Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Про стан ядерної та радіаційної безпеки в умовах військового нападу Російської Федерації на Україну (станом на 14:00 02.03.2022)
Опубліковано 02 березня 2022 року о 16:00

Діючі АЕС України працюють у штатному режимі. Порушень меж та умов безпечної експлуатації на АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом» немає.

Радіаційна ситуація відповідає встановленим нормам і контролюється оператором ядерних установок відповідно до діючих регламентів, за винятком ВП «Запорізька АЕС».

01 березня 2022 року об 11:40 у результаті ракетного обстрілу зазнала пошкодження мережа зв'язку ВП «Запорізька АЕС». Внаслідок цього автоматизована система радіаційного моніторингу (АРМС) Запорізької атомної електростанції втратила працездатність у повному обсязі і припинила передачу даних в міжнародну мережу радіаційного моніторингу IRMIS, про що поінформоване МАГАТЕ.

Війська Російської Федерації декілька разів повторювали спроби захоплення Запорізької АЕС, однак героїчними зусиллями жителів міста Енергодара та сил територіальної самооборони вдалося зупинити просування російських війск до майданчика станції. 

Ремонт та відновлення роботи автоматизованої системи радіаційного контролю ускладнені військовими діями поблизу ВП «Запорізька АЕС».

Ситуація на ДСП «Чорнобильська АЕС» без змін: 7-у добу не відбувається ротація оперативного персоналу. Робота Автоматизованої системи радіаційного контролю зони відчуження не відновлена. Регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки ядерних установок та інших об’єктів на проммайданчику Чорнобильської АЕС та на території зони відчуження втрачено.

Ядерна установка “Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів” ХФТІ переведена у глибокий підкритичний стан.

Дослідницький реактор ІЯД зупинений та під контролем.

Міжобласні філії та центральний виробничий майданчик ДСП «Об’єднання «Радон» припинили будь-яку ліцензійну діяльність, пов’язану з поводженням із радіоактивними відходами та перевезенням радіоактивних матеріалів, у тому числі – аварійне реагування. Персонал та працівники, що можуть дістатися до робочих місць або знаходяться там постійно, забезпечують моніторинг за станом сховищ радіоактивних відходів і оточуючого природного середовища, забезпечують фізичний захист об’єктів, енергозабезпечення тощо.

Інтегровані автоматизовані системи радіаційного моніторингу - ІАСРМ «Нувія» на міжобласних філіях (окрім Дніпровської міжобласної філії) та ЦВМ ДСП «Об’єднання «Радон» - працюють. ІАСРМ «Нувія» на ДМФ – не відновлена. Спеціалісти проводять радіаційний моніторинг об’єктів переносними приладами у контрольних точках.

Радіаційний стан об’єктів ДСП «Об’єднання «Радон» відповідає встановленим нормам.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux