Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Про участь у міжнародних тренуваннях ConvEx-3 з перевірки надійності механізмів міжнародного реагування на ядерні надзвичайні ситуації
Опубліковано 20 червня 2017 року о 11:01

21-22 червня 2017 року Державна інспекція ядерного регулювання України бере участь у міжнародному тренуванні МАГАТЕ формату ConvEx-3 за сценарієм умовної важкої аварії на АЕС Пакш (Угорщина).

Тренування формату ConvEx-3 проводяться один раз на 3-5 років з метою тестування та перевірки функціонування у повному об’ємі міжнародної системи аварійної готовності та реагування відповідно до зобов’язань за Конвенцією про оперативне оповіщення про ядерну аварію та Конвенцією про допомогу у разі ядерної аварії або радіаційної надзвичайної ситуації, механізмів обміну інформацією про аварійні ситуації між державами-членами МАГАТЕ, процедур направлення звернень про допомогу та надання допомоги, а також координованих дій з оцінки, прогнозування та інформування населення.

Участь держав-членів МАГАТЕ у ConvEx-3 надає можливість виявити недоліки в національних і / або міжнародних системах реагування на надзвичайні ситуації, які можуть перешкоджати реагуванню, спрямованому на мінімізацію наслідків ядерної аварії, у тому числі важкої із ризиком транскордонного впливу на території інших країн.

В рамках тренування всі вправи з інформаційного обміну та процедур реагування є симуляцією і не несуть ніяких ризиків і небезпек для населення, навколишнього середовища, майна, установок та суспільної безпеки.

У цьому тренуванні беруть участь 82 держави-члени та 11 міжнародних організацій. Особливістю тренування є те, що дії за умовним сценарієм будуть відбуватись у реальному часі, а прогноз розвитку ситуації та оцінка потенційного впливу розраховуватись за фактичними погодними умовами на час виконання вправ.

МАГАТЕ буде використовувати ці навчання для оцінки узгодженості дій держав, спрямованих на реагування, виявлення найкращих практик, а також сфер, що потребують вдосконалення.

Для забезпечення участі у тренуванні Держатомрегулювання активізує свій Інформаційно-кризовий центр, здійснюватиме перевірку процедур обміну інформацією із Державною службою України з надзвичайних ситуацій, іншими центральними органами виконавчої влади та організаціями, які мають функції та обов’язки з реагування на ядерну та радіаційні аварії в рамках Єдиної державної системи цивільного захисту.

В рамках забезпечення участі у тренуваннях ConvEx-3 крім перевірки процедур обміну інформацією на національному та міжнародному рівнях, будуть відпрацьовуватись механізми координації оцінки та прогнозування, у тому числі із застосуванням автоматизованої системи підтримки прийняття рішень РОДОС, а також оперативність підготовки публічної інформації за результатами прогнозної оцінки.

Офіційне повідомлення МАГАТЕ про тренування за посиланням

https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/iaea-and-hungary-to-conduct-international-exercise-to-test-global-response-to-a-nuclear-emergency

Більш детальну інформацію можна отримати за тел. 277-12-14.

Сектор інформаційно-аналітичного забезпечення та зв’язків з громадськістю

Відділ аварійної готовності та радіаційного захисту

277-12-13

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux