Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Про внесення змін до критеріїв, за якими діяльність з використання джерел іонізуючого випромінювання звільняється від ліцензування
Опубліковано 10 жовтня 2016 року о 10:32

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення для громадського обговорення проекту 

постанови Кабінету Міністрів України 

«Про внесення змін до критеріїв, за якими діяльність з використання джерел іонізуючого випромінювання звільняється від ліцензування»

 

 В Україні, як і в інших країнах світу, нові радіаційні технології запроваджуються у різних сферах народного господарства (промисловість, наукові дослідження та медицина). Зокрема, протягом останніх років в Україні активно впроваджуються пристрої для візуалізації (контролю), що генерують рентгенівське випромінювання (рівнеміри, товщиноміри та інші пристрої для виявлення чужорідних тіл) у технологічних процесах харчової промисловості, косметології, побутової хімії тощо. 

 Ці пристрої, за своїми радіаційними характеристиками мають низький рівень потенційної небезпеки, працюють в автоматичному режимі (без залучення персоналу) і не можуть призвести до радіаційних аварій у разі їх використання у штатному режимі. Тому, проектом пропонується встановити критерій звільнення від ліцензування діяльності з використання такого типу рентгенівських пристроїв. 

Цей проект розроблено відповідно до вимог статті 5 та статті 7 Закону України «Про дозвільну діяльність в сфері використання ядерної енергії» (з внесеними змінами Законом України  від 11.02.2010  № 1874‑VI).

Проект враховує рекомендації МАГАТЕ, міжнародний досвід та найкращу практику ліцензування діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання (далі – ДІВ). 

 

Впровадження цього проекту дозволить:

реалізувати положення статті 5 та статті 7 Закону України «Про дозвільну діяльність в сфері використання ядерної енергії»;

зменшити регуляторний тиск на суб’єктів діяльності, які використовують ДІВ з низьким рівнем потенційної небезпеки;

поліпшити безпеку ДІВ, що мають високий рівень потенційної небезпеки шляхом підвищення ефективності державного регулювання за рахунок економії часу та ресурсів, що витрачався на ліцензуванні діяльності по використанню ДІВ з низьким рівнем потенційної небезпеки.

Зауваження та пропозиції до проекту приймаються до 01 листопада  2016 року за адресою: 01011 м. Київ, вул. Арсенальна 9/11; тел. 254-35-13, або на електронну пошту Держатомрегулювання: proekt@hq.snrc.gov.uaКонтактна особа: Тріпайло Р.Ф., заступник начальника Управління радіаційної безпеки. 

 

Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до критеріїв, за якими діяльність з використання джерел іонізуючого випромінювання звільняється від ліцензування»

 

Пояснювальна записка до проекту постанови Кабінету Міністрів України

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux