Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Про вилучення із незаконного обігу радіоактивних матеріалів за ІІ та ІІІ квартали 2021 року
Опубліковано 17 листопада 2021 року о 11:20

 

Протягом ІІ та ІІІ кварталів 2021 року регіональні інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання, спільно з відповідними структурними підрозділами центральних органів виконавчої влади України, незважаючи на карантинні обмеження у зв’язку з COVID-19, продовжували свою діяльність щодо виявлення та вилучення радіоактивних матеріалів із незаконного обігу та повернення їх під регулюючий контроль, забезпечивши цим надійний рівень ядерної та радіаційної безпеки в державі.

Державною прикордонною службою в пунктах пропуску вилучається значна кількість предметів з підвищеним рівнем гамма–випромінювання, що містять радіонуклід Радій-226. Це різного типу годинники, у тому числі, авіаційні, висотоміри, компаси тощо.

У травні 2021 року під час здійснення прикордонного контролю на КПВВ «Чонгар» був затриманий громадянин України, який намагався вивезти з України авіаційний годинник, з підвищеним рівнем гамма-випромінюванням.

Також 10 травня 2021 року в аеропорту «Бориспіль» на виїзді, у багажі пасажира були виявлені та вилучені 2 годинники (танковий та корабельний), забруднені Ra226 та Th 232. Такі предмети можуть призвести до додаткового опромінення людини та є небезпечними для населення.

19 травня 2021 року під час вхідного радіаційного контролю на станції «Промислова» ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» системою автоматизованого контролю «Кордон» виявлено вантаж металобрухту з підвищеним рівнем гамма випромінювання.

6 липня 2021 року у пункті пропуску «Херсон» на виїзді з України був затриманий автомобіль з металобрухтом (3 металеві труби), забруднений Ra226.

13 вересня 2021 року у пункті пропуску КПВВ «Каланчак», Херсонська обл., у громадянина України на виїзді вилучено авіаційний годинник, забруднений Ra226.

15 вересня 2021 року на ПрАТ «Металургійний комбінат «Азовсталь» спрацювала стаціонарна система радіаційного контролю. Під час обстеження залізничного складу було виявлено вагон з металобрухтом із  підвищеним рівнем гамма випромінювання.

27 вересня 2021 року у пакеті біля смітника на вул. Таджицька, 2, м. Львів, було виявлено годинники військового призначення у кількості 3 штук, забруднені Ra226.

Оскільки ПЕД гамма-випромінювання виявлених предметів перевищувала встановлені санітарні норми, вони вилучаються та направляються для розміщення у місцях до їх подальшого безпечного зберігання.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux