Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Про міжнародні тренування мобільних вимірювальних лабораторій
Опубліковано 23 серпня 2018 року о 10:21

Другі міжнародні тренувальні навчання екіпажей мобільних лабораторій радіаційної розвідки відбудуться в Україні у період з 30 серпня по 11 вересня 2018 року на території зони відчуження в рамках спільного проекту Федерального відомства радіаційного захисту Німеччини* та Чорнобильського центру з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології за сприянням Посольства ФРН в Україні, ДАЗВ та Держатомрегулювання.

Вперше подібні тренувальні навчання було проведено у 2016 році.

Про їх результати та враження учасників детальніше за посиланнями

http://www.snrc.gov.ua/nuclear/uk/publish/article/336061

http://www.bfs.de/SharedDocs/Pressemitteilungen/BfS/DE/2016/010.htm

 

Метою таких тренувань є підтримка кваліфікації і навичок персоналу мобільних вимірювальних лабораторій працювати у реальних полях підвищеного іонізуючого випромінювання, перевірка процедур і якості вимірювань та ефективності застосування різних методів для вирішення завдань радіаційної розвідки та радіаційного захисту, а також відпрацювання взаємодії і допомоги на випадок потреби у реагуванні на реальні події з радіологічними ризиками і загрозами транскордонного впливу.

Проведення цього заходу в України надає унікальну можливість вітчизняним організаціям, що мають відповідні обов’язки з аварійного реагування, радіаційного захисту, контролю та моніторингу навколишнього середовища, провести інтеркалібрування, перевірити надійність власних приладів і систем, а персоналу отримати практичні навички застосування радіометричних, дозиметричних та спектрометричних методів, засобів і систем відповідно до кращої практики європейських країн і міжнародних стандартів якості вимірювань.

Мобільні лабораторії радіаційного контролю та радіаційної розвідки ВП «Рівненська АЕС» та ВП «Аварійно-технічний центр» ДП «НАЕК «Енергоатом», мобільна радіометричної лабораторії  «RanidSONNІ» Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки підтвердили участь у цих навчаннях. Індивідуальний дозиметричний контроль учасників міжнародних тренування під час перебування у зоні відчуження забезпечуватимуть ДСП «Екоцентр» ДАЗВ та ДСП «Чорнобильська АЕС».

 

У зв’язку із запланованим переміщенням мобільних вимірювальних лабораторій Федерального відомства Німеччини та українських учасників автошляхами загального користування напередодні проведення та після завершення тренувань у зоні відчуження, інформуємо про відсутність будь-яких реальних радіаційних ризиків та подій у контексті проведення цього міжнародного заходу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Довідково: Федеральне відомство з радіаційного захисту (BfS) відповідає за захист людей та навколишнього середовища від іонізуючого та неіонізуючого випромінювання та гарантує їхню безпеку. У сфері іонізуючого випромінювання основна увага приділяється випромінюванню, що використовується в медицині при рентгенівській діагностиці, безпеці поводження з радіоактивними речовинами в ядерній техніці та захистом від підвищеної природної радіоактивності. Сфера неіонізуючого випромінювання фокусується на захисті від ультрафіолетового, електромагнітного випромінювання та мобільного радіозв'язку.

BfS надає науково-технічні рекомендації для Федерального міністерства охорони навколишнього середовища, природокористування та ядерної безпеки Німеччини, підтримує розробку законодавства, проводить дослідження і підтримує діалог на національному та міжнародному рівнях стосовно результатів досліджень, пов'язаних з радіаційним захистом. Системи спостережень і контролю BfS забезпечують надійні механізми реагування на будь-які зміни радіаційних характеристик у навколишньому середовищі і підтверджують реальними вимірюваннями модельні розрахунки СППР JRODOS. Взаємодія з BfS сприяла оцінці джерела походження рутенію-106 у атмосферному повітрі Європи у жовтні 2017 р.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux