Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Про вилучення із незаконного обігу радіоактивних матеріалів у ІІ півріччі 2019 - початку 2020 років
Опубліковано 17 лютого 2020 року о 09:36

Державна інспекція ядерного регулювання України за участі інших структурних підрозділів центральних органів виконавчої влади продовжують скеровувати свої зусилля на забезпечення ядерної та радіаційної безпеки в державі, в тому числі шляхом вилучення радіоактивних матеріалів, що перебувають поза регулюючим контролем або у незаконному обігу.

Кінець 2019 року та початок 2020 року були насичені нестандартними небезпечними ситуаціями та подіями, для вирішення яких знадобились значні зусилля всіх державних структур, відповідальних за радіаційну безпеку в державі.

Так, у пункті перетину державного кордону «Малий Березний» (Закарпатська область) був затриманий автомобіль, у якому громадянин України перевозив дрібні металеві предмети, сході на контакти для електричних приладів, потужність еквівалентної дози (ПЕД) яких значно перевищувала встановлені законодавством норми по Радію-226.

У жовтні 2019 року на території Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського Українського Гідрометцентру ДСНС України під час тестування приладів було виявлено суттєве перевищення гамма-фону в окремій будівлі. За результатами обстежень вилучено два джерела іонізуючого випромінювання по Цезію-137. До проведення робіт, пов’язаних з їх вилученням та ліквідацією наслідків були долучені високо професіональні фахівці Держатомрегулювання, ДСП «Київський ДМСК», ГУ Держпродслужби, КМДА, Лабораторного центру МОЗ України, ДСНС. Під час обстеження нефіксованого забруднення радіоактивними речовинами не виявлено. Джерела були вилучені та направлені для подальшого зберігання (захоронення) на Київську філію Державного спеціалізованого підприємства «Об’єднання «Радон».

У тому ж місяці Службою безпеки України на території полтавського «Виробничого об’єднання «Знамя», що перебуває у стадії банкрутства, в приміщенні хімічної лабораторії було виявлено скляну посудину, всередині якої знаходилась небезпечна речовина «ураніл азотнокислий». Ця речовина є радіоактивним матеріалом, що містить збіднений уран.

Окрім вищезазначених випадків, де розслідування проводять компетентні правоохоронні органи, експертами Держатомрегулювання на початку нового року зафіксована втрата небезпечного джерела швидких нейтронів, що знаходилось під регулюючим контролем в Ужгородському національному університеті. Відповідна інформація направлена до правоохоронних органів України для проведення розслідування щодо обставин зникнення джерела та вжиття усіх необхідних заходів для повернення його під регулюючий контроль.

Держатомрегулювання на своїй веб-сторінці неодноразово розміщувала інформацію, щодо наслідків, які можуть настати через небажання громадян виконувати закони, та, перш за все, заходи щодо особистої безпеки про поводжені з радіоактивними матеріалами, намагання отримати матеріальну вигоду, продаючи чи купуючи радіоактивні матеріали. Так, на початку 2018 року в м. Здолбунів у двох громадян України був вилучений предмет (фото додається), який за результатами експертизи виявися еманаційним апаратом, що використовувався для насичення питної води радіоактивним газом Радон-222 і містив радіоактивний ізотоп Радій-226. Кримінальне провадження було розпочато за підозрою у вчинені злочину, передбаченого ч.4 ст. 265 Кримінального кодексу України ( незаконне поводження з радіоактивними матеріалами, дії вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб). Суд визнав зазначених громадян винними по ч.3 ст. 265 КК України та присудив їм п’ять років позбавлення волі, застосувавши ст. 75 КК України, відповідно до якої засуджені були звільнені від покарання з випробуванням, встановивши випробувальний термін – три роки.

Всі вилучені під час проведення заходів небезпечні предмети направлені для їх подальшого безпечного та захищеного зберігання на ДСП «Об’єднання «Радон».

 

Пункт пропуску «Малий Березний»

 

Апарат еманаційний

 

 

 

Український Гідрометцентр ДСНС України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux