Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Про випадок знаходження покинутого ДІВ в м. Сєверодонецьк
Опубліковано 30 грудня 2011 року о 12:21

 
27 грудня 2011 року Південно-східною державною інспекцією з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання України отримано по телефону інформацію про виявлення у місті Сєверодонецьк Луганської області радіаційної аномалії.
Аномалія була виявлена спеціалістами місцевого Приватного підприємства «Регіональна радіологічна лабораторія» на перехресті вулиць Курчатова (буд. 38) та Вілєсова (буд. 14), потужність експозиційної дози гамма-випромінювання на майданчику біля вказаних будинків становила 70 мкР/год (природний фон – близько 25 мкР/год). 

Представниками Південно-східної державної інспекції Держатомрегулювання України в терміновому порядку було негайно проведено радіологічне обстеження території можливого знаходження підозрюваного матеріалу/об’єкту навколо приміщення міської поліклініки (м. Сєверодонецьк, вул. Курчатова, 36). Обстеження проводилося у присутності співробітників Головного управління МНС України в Луганській області.

На вимогу Держатомрегулювання України територія підвищеного рівня радіаційного випромінювання була огороджена у безпечних границях. 
Гамма-спектрометричні дослідження вказували на те, що джерелом іонізуючого випромінювання є цезій-137. Поверхневе забруднення території не виявлено. 

Інформація, яка передбачена Порядком взаємодії органів виконавчої влади та юридичних осіб, які провадять діяльність у сфері використання ядерної енергії, в разі виявлення радіоактивних матеріалів у незаконному обігу, надана Голові Луганської облдержадміністрації Пристюку В.М., міському голові міста Сєвєродонецька Козакову В.В.

Зранку 30 грудня 2011 року в районі інциденту завершила роботу комісія під головуванням міського голови м. Сєвєродонецька Козакова В.В. (до роботи комісії було залучено начальника Південно–східної держінспекції Держатомрегулювання України Є.В.Решетнікова), на місці вже знаходилась бригада з Дніпропетровського ДМСК «Радон».

На вимогу Державної інспекції ядерного регулювання України було розроблено та затверджено план ліквідації аварійної ситуації, який був узгоджений начальником Південно–східної держінспекції Держатомрегулювання України.

Станом на 11:00 ранку 30.12.2011 покинутий ДІВ за допомогою екскаватора вийнятий з грунту та вивезений за межі м. Сєверодонецьк під контролем Держатомрегулювання України, СЕС та МНС.

На місці вилучення ДІВ залишкових забруднень не виявлено, радіаційний фон становить – 22 мкР/год, що відповідає природному фону.

Вилучене джерело буде захоронено за допомогою фахівців ДМСК «Радон» на спеціалізованому сховищі.

 
 
 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux