Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Протокол засідання Громадської ради від 11 листопада 2019 року
Опубліковано 21 листопада 2019 року о 23:02

ПРОТОКОЛ

засідання Громадської ради

при Державній інспекції ядерного регулювання України

від 11 листопада 2019 року № 07-04/04

 

Голова: Денісенко С.І.

Секретар: Гаврюк А.Ю.

 

Присутні:

Члени громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України:

Денісенко С.І., Купний В.І., Захаров В.Г. передав голос Купному В.І., Діков Є.А. передав голос Денісенку С.І.

Від Держатомрегулювання:

Бугай В.В. – заступник директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок – начальник відділу ліцензування діючих ядерних установок – державний інспектор;

Кривоносов С.І. – завідувач сектору ліцензування персоналу центрального інспекційного відділу Департаменту з питань безпеки ядерних установок – державний інспектор;

Гаврюк А.Ю. – завідувач Сектору інформаційно-аналітичного забезпечення та зв’язків з громадськістю.

Зарошені:

Шендерович В.Я. – профспілковий комітет ППО ДНТЦ ЯРБ

Супрун С.О. – Інститут електрозварювання ім. Є.О. Патона Національної академії наук України.

 

Про затвердження порядку денного.

Заслухали:

Денісенко С.І., привітав учасників заходу, поінформував про наявність кворуму, з урахуванням передачі голосів. Далі повідомив про питання порядку денного, а також запропонував спочатку розглянути питання «4» та «5», а потім – «1», «2», «3», «6».

Відкрив засідання представник Держатомрегулювання Бугай В.В., який привітав членів Громадської ради та запрошених гостей. Зауважив, що для Держатомрегулювання дуже важлива точка зору громадськості щодо питань, які виносяться на розгляд Громадською радою, також зазначив, що у свою чергу представники Держатомрегулювання, які залучаються до розгляду тих чи інших питань на засіданнях, ретельно готують відповіді та коментарі, щоб донести до громадськості повну інформацію. У свою чергу у Департаменті з питань безпеки ядерних установок проаналізували ті питання, які зазначені у порядку денному для розгляду на сьогоднішньому засіданні і готові представити повну та цікаву інформацію.

На голосування виноситься: затвердити порядок денний засідання Громадської ради із внесеними змінами щодо послідовності розгляду питань:

Порядок денний

1.     Про хід виконання попередніх рішень Громадської ради.

2.     Стан державного нагляду на АЕС.

3.     Стан укомплектованості ліцензійним персоналом АЕС НАЕК і ЧАЕС.

4.     Виключення зі складу Громадської ради.

5.     Дообрання складу Громадської ради.

6.     Погодження нової редакції Положення про Громадську раду при Держатомрегулюванні.

7.     Різне.

Проголосували: «Одноголосно».

Вирішили: затвердити порядок денний засідання Громадської ради із внесеними змінами щодо послідовності розгляду питань.

4. Виключення зі складу Громадської ради.

Заслухали:

Денісенко С.І. доповів про отримання заяви від Іщенка Г.Г. щодо виходу зі складу Громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України у зв’язку з перемогою у конкурсі на зайняття вакантної посади державної служби у Держатомрегулювання. Відповідно до абзаців 5 та 6 пункту 10 Положення про Громадську раду при Державній інспекції ядерного регулювання України затвердженого наказом від 13.01.2016 р. № 3 членство в Громадській раді припиняється на підставі рішення Громадської ради.

На голосування виноситься: виключити Іщенка Г.Г. зі складу Громадської ради при Держатомрегулювання.

Проголосували: «Одноголосно».

Вирішили: Іщенка Г.Г. виключити зі складу Громадської ради при Держатомрегулювання.

Заслухали:

Денісенко С.І. доповів про систематичну відсутність члена Громадської ради при Держатомрегулюванні Демянюка В.В. на засіданнях. Відповідно до абзацу 1 пункту 10 Положення про Громадську раду при Державній інспекції ядерного регулювання України затвердженого наказом від 13.01.2016 р. № 3 членство в Громадській раді припиняється на підставі рішення Громадської ради у разі систематичної відсутності члена Громадської ради на її засіданнях без поважних причин (більше ніж два рази підряд).

З огляду на зазначене члени Громадської ради винесли на розгляд питання виключення Дем’янюка В.В. зі складу громадської ради, так як він був відсутній на трьох підряд засіданнях, не вказавши жодної причини своєї відсутності, а також не брав участь в електронних обговореннях нагальних питань, що були ініційовані членами Громадської ради при Держатомрегулювання.

В обговоренні взяли участь Денісенко С.І., Купний В.І.

На голосування виноситься: виключити Демянюка В.В. зі складу Громадської ради при Держатомрегулювання.

Проголосували: «Одноголосно».

Вирішили: Демянюка В.В. виключити зі складу Громадської ради при Держатомрегулювання.

 

5. Дообрання складу Громадської ради.

Заслухали:

Денісенка С.І., який повідомив, що сьогодні присутній на засіданні Шендерович В.Я., який представляє профспілковий комітет Первинну профспілкову організацію Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки. Також голова Громадської ради зазначив, що Шендерович В.Я. подавав весь пакет документів для участі в установчих зборах з метою формування складу Громадської ради при Держатомрегулювання, проте в силу обєктивних причин не зміг бути на них присутнім. Відповідно до пункту 10 Положення про Громадську раду при Державній інспекції ядерного регулювання України затвердженого наказом від 13.01.2016 р. № 3 у разі припинення будь-якою особою членства у Громадській раді її місце займає наступний за черговістю кандидат до складу Громадської ради, який набрав найбільшу кількість голосів за результатами проведення рейтингового голосування на установчих зборах. Рішення про це приймається на найближчому засіданні Громадської ради.

На голосування виноситься: підтримати членами Громадської ради кандидатуру Шендеровича В.Я. та включити до складу Громадської ради при Держатомрегулюванні.

Проголосували: «Одноголосно».

Вирішили: включити до складу Громадської ради при Держатомрегулюванні Шендеровича В.Я.

 

1. Про хід виконання попередніх рішень Громадської ради.

Заслухали:

Денісенко С.І., який повідомив про хід виконання попередніх рішень, за які проголосували на засіданні Громадської ради 17 вересня 2019 року, а саме щодо можливості продовження експлуатації ядерної установки – енергоблоку № 1 Хмельницької АЕС; щодо того, щоб Держатомрегулювання не погоджувало «Кваліфікаційні вимоги до керівника та заступників керівників ДСП «Чорнобильська АЕС», діяльність яких підлягає ліцензуванню» в частині зміни кваліфікаційних вимог до посади генерального директора; щодо залучення члена Громадської ради до участі у спільній нараді Держатомрегулювання, ДП «НАЕК «Енергоатом», ДП «НЕК «Укренерго» та ДП «Енергоринок».

Щодо ХАЕС-1 Громадська рада звернулась до Держатомрегулювання з проханням поінформувати про надходження заяви на пускові роботи та надати інформацію щодо стану виконання КзПБ щодо енергоблоку № 1 Хмельницької АЕС.

Бугай В.В. прокоментував, що слід розуміти різницю між пуском ядерної установки та пуском енергоблоку. Ядерна установка включена вже працює більше місяця з 3-4% теплової потужності з метою обігріву проммайданчику АЕС та міста-супутника. Зауважень до роботи немає. Порушень у роботі немає також. Ведуться ремонтні роботи генератора, процеси, які відбуваються під час ремонту такого обладнання тривалі у часі.

Держатомрегулювання видала дозвіл на пуск ядерної установки після ремонту, тому додаткових окремих дозволів на виконання окремих пускових робіт не потрібно.

Щодо стану виконання КзПБ щодо енергоблоку № 1 Хмельницької АЕС Бугай В.В. повідомив, що як зазначено на Колегії та пусковій нараді в фізичних обсягах виконано, оформлено всі технічні рішення на промислово-дослідну експлуатацію, переважна більшість цих технічних рішень погоджена, є частина на розгляді Держатомрегулювання. Про перенесення термінів мова не йде, тому що ті заходи, які були заплановані на ППР, виконані у повному обсязі, або виконані в узгоджених обсягах. Відповідно до погодженого план-графіку залишилось виконати 17 заходів до кінця 2023 року.

В обговоренні взяли участь Шендерович В.Я., Купний В.І., Денісенко С.І., зокрема підняли питання чи узгоджується з Держатомрегулюванням перенесення термінів виконання заходів. Бугай В.В. зазначив, що Держатомрегулювання прийняло рішення щодо видачі ліцензії на довготермінову експлуатацію після того як були виконані заходи в необхідних обсягах.

Було також поставлено питання чи є на ВП «Хмельницькій АЕС» культура безпеки. Купний В.І. зазначив, що на ХАЕС по машзалу культура безпеки не розповсюджується, а лише на реакторних установках. Бугай В.В., зазначив, що культура безпеки – це коли кожен на своєму робочому місці усвідомлює міру відповідальності та міру небезпеки до якої може призвести та чи інша їхня дія. Культура – це спосіб ставлення та відношення. Потрібно шукати шляхи як не допустити до негативних наслідків у майбутньому.

Щодо залучення члена Громадської ради до участі у спільній нараді Держатомрегулювання, ДП «НАЕК «Енергоатом», ДП «НЕК «Укренерго» та ДП «Енергоринок». Бугай В.В. прокоментував, що Держатомрегулювання направило лист до ДП «НЕК «Укренерго», на який отримали відповідь, що ДП «НЕК «Укренерго» працює в межах поданих експлуатуючою організацією заявок. Самостійно ДП «НЕК «Укренерго» не приймає рішень.

В обговоренні взяли участь Шендерович В.Я., Купний В.І., Денісенко С.І., Бугай В.В. Також було зазначено, що всі генерації в Україні, які виробляють електроенергію, подають свої заявки до ДП «НЕК «Укренерго». Регулювання подачі електроенергії відбувається у межах всіх поданих заявок.

На сьогодні енергоблоки атомних електростанцій працюють у безперебійному режимі.

Щодо питання про не погодження «Кваліфікаційних вимог до керівника та заступників керівників ДСП «Чорнобильська АЕС», діяльність яких підлягає ліцензуванню» в частині зміни кваліфікаційних вимог до посади генерального директора. Кривоносов С.І. зазначив, що до Держатомрегулювання надійшов лист з проханням погодити кваліфікаційні вимоги не лише виконуючого обовязки генерального директора ДСП ЧАЕС, а й заступників. Тим самим понижували ці кваліфікаційні вимоги і для заступників, і для директора. Держатомрегулювання згідно з нормативними документами не погодило ці кваліфікаційні вимоги.

В обговоренні взяли участь Купний В.І., Кривоносов С.І., Денісенко С.І. Було зазначено, що за призначення на посаду виконуючого обовязки генерального директора ДСП ЧАЕС відповідає ДАЗВ. Також відмітили, що Держатомрегулювання несе відповідальність за ліцензований персонал, тобто робота починається з моменту подачі документів. Розглядається заява, якщо документи відповідають вимогам, то приймається рішення про видачу ліцензії і навпаки, якщо не відповідають документи вимогам, то людина ліцензію не отримує. Отже, від виконуючого обовязки генерального директора ДСП ЧАЕС заява не надходила до Держатомрегулювання, значить він не має ліцензії і може виконувати лише адміністративну роботу на займаній посаді. На виконання особливих робіт не має права.

Денісенко С.І. запропонував з’ясувати чи повинна Державна інспекція ядерного регулювання України подавати Подання щодо невідповідності займаній посаді виконуючого обов’язки генерального директора ДСП ЧАЕС. Також Купний В.І. звернувся із пропозицією, щоб у Держатомрегулювання надали роз’яснення щодо не виконання підпункту 45 пункту 4 Положення про Державну інспекцію ядерного регулювання України від 20.08.2014 р. № 363.

На голосування виноситься: звернутись із запитами до Держатомрегулювання щодо: 1. Звіту про виконання заходів КзПБ та усунення відступів від вимог норм і правил по ХАЕС-1. 2. Щорічних план-графіків заходів АЕС за поточний і два попередніх роки. 3. Детальної інформації про відомості щодо випадків маневрування потужністю енергоблоків протягом 2019 року.

Проголосували: «одноголосно».

Вирішили: доручити голові громадської ради Денісенку С.І. направити запити до Держатомрегулювання.

 

2. Стан державного нагляду на АЕС.

Заслухали:

Бугай В.В. доповів, на кожній діючій атомній електростанції працює інспекція з ядерної та радіаційної безпеки (на правах самостійного відділу). Складається кожна така інспекція з начальника та 4 головних спеціалістів. 2 інспекції укомплектовані на 100%, а саме Хмельницька та Рівненська, на Южно-Українській та Запорізькій не вистачає по 1 головному спеціалісту. Оголошується регулярно конкурс на зайняття вакантних посад. Переліки та плани інспекцій затверджуються Головою Держатомрегулювання та розміщена відповідна інформація на офіційному сайті Держатомрегулювання. Здійснюється державний нагляд, плани робіт виконуються вчасно.

В обговоренні прийняли участь Купний В.І., Денісенко С.І., Бугай В.В. Зокрема Купний В.І. зазначив, що було ліквідовано інспекцію на майданчику ДСП ЧАЕС та наголосив на тому, що її потрібно відновити саме на станції. Бугай В.В. відповів, що ЧАЕС на стадії зняття з експлуатації, тому інспекція з ядерної та радіаційної безпеки у зоні відчуження знаходиться у м. Славутич Київської обл. Зараз ведеться наповнення інспекції штатними одиницями.

На голосування виноситься: рекомендувати адміністрації Держатомрегулювання відновити інспекцію з ядерної та радіаційної безпеки (на правах самостійного відділу) на ЧАЕС. Звернутись до Держатомрегулювання із запитом щодо причин та наслідків невиконання вимоги закону щодо співвідношення
окладів інспекторів і персоналу АЕС.

Проголосували: «одноголосно».

Вирішили: рекомендувати адміністрації Держатомрегулювання відновити інспекцію з ядерної та радіаційної безпеки (на правах самостійного відділу) на ЧАЕС.

Доручити голові громадської ради Денісенку С.І. направити запити до Держатомрегулювання.

3. Стан укомплектованості ліцензійним персоналом АЕС НАЕК і ЧАЕС.

Заслухали:

Кривоносов С.І. доповів, що ліцензії Держатомрегулювання видає посадовим особам визначеним постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2000 р. № 1683 «Про затвердження переліків посад та спеціальностей персоналу для експлуатації ядерних установок, підготовка якого підлягає ліцензуванню, і посад персоналу, який безпосередньо здійснює управління реакторною установкою» персоналу. По укомплектованості ДП НАЕК «Енергоатом» керівники, які працюють у центральному офісі компанії, а саме президент, 2 віце-президенти та генеральний інспектор та заступник генерального інспектора мають ліцензії. Щодо керівників на атомних електростанціях – це генеральний директор станції, головний інженер, заступник головного інженера станції, начальник зміни станції, головний інспектор, заступник головного інженера з ЯРБ.

ДСП ЧАЕС на теперішній час тільки виконуючий обовязки генерального директора не має ліцензії.

Щодо персоналу, то персонал ліцензується тільки ДП НАЕК «Енергоатом», персонал укомплектований та підготовлений. Щодо системи стандарту підготовки персоналу, то повинно бути 8 змін, тобто, 5 постійних. За 2019 рік було підготовлено ліцензованих спеціалістів 56 кандидатів, знаходяться на навчанні ще 60 осіб. Звільнилось 17 осіб, з них 5 звільнились, а інші перейшли на інші посади на АЕС, що не вимагають ліцензованого персоналу.

В обговоренні взяли участь Денісенко С.І. поставив питання чи були випадки зупинки реактора внаслідок відсутності ліцензованого персоналу, на що Криивоносов С.І. відповів, що такого не було ніколи, завжди є кадровий резерв з підготовленого персоналу, який регулярно переходить перевірку знань. Купний В.І. зазначив, що на станціях завжди працює ліцензований персонал. Також було зазначено, що не лише ліцензованим персоналом укомплектовані станції, а працівниками, що виконують роботи, які не підлягають ліцензуванню, проте це роботи в умовах підвищеної радіоактивності, тому такий персонал має бути спеціально підготовлений.

На голосування виноситься: рекомендувати адміністрації Держатомрегулювання виконати підпункт 45 пункту 4 Положення про Державну інспекцію ядерного регулювання України.

Проголосували: «одноголосно».

Вирішили: рекомендувати адміністрації Держатомрегулювання виконати підпункт 45 пункту 4 Положення про Державну інспекцію ядерного регулювання України.

 

6. Погодження нової редакції Положення про Громадську раду при Держатомрегулюванні.

Заслухали:

Денісенко С.І., зазначив, що відповідно до проробленої роботи над новим (додається) залишилось уточнити лише 2 технічні моменти. Тому запропонував проголосувати за проект Положення з урахуванням пропозицій.

На голосування виноситься: погодити проект Положення про Громадську раду при Державній інспекції ядерного регулювання України, що додається, з урахуванням пропозицій Громадської ради.

Проголосували: «одноголосно».

Вирішили: погодити проект Положення про Громадську раду при Державній інспекції ядерного регулювання України, що додається, з урахуванням пропозицій Громадської ради та відправити його на доопрацювання та оформлення в установленому порядку.

7.   Різне.

Заслухали:

Супрун С.О. повідомив інформацію до відома про види роботи, які виконують співробітники Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона Національної академії наук

України. Наголосив на тому, які напрями і форми співробітництва інституту з партнерами.

 

Голова Громадської ради

при Держатомрегулювання Сергій ДЕНІСЕНКО

 

Секретар Громадської ради

при Держатомрегулювання Анна ГАВРЮК

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux