Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Про проект кваліфікації ядерного палива компанії Westinghouse
Опубліковано 28 березня 2018 року о 12:21

Роботи з впровадження палива виробництва компанії «Westinghouse» розпочато у 2000 році в рамках Виконавчої угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки стосовно Проекту кваліфікації ядерного палива для України, підписаної 05 червня 2000 року. Мета проекту - розробка, постачання на АЕС України та кваліфікація альтернативного ядерного палива, сумісного з паливом російського виробництва.

Впровадження тепловиділяючих збірок (далі - ТВЗ), виробництва компанії «Westinghouse», як будь-якої нової модифікації ядерного палива для АЕС України чітко регламентується нормативно-правовими документами з ядерної та радіаційної безпеки. Цими документами визначені послідовні кроки, які має зробити експлуатуюча організація і кожен з яких ретельно аналізується та контролюється Держатомрегулюванням – від концептуального рішення щодо впровадження нового палива до його введення в промислову експлуатацію.

Довідково: відповідність міжнародним підходам, зокрема, стандартам МАГАТЕ, законодавчої бази України з ядерної та радіаційної безпеки, у тому числі процедури ліцензування нового ядерного палива, було підтверджено під час реалізації спільного проекту «EC-IAEA-UKRAINE JOINT ROJECT on Safety Evaluation of Ukrainian NPPs» у 2007–2010 р.р.

У рамках першого етапу Проекту кваліфікації в період 2005–2010 роки на енергоблоці № 3 Южно-Української АЕС проведено дослідну експлуатацію шести пілотних ТВЗ‑W протягом чотирьох паливних кампаній. На другому етапі Проекту кваліфікації з березня 2010 року розпочато дослідну експлуатацію перевантажувальної партії у складі 42 ТВЗ‑W виробництва Westinghouse.

Протягом 2011–2012 років у рамках контракту на постачання ядерного палива ДП «НАЕК «Енергоатом» та компанією «Westinghouse Electric Sweden AB» (м. Вастерос, Швеція) та з урахуванням підходів до розширення дослідної експлуатації ТВЗ-W було здійснено постачання чотирьох партій ядерного палива, з яких дві завантажено в активні зони енергоблоків № 2 та № 3 Южно-Української АЕС у ході планово-попереджувальних ремонтів (далі – ППР) у 2011 році.

Під час ППР-2012 у процесі перевантаження змішаних активних зон реакторів енергоблоків № 2 та № 3 Южно-Української АЕС, із-за особливостей паливних збірок обох виробників (ВАТ «ТВЕЛ» та Westinghouse), які входили до складу паливних завантажень, виникли ускладнення із завантаженням збірок у активну зону.

У зв’язку з цим подальше розширення експлуатації палива компанії Westinghouse у рамках контракту було тимчасово призупинено. Експлуатація ТВЗ-W продовжувалась виключно в активній зоні енергоблоку №3 Южно-Української АЕС.

Відповідно до Програми дослідно – промислової експлуатації ТВЗ-W компанії Westinghouse на енергоблоці №3 (на період дослідно-промислової експлуатації) під час кожного ППР ТВЗ-W, які експлуатувались у паливному завантажені, проходили візуальний огляд та контроль на герметичність. У тому числі це стосувалось ТВЗ 4-го року експлуатації, тобто тих, які відпрацювали повний цикл передбачений проектною документацією на них і вивантажених на зберігання в приреакторний басейн витримки.

Отримані результати засвідчили відсутність зауважень до ТВЗ-W.

Таким чином, можна зазначити, що за час експлуатації перевантажувальної партії палива компанії Westinghouse протягом 2010–2014 років, не дивлячись на випадки пошкодження конструкційних елементів ТВЗ-W, не було зафіксовано жодного випадку розгерметизації цих ТВЗ.

Після 2012 року, з метою поновлення дослідної експлуатації ТВЗ‑W, між ДП «НАЕК "Енергоатом» та компанією Westinghouse, за погодженням з Держатомрегулюванням, опрацьовано комплекс заходів, у тому числі обсяг необхідних доопрацювань та модифікації конструкції паливної збірки.

Компанією Westinghouse проведено повний комплекс випробувань, у лабораторних умовах, модифікованої збірки (далі – ТВЗ-WR). Розроблено звіт з аналізу безпеки використання модифікованої збірки, який пройшов державну експертизу з ядерної та радіаційної безпеки.

За результатами виконаних робіт у 2015 році розпочато, в установленому порядку, дослідну експлуатацію ТВЗ-WR на енергоблоці №3 Южно-Української АЕС. У рамках розширення дослідної експлуатації, станом на сьогоднішній день, ТВЗ-WR експлуатуються також у складі паливних завантажень енергоблоків №2 Южно-Української АЕС та №1,3,4,5 Запорізької АЕС.

За час експлуатації ТВЗ-WR протягом 2015-2017 років передумов для порушення умов безпечної експлуатації енергоблоків не виявлено.

Беручи до уваги вищезазначене Держатомрегулювання не вбачає будь-яких «ліцензійних» ризиків щодо продовження робіт з диверсифікація постачання ядерного палива для АЕС України.

Інформація стосовно розширення дослідної експлуатації ТВЗ-WR на інші енергоблоки АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000, або використання ядерного палива виробництва компанії «Westinghouse Electric Sweden AB» на енергоблоках з реакторами типу ВВЕР-440 (енергоблоки №1,2 Рівненської АЕС) до Держатомрегулювання не надходила.

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux