Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Про роботу Міжвідомчої робочої групи з питань радіаційного захисту у медицині
Опубліковано 07 серпня 2018 року о 14:43

 

Не реалізовано раніше - виконано сьогодні. Вперше за останні 20 років Держатомрегулювання вдалося об’єднати зусилля найкращих експертів з питань радіаційного захисту при медичному опроміненні, а саме Головою Держатомрегулювання − Григорієм ПЛАЧКОВИМ та Виконуючим обов’язки міністра охорони здоров’я Уляною СУПРУН підписано спільний наказ від 20.07.2018 № 297/1347, яким затверджено склад та положення про Міжвідомчу робочу групу експертів з питань радіаційного захисту у медицині.

До складу міжвідомчої робочої групи увійшли представники (30 осіб) Держатомрегулювання, НАМНУ, МОЗ, трьох професійних медичних організацій, національних наукових медичних центрів та інститутів, вищих учбових закладів, медичних закладів державного значення, експертних організацій та ін. Міжвідомчу робочу групу експертів з питань радіаційного захисту в медицині очолюють заступник Голови Держатомрегулювання – Руслана ТРІПАЙЛО та заступник Міністра охорони здоров’я Олександр ЛІНЧЕВСЬКИЙ. Засідання проводяться на постійній основі (не рідше одного разу на 2 місяці).

 

На сьогодні є такі результати роботи експертів:

− розроблено спільний план заходів з покращення стану радіаційного захисту персоналу та пацієнтів при застосуванні джерел іонізуючого випромінювання - «дорожня карта» з імплементації міжнародних вимог безпеки (МАГАТЕ), законодавства ЄС, національного законодавства з питань медичного опромінення;

− запроваджено єдиний підхід до визначення поглиненої дози при дистанційній променевій терапії, що має покращити точність калібрування апаратів, шляхом рекомендування медичним закладам використовувати протокол МАГАТЕ (IAEA TRS 398) https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/TRS398r_web.pdf;

− схвалено «Положення про організацію та проведення національного ТЛД-аудиту якості калібрування струменів апаратів променевої терапії, розроблене Державною установою «Інститут медичної радіології ім. С.П. Григор’єва НАМН України»;

вивчається питання створення експертної групи спеціалістів-аудиторів, які забезпечать проведення комплексних аудитів QUATRO − аудиторські перевірки належного використання ДІВ у дистанційній променевій терапії.

 

Сподіваємося, що спільна та послідовна робота експертів забезпечить приведення практики використання ДІВ у медицині у відповідності до вимог національних та міжнародних норм, правил та стандартів з радіаційної безпеки.

 

Про результати роботи експертів з виконання спільного плану заходів з покращення стану радіаційного захисту персоналу та пацієнтів при застосуванні джерел іонізуючого випромінювання (дорожньої карти) Держатомрегулювання буде інформувати на веб сайті https://uatom.org/# у підрубриці «Діяльність Міжвідомчої робочої групи з питань радіаційного захисту у медицині» рубрики «Радіаційна безпека у медицині».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux