Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Про виявлення «покинутих» джерел іонізуючого випромінювання на території Центральної геофізичної обсерваторії
Опубліковано 30 жовтня 2019 року о 11:43

За оперативною інформацією ДСНС https://www.dsns.gov.ua/ua/Nadzvichayni-podiyi/100535.html 

28 жовтня 2019 року працівники Центральної геофізичної обсерваторії Державної служби України з надзвичайних ситуацій під час вимірювання радіаційного фону виявили підвищений рівень радіаційного випромінювання у будівлі фізико-хімічної лабораторії, яка розташована за адресою: місто Київ, проспект Науки, 39.

 

 

Мобільним рятувальним центром швидкого реагування ДСНС України у той же день було підтверджено наявність перевищення рівня радіаційного випромінювання всередині окремого приміщення будівлі лабораторії. Керівництвом Центральної геофізичної обсерваторії вжито заходи із обмеження доступу до приміщення.

 

29 жовтня 2019 року Управління з питань цивільного захисту Київської міської державної адміністрації скликало міжвідомчу комісію, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 02.06.2003 року № 813 «Про затвердження Порядку взаємодії органів виконавчої влади та юридичних осіб, які провадять діяльність у сфері використання ядерної енергії, в разі виявлення радіоактивних матеріалів у незаконному обігу».

 

Фахівцями Київського державного міжобласного спеціального комбінату «Радон» у присутності представників компетентних органів забезпечено пошук, вилучення двох джерел іонізуючого випромінювання з-під фундаменту будівлі лабораторії та їх перевезення у спеціальному контейнері на захищене зберігання.

 

Про характеристики вилучених джерел іонізуючого випромінювання, можливі шляхи їх походження та сфери застосування буде повідомлено після проведення спеціальної експертизи відповідно до п. 11 постанови Кабінету Міністрів України від 02.06.2003 року № 813.

 

Подія не супроводжувалася «витоками» або «викидами радіації» у навколишнє середовище. Після вилучення джерел іонізуючого випромінювання потужність еквівалентної дози у приміщенні лабораторії повернулася до природного фону, що підтверджено даними вимірювань Київського державного міжобласного спеціального комбінату «Радон» та мобільної лабораторії радіаційної розвідки Держатомрегулювання.

Деталі за посиланням:

https://www.sstc.com.ua/enterprise-news-ua/4739-vazhlive-povidomlennya-shchodo-pidvishchennya-radiatsijnogo-fonu-v-budivli-tsentralnoji-geofizichnoji-observatori.html

 

За результатами проведених додаткових вимірювань встановлено, що подія не мала загрози для населення і прилеглих територій міста Києва. Співробітники Центральної геофізичної обсерваторії, які могли перебувати у цьому приміщенні, проходять відповідні медичні обстеження.

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux