Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Про результати наглядової діяльності Держатомінспекцій на АЕС з 04 по 11 листопада 2011 року
Опубліковано 11 листопада 2011 року о 12:35

В період з 04.11 по 10.11.11. року Державними інспекціями з ядерної безпеки на АЕС проводились перевірки дотримання ліцензіатами вимог ядерного законодавства, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, умов виданих дозволів. Державними інспекторами проводились щоденні обходи та огляди обладнання АЕС, здійснювався розгляд періодичних звітів з безпеки роботи АЕС, документів щодо проведення ремонтів, окремих технічних рішень тощо.

Держатомінспекцією на ЮУАЕС:

Розглянуто «Отчет о выполнении мероприятий, подготовленных по предписаниям Государственной инспекции по ядерной безопасности на ЮУ АЭС, срок выполнения которых истек в октябре 2011 года».

Проконтрольовано виконання усунення зауважень за оперативними приписами інспекції ДІЯРУ на ЮУ АЕС.

Розглянуто та погоджено 2 технічних рішення по продовженню строку експлуатації обладнання систем важливих для безпеки енергоблоку №1 ЮУ АЕС.

Проконтрольовано проведення протиаварійного тренування на тренажері після двохтижневого курсу навчання в навчально-тренувальному центрі оперативного персоналу ЮУ АЕС.

Продовжується планова інспекційна перевірка організації і проведення перевірок та випробувань систем важливих для безпеки турбінного цеху №2 ВП ЮУ АЕС.

Прийнята участь у технічному опосвідченні 8 одиниць трубопроводів та 3 одиниць обладнання турбінного цеху №1 ЮУ АЕС.

Держатомінспекцією на ЗАЕС:

Проконтрольовано проведення одного цехового протиаварійного тренування та двох навчально-тренувальних занять.

За дорученням керівництва Держатомрегулювання України розглянуто та надано пропозиції до проекту нормативного документу «Вимоги до систем електропостачання, важливих для безпеки атомних станцій».

Проведені оперативні перевірки дотримання експлуатаційної дисципліни, правил, норм, стандартів при проведенні комплексних випробувань каналів систем безпеки енергоблоків №№ 2,3,6.

Проведено перевірку 4-х комплектів документів на дотриманням законодавства, норм, правил та стандартів з безпеки перед початком виконання ремонтних робіт на устаткуванні та трубопроводах енергоблоку № 5.

Взято участь в комісії з перевірки знань 17 чоловік персоналу ВП ЗАЕС.

Проведено технічне опосвідчення 19 одиниць арматури реакторного відділення та гідравлічні випробування 15 одиниць устаткування та трубопроводів енергоблоку №5 ЗАЕС.

Проведено розгляд 5 технічних рішень щодо виконання робіт на енергоблоках №№ 1, 3, 5 та 4-х комплектів робочих програм щодо подовження терміну експлуатації будівельних конструкцій енергоблоків №№ 1, 2 у понадпроектний строк.

Розглянуті та погоджені наступні документи:

- сповіщення про зміну до «Программы проведения переключений в цепях аварийных и предупредительных защит на энергоблоках №№ 1,2,3,4,5,6 ОП ЗАЭС»;

- «Перечень вопросов по правилам и нормам безопасности в атомной энергетике для Главного диспетчера».

Проведена фізична інвентаризація ядерного палива на вузлах свіжого палива № 1 та №2.

Взято участь у черговій інспекції МАГАТЕ у сфері гарантій нерозповсюдження ядерних матеріалів.

Держатомінспекцією на РАЕС:

Розглянуто та погоджено 3 рішення з продовження терміну експлуатації обладнання систем важливих для безпеки блоків №№1,2 РАЕС.

Взято участь у загально станційному протиаварійному тренуванні на ВП РАЕС спільно з Дирекцією ДП НАЕК "Енергоатом" на тему "Комунальна аварія на РАЕС, яка виникла в результаті надзвичайної геологічної та гідрологічної ситуації в районі розміщення ВП РАЕС та привела до виходу з ладу системи основного та резервного електроживлення АЕС і відмови, в результаті цього, системи охолодження ядерного реактора".

Закінчено перевірку дотримання вимог норм та правил, технологічних регламентів та інструкцій при експлуатації енергоблоків №№3,4.

Держатомінспекцією на ХАЕС:

Взято участь у роботі комісії з перевірки знань у працівників ВП ХАЕС.

Прийнято участь у технічному опосвідченні 41 одиниці обладнання блоку №1.

Тривають 25 сутки планово-профілактичного ремонту енергоблоку №1.

Проведено оперативну перевірку дотримання експлуатаційної дисципліни, правил, норм, стандартів при проведенні випробувань першого каналу систем безпеки енергоблоку № 2.

Згідно Доручення Заступника Голови - Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Гашева М.Х. продовжується розгляд проекту НПА «Вимоги до систем надійного електропостачання, важливих для безпеки атомних станцій».

Продовжується планова перевірка дотримання технологічної дисципліни при виконанні ремонтних та реконструктивних робіт на тепломеханічному обладнанні і трубопроводах ХАЕС персоналом підрядних організацій.

Взято участь у черговій інспекції МАГАТЕ у сфері гарантій нерозповсюдження ядерних матеріалів.

Держатомінспекцією на ЧАЕС:.

Розглянуто та погоджено «Решение о продлении срока эксплуатации ємкостей хранения жидких радиоактивных отходов хранилища жидких отходов ІІ очереди Чернобыльской АЭС».

Проконтрольовано проведення тренувань з оперативним персоналом 1 зміни ДСП ЧАЕС, по наступним темам:

-     «Вихід радіоактивної води внаслідок розриву трубопроводу трапних вод споруди 89»;

-     «Втрата електроживлення сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-1»;

-     «Виявлення великих обсягів високоактивних відходів на території локальної зони об`єкту «Укриття» при підготовці майданчика під фундамент нового безпечного конфайменту»;

-     «Пожежа в Центральному залі №2 під час завантаження транспортного чохла за допомогою вантажної машини»;

-     «Відмова ІІ дизельгенератору-3 та пожежа при проведенні планового опробування»;

- «Спалах електродвигуна насосу живких растворів в прим. Г101».

Надано план інспекційної перевірки по темі «Перевірка забезпечення ядерної та радіаційної безпеки під час виконання робіт з будівництва платформи по проекту «Підготовчі роботи. Організація робочої платформи для збирання конструкції арки нового безпечного конфайменту на території майданчика об`єкта «Укриття»».

За порушення правил, норм та стандартів з ядерної та радіаційної безпеки притягнуто до адміністративної відповідальності начальника цеху радіаційної безпеки ДСП ЧАЕС.

Відповідно до доручення Заступника Голови - Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України надано інформацію щодо випробувань на ДСП ЧАЕС


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux