Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Протокол засідання Громадської ради від 27 червня 2019 року
Опубліковано 15 липня 2019 року о 08:10

ПРОТОКОЛ

засідання Громадської ради

при Державній інспекції ядерного регулювання України

від 27 червня 2019 року № 07-04/02

 

Голова: Денісенко С.І.

Секретар: Гаврюк А.Ю.

 

Присутні:

Члени громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України:

Денісенко С.І., Діков Є.А., Захаров В.Г., Купний В.І., Іщенко Г.Г.

 

Від Держатомрегулювання:

Тріпайло Р.Ф. – заступник Голови Держатомрегулювання, Григораш О.В. – заступник директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок – державний інспектор, Гаврюк А.Ю. – секретар Громадської ради при Держатомрегулювання.

 

1. Про затвердження порядку денного.

Заслухали:

Денісенка С.І., який привітав учасників заходу, поінформував про наявність кворуму. Офіційно представив секретаря Громадської ради – Анну Гаврюк. Далі повідомив про питання порядку денного. Григораш О.В. запропонував питання «4» та «5» розглянути на початку.

На голосування виноситься: затвердити порядок денний засідання Громадської ради із внесеними змінами щодо послідовності розгляду питань:

1.      Результати розслідування випадків маневрування потужністю атомних електростанцій.

2.      Обговорення подовження терміну експлуатації ХАЕС-1.

3.      Про стан виконання КзПБ.

4.      Про внесення змін до Положення про Громадську раду при Держатомрегулюванні відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.04.2019 № 353

5.      План роботи Громадської ради на 2019 рік.

 

Проголосували: «Одноголосно».

Вирішили: затвердити порядок денний засідання Громадської ради.

2. Про результати розслідування випадків маневрування потужністю атомних електростанцій. Про продовження терміну експлуатації ХАЕС-1. Про стан виконання КзПБ.

Заслухали:

Тріпайло Р.Ф. на початку обговорення принагідно запросила голову Громадської ради Денісенка С.І. взяти участь у громадських слуханнях щодо можливості продовження експлуатації ядерної установки – енергоблоку № 1 Хмельницької АЕС, що відбудуться 2 липня 2019 року у м. Нетішині Хмельницької обл. Далі зазначила щодо «4» питання, що результати розслідування надійшли до Держатомрегулювання лише 26.06.2019 року від експлуатуючої організації, тому потрібен деякий час для опрацювання інформації, що зазначена у документах, а тоді можна представити результати з висновками Держатомрегулювання.

Денісенко С.І. запропонував перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Громадської ради.

Григораш О.В. зазначив, що після того як було з’ясовано, повторюються випадки маневрування потужностей атомних електростанцій, тобто навантаження чи зниження навантаження енергоблоків під час вихідних або святкових днів, у Держатомрегулювання у черговий раз написали листа на ДП «НЕК «Укренерго» та на Міненерговугілля. Отримали відповідь від ДП «НЕК «Укренерго», де вони надають свої пояснення. Планується проведення спільної наради Держатомрегулювання, ДП «НАЕК «Енергоатом», ДП «НЕК «Укренерго» та ДП «Енергоринок». Наразі остаточну дату проведення наради не погоджено, але приблизно це відбудеться у другому півріччі.

Щодо питання можливості продовження експлуатації ядерної установки – енергоблоку № 1 Хмельницької АЕС, то на початку червня 2019 року Держатомрегулюванням було проведено інспекційне обстеження, акт підготовлено та розміщено на офіційному веб-порталі Держатомрегулювання з матеріалами щодо громадського обговорення. Як зазначила Тріпайло Р.Ф., 2 липня 2019 року будуть проведені громадські слухання, на якому від Держатомрегулювання візьмуть участь Столярчук Б.В., Бугай В.В. та Гребенюк Ю.П., також представники ДП ДНТЦ ЯРБ, ДП «НАЕК «Енергоатом», запрошено Денісенка С.І. Результати громадського обговорення будуть включені до звіту про публічне громадське обговорення проекту рішення Державної інспекції ядерного регулювання України про можливість продовження експлуатації ядерної установки – енергоблоку № 1 Хмельницької АЕС. Також питання буде розглядатись на відкритому засіданні Колегії у 18 липня 2019 року.

Щодо стану виконання КзПБ. Основна проблема – це постійні перенесення виконання заходів. 8 травня 2019 року вийшла постанова Кабінету Міністрів України № 390, відповідно до якої внесені зміни до постанови КМУ від 7 грудня 2011 року № 1270 «Про затвердження Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій». Постановою була внесена лише одна зміна, а саме термін виконання КзПБ подовжений до 2023 року. Відповідно до постанови від 8.05.2019 року № 390 орган державного управління Міненерговугілля звернувся до ДП «НАЕК «Енергоатом» з метою актуалізувати план-графік проведення КзПБ на 2019 рік. Поки що відповіді немає та пропозицій щодо внесення змін до план-графіку виконання КзПБ до Держатомрегулювання не надходили. Станом на 1 червня 2019 року із 1295 заходів виконано 874. Відповідно у Держатомрегулювання погодили 874 звіти, що складає 67,5%. Зауважив, що ці питання будуть розглядатись і на громадських слуханнях, і на засіданні Колегії, на якій буде розглядатись питання можливості експлуатації енергоблоку № 1 ХАЕС у понадпроектний термін. Там буде детально вказано щодо заходів, які виконано, які ні і чому, з обґрунтованою позицією експлуатуючої організації чому деякі заходи перенесено на більш пізні терміни.

Щодо порушень у роботі енергоблоків, то з початку 2019 року зафіксовано 7 порушень – 3 на ЗАЕС та 4 на РАЕС. У минулому році було 22 порушення.

В обговоренні взяли участь Денісенко С.І., Діков Є.А., Захаров В.Г. та запропонували Держатомрегулюванню запросити представника Громадської ради на спільну нараду з розгляду питань випадків маневрування потужностей атомних електростанцій.

Купний В.І. запропонував ДП «НАЕК «Енергоатом» та ДП «НЕК «Укренерго» скласти положення щодо взаємодії диспетчерів на АЕС.

На голосування виноситься: 1) щодо результатів розслідувань випадків маневрування, то пропонується перенести розгляд питання на наступне засідання; 2) звернутись до Голови Держатомрегулювання з проханням щодо залучення члена Громадської ради до участі у спільній нараді; 3) ініціювати/запропонувати Держатомрегулюванню розпочати роботу над положення про взаємодію диспетчерів АЕС.

Проголосували: «Одноголосно».

Вирішили: перенести розгляд цих питань на наступне засідання Громадської ради, так як була надана попередня інформація.

На голосування виноситься: взяти до відома попередню інформацію про стан виконання КзПБ, підготувати та оприлюднити відкриту заяву від Громадської ради при Держатомрегулювання щодо невиконання строків КзПБ.

Проголосували: «Одноголосно».

Вирішили: взяти до відома попередню інформацію про стан виконання КзПБ, підготувати та оприлюднити відкриту заяву від Громадської ради при Держатомрегулювання щодо невиконання строків КзПБ.

 

2. План роботи Громадської ради на 2019–2020 роки.

Заслухали:

Денісенко С.І. наголосив на тому, що план членам Громадської ради надсилався раніше, що додається. Також цей план потрібно узгоджувати з планом Держатомрегулювання щодо консультацій з громадськістю. Також зазначив, що Громадська рада може пропонувати або рекомендувати Держатомрегулюванню питання для включення до плану консультацій з громадськістю.

В обговоренні взяли участь Григораш О.В., Діков Є.А., Денісенко С.І., Гаврюк А.Ю., Купний В.І., Захаров В.Г., Іщенко Г.Г.

Діков Є.А. запропонував переформулювати питання щодо стану ядерної та радіаційної безпеки на тимчасово окупованих територіях, а саме назву «тимчасово окуповані території», і використати назви окремих областей.

Купний В.І. запропонував затвердити план з назвами, які є актуальними на 27 червня 2019 року. Якщо зміниться щось на момент розгляду питань, тоді і вносити зміни.

На голосування виноситься: затвердити план роботи Громадської ради при Держатомрегулювання на 2019–2020 роки з додаванням зауважень та пропозицій зазначених під час обговорення, а також із використанням формулювання «тимчасово окуповані території».

Проголосували: «За» - 3, «Проти» - 2, «Утримались» - 1.

Вирішили: затвердити план роботи Громадської ради із тими формулюваннями, що є на даний момент.

 

3. Про внесення змін до Положення про Громадську раду при Держатомрегулюванні відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.04.2019 № 353.

Заслухали:

Гаврюк А.Ю. доповіла, що відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 24 квітня 2019 р. № 353 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996» Типове положення про громадську раду (далі – Положення) при міністерстві, іншому центральному органі виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласній, Київській та Севастопольській міській, районній, районній у мм. Києві та Севастополі державній адміністрації, затверджене зазначеною постановою, викладено в новій редакції. Варто зазначити, що раніше Державна інспекція ядерного регулювання України вносила свої пропозиції та зауваження до Положення, а Громадська рада їх затверджувала, потім Держатомрегулювання у свою чергу затверджувала Положення наказом. Тепер Громадська рада подає свої зауваження та пропозиції до Держатомрегулювання, що після розгляду фахівцями також затверджується наказом.

Денісенко С.І. надав пропозиції від імені Громадської ради при Держатомрегулювання, ми також внесли свої правки і передаєм проект Положення в Управління правового забезпечення Держатомрегулювання для вивчення та надання остаточної резолюції. Також звернув увагу на ключові пункти нового Положення, на які варто звернути особливу увагу та прописати їх чітко та однозначно, щоби не виникало потім спірних питань та подвійного трактування того чи іншого тверження.

В обговоренні взяли участь Діков Є.А., Денісенко С.І., Захаров В.Г., Гаврюк А.Ю., Купний В.І.

На голосування виноситься: прийняти за основу проект Положення що був наданий Громадською радою із врахуванням пропозицій та зауважень, що були обговорені на засіданні, а також всі питання, що виникатимуть у ході роботи над зазначеним проектом Положення, розглядати у робочому порядку з метою пришвидшення роботи та затвердження Положення.

Проголосували: «Одноголосно».

Вирішили: прийняти за основу проект Положення та передали його Держатомрегулювання. Голові Громадської ради брати участь у розробці та інформуванні членів Громадської ради про поточний стан роботи.

 

4. Обговорення подовження терміну експлуатації ХАЕС-1.

Заслухали:

Денісенка С.І., що зазначив, що 2 липня 2019 року будуть проведені громадські слухання у м. Нетішині, місто-супутник Хмельницької АЕС, на які його запрошено у якості модератора. Звернув увагу на те, що невиконання заходів КзПБ є значною перешкодою для продовження терміну експлуатації енергоблоку. Тому невиконання тих чи інших заходів без обґрунтування робить неможливим прийняти позитивне рішення щодо продовження терміну експлуатації енергоблоку № 1 ХАЕС.

В обговоренні взяли участь Купний В.І., Гаврюк А.Ю., Захаров В.Г., Денісенко С.І.

На голосування виноситься: позиція Громадської ради при Держатомрегулювання щодо ХАЕС-1 – за наявності не виконаних або перенесених заходів КзПБ щодо ХАЕС-1 рішення про продовження терміну експлуатації енергоблоку не може бути прийнятим.

Проголосували: «За» - 4, «Проти» - 0, «Утримались» - 1.

Вирішили: за наявності не виконаних або перенесених заходів КзПБ щодо ХАЕС-1 рішення про продовження терміну експлуатації енергоблоку не може бути прийнятим.

 

 

Голова Громадської ради

при Держатомрегулювання С. Денісенко

 

Секретар Громадської ради

при Держатомрегулювання А. Гаврюк

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux