 км виявилися дефекти після опробувань і дощів, і наразі триває гарантійне усунення. Ділянка довжиною близько 30 кілометрів між нашим відгалуженням на Вільчу і до Вільчі повністю не готова, потребує видалення рослинності та переукладання рейково-шпальної решітки. Планується рішенням уряду передати цю гілку до НАЕК Енергоатом, а він виступить замовником необхідних робіт.

Олександр Григораш розповів про погляд регулятора та результати інспекційного обстеження.

16 грудня 2020 року ДП НАЕК Енергоатом надало заяву про внесення змін до існуючої ліцензії на будівництво і введення в експлуатацію ЦСВЯП, а саме: вирішено залучити до введення в експлуатацію відокремлений підрозділ «Атомремонтсервіс» і доповнити перелік посадових осіб, долучивши директора ВП «Атомремонтсервіс» та його заступника. Відповідно, з 27 по 29 січня 2021 року проведено інспекційне обстеження заявника на предмет готовності цього підрозділу до виконання заявленого виду діяльності. Перевіряли персонал, систему управління, стан поводження з документацією, готовність до заходів з радіаційної безпеки та радіаційного захисту,  до аварійного реагування, фізичний захист. Інспектори також ознайомились з ходом будівельних робіт і станом об’єктів, які вже збудовані.

За результатами обстеження зроблений позитивний висновок із окремими зауваженнями, які будуть актуальними під час розгляду заяви на видачу окремого дозволу щодо введення в експлуатацію цього об’єкту. Надані рекомендації.

Акт інспекційного обстеження буде доступний для членів колегії Держатомрегулювання.

Із 17 комплектів технічних специфікацій на системи та обладнання, важливі для безпеки, усі 17 попередньо погоджені (остаточно погоджені 10). Також погоджені програми випробувань на це обладнання і системи.

Згідно з чинним планом-графіком початок робіт з введення в експлуатацію заплановано на 31 травня 2021 року.


У ході сесії питань-відповідей за участю Віктора Шендеровича, Володимира Захарова, Володимира Холоші, Ірини Мітічкиної, Олександра Григораша з’ясувалося наступне:

  • на сьогоднішній день Держатомрегулюванню надійшли не всі необхідні документи, які повинні бути надані щодо технічних специфікацій, програми, аналізу безпеки тощо. Попередньо погоджено перелік документів, які необхідно надати до Держатомрегулювання для отримання окремого дозволу, він записаний у плані ліцензування;
  • наразі невідомо, на якій стадії знаходяться 7 із 17 специфікацій, які доопрацьовуються;
  • попередні аналізи безпеки не погоджені в повному обсязі для всіх енергоблоків, надані зауваження та ведеться доопрацювання;
  • по двох специфікаціях - на HI-STORM та на вузол перевантаження контейнерів - необхідно довиготовлення цього обладнання, проведення випробувань та потім остаточне узгодження специфікацій;
  • очікується допоставка обладнання для гелевої щільності, терміни не визначені, є сподівання на початок березня;
  • є робоча взаємодія по уточненню деяких програм, які відносяться до випробувань разом із регулятором і з Холтеком;
  • на майданчиках станцій не зроблені деякі обґрунтування по безпеці та по модифікації, що повинні бути надані Держатомрегулюванню. Очікуються випробування системи контролю на гелеву щільність. Представники ДП "НАЕК "Енергоатом" вважають, що все це має бути завершено до травня 2021 року;
  • згідно плану ДП "НАЕК "Енергоатом", у травні 2021 року будівництво ЦСВЯП має бути остаточно завершено. Після того, орієнтовно у червні чи липні збираються вивантажувати паливо на Хмельницькій АЕС (енергоблок №1), яке має бути поміщено в ЦСВЯП;
  • "Енергоатом" не може точно прогнозувати терміни підготовки та затвердження відповідних документів, але постійно працює над ними спільно з регулятором;
  • незважаючи на звіт "Енергоатому" про завершення будівництва ЦСВЯП, конструкції будівлі перевантаження потребують додаткового бетонування;
  • на початку березня планується розпочати випробування головного крану;
  • монтаж основних систем ЦСВЯП знаходиться у різних ступенях готовності, завершити його планується до 31 травня 2021 року;
  • штат ВП "Атомремонтсервіс" укомплектований частково: 41 особа з 85. Регулятор звернув увагу на необхідність повного укомплектування штату до вирішення питання про видачу дозволу на експлуатацію об’єкту, а також вирішення супутніх питань, як транспортування (враховуючи значні відстані), .;
  • наявний персонал має високий професійний рівень і відповідну підготовку для роботи на об’єкті;
  • введення об’єкту в експлуатацію потребує укладення договору страхування цивільної відповідальності за ядерну шкоду. Це потребуватиме додаткової страхової інспекції.


Олександр Григораш висловив сумнів стосовно стану робіт на майданчику ЦСВЯП і можливості його введення в експлуатацію 31 травня. Залишаються невизначеними низка питань до фахівців "Атомпроектінжинірінгу" та "Атомремонтсервісу", які виникли під час інспекційного обстеження та відповіді на які потрібні регулятору під час розгляду заяви на введення в експлуатацію. Наразі цих відповідей немає. Це стосується системи вентиляції, кабелів, стану бетону на майданчику зберігання, систем радіаційного контролю, під’їзних шляхів і багато чого іншого.

Держатомрегулювання вважає, що будівельні роботи можуть вважатися виконаними, коли буде виданий акт завершення будівництва Державною архітектурно-будівельною інспекцією. Наразі такого акту немає.

Віктор Шендерович і Сергій Денісенко наголосили, що протягом останнього часу склалася практика, коли ДП "НАЕК "Енергоатом" надає регулятору документи для узгодження в останній момент. Це може негативно впливати на якість управлінських рішень, а також певним чином тиснути на Держатомрегулювання.

Юрій Сапожников висловив сподівання на успішне вирішення проблем із під’їзною дорогою та введення в експлуатацію.

Ольга Кошарна висловила думку про недоречність урочистого звітування про завершення будівництва ЦСВЯП, коли відсутній навіть акт ДАБІ.

Окремо Віктор Шендерович звернув увагу на певні питання, що є важливими для експлуатації ЦСВЯП та потребують додаткового обґрунтування. Зокрема, йдеться про забезпечення технічної безпеки при обслуговуванні контейнерів у зв’язку з очікуваним високим рівнем температур на їхній поверхні, особливо у нижній частині. Також необхідна більш детальна оцінка радіаційної ситуації на майданчику зберігання з урахуванням взаємного розташування великої кількості контейнерів, що може призвести до негативного впливу на персонал (при цьому необхідно враховувати змінені властивості бетону контейнерів порівняно з проєктними).

Володимир Холоша вважає, що такі проблеми відсутні.

Олександр Григораш запевнив, що регулятор має досвід введення в експлуатацію сховища ВЯП, і минулого разу така заява (по СВЯП-2) проходила експертизу протягом приблизно півроку.


За результатами розгляду цього питання вирішили:

1) Узяти до відома надану інформацію.

2) Висловити принципову підтримку Держатомрегулюванню щодо забезпечення всебічного та незалежного контролю всіх можливих аспектів при розгляді питання про введення в експлуатацію ЦСВЯП

3) Звернутися до ДП "НАЕК "Енергоатом" із закликом надавати повну й точну інформацію, оскільки наразі вона часто надається у таких обсягах і формах, які не дозволяють сформувати об’єктивну оцінку стану речей і зробити адекватні прогнози.

4) Звернути увагу ДП "НАЕК "Енергоатом" на необхідність завчасно надавати регулятору документи та інформацію, пов’язані з отриманням дозволів, і припинити практику надання їх "у останній момент", яка може розцінюватись як прояв тиску.

5) Повернутися до питання ЦСВЯП через певний час перед запланованим терміном введення в експлуатацію цього комплексу.


Голосували: ЗА - одноголосно; ПРОТИ - немає.


2. Різне.

Заслухали: 

Сергій Денісенко представив присутнім звіт про роботу Громадської ради у 2020 році.

Тетяна Княжницька нагадала про підготовку щорічної доповіді про стан ЯРБ і запропонувала розвивати різні форми співпраці Держатомрегулювання з громадськістю.


За результатами розгляду цього питання вирішили:

Затвердити звіт Громадської ради при Держаторегулюванні за 2020 рік.


Голосували: ЗА - одноголосно; ПРОТИ - немає.

 

На цьому порядок денний вичерпано, засідання оголошено закритим.




Голова Громадської ради                                                          Сергій Денісенко


Секретар Громадської ради                                                       Вікторія Юр’єва


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux