Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Постанова Колегії Держатомрегулювання № 03 від 10 вересня 2020 року
Опубліковано 16 вересня 2020 року о 15:29

 

 

ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

 

ПОСТАНОВА КОЛЕГІЇ

 


10 вересня 2020 р.                                  м. Київ                                            №  03 


Про стан виконання зобов‘язань

за Об‘єднаною конвенцією про

безпеку поводження з відпрацьованим паливом

та про безпеку поводження з радіоактивними відходами


Україна підписала Об’єднану конвенцію про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами (далі – Об’єднана конвенція) 29 вересня   1997 року та однією з найперших серед країн світу ратифікувала її Законом України 20 квітня 2000 року.

З часу набуття чинності Об’єднаною конвенцією Україна є активним учасником процесів і заходів, що відбуваються в рамках реалізації цілей та завдань Об’єднаної конвенції. Протягом 20 років шість Національних доповідей України були представлені Сторонам Об’єднаної конвенції на міжнародних нарадах. Отримані в ході оглядових процесів коментарі та рекомендації сторін враховуються при формуванні та реалізації національних планів дій у сфері використання ядерної енергії, у частині вдосконалення  системи поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами.

Сьома Національна доповідь України, що пропонується для розгляду, підготовлена Державною інспекцією ядерного регулювання України у співпраці з Державним агентством України з управління зоною відчуження, Міненерго, Міндовкілля, експлуатуючими організаціями та підприємствами (ДП «НАЕК «Енергоатом», ДСП «Чорнобильська АЕС», ДСП «ЦППРВ», ДСП «Об’єднання «Радон», ІЯД НАНУ).

Розглянувши та обговоривши Сьому Національну доповідь України Колегія Держатомрегулювання відзначає, що документ  відповідає вимогам до  структури, наведеним у Керівних принципах щодо форми та структури національних доповідей INFCIRC/604/Ref.3, враховує рекомендації Шостої наради Сторін, що домовляються (JC/RM6/05/Rev.1), та відображає в повній мірі досягнутий за останні три роки результат щодо реалізації цілей та завдань за Об’єднаною конвенцією.  

Основним пріоритетом розвитку в Україні  системи поводження з відпрацьованим ядерним паливом та  радіоактивними відходами є розвиток інфраструктури для безпечного поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами в зоні відчуження, що має забезпечити централізоване безпечне та довгострокове  зберігання радіоактивних відходів та відпрацьованого ядерного палива, та захоронення радіоактивних відходів з дотриманням основних принципів державної політики у сфері використання ядерної енергії та радіаційного захисту, зокрема:

  • пріоритету захисту людини та навколишнього природного середовища від впливу іонізуючого випромінювання;
  • забезпечення при використанні ядерної енергії мінімального рівня утворення радіоактивних відходів;
  • захисту майбутніх поколінь та недопущення на них негативного впливу від будь-якої діяльності у сфері  використання ядерної енергії, більшого ніж той, що допускається для нинішнього покоління.

Важливим елементом розвитку системи поводження з радіоактивними відходами у відповідності до вимог Директиви Ради 2011/70 Євроатом є забезпечення створення геологічного сховища для захоронення радіоактивних відходів.

Враховуючи вищезазначене, основними викликами для України щодо поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами та основними пріоритетними заходами для реалізації протягом наступних трьох років  є:

1. Будівництво сховища для довгострокового зберігання осклованих високоактивних відходів від переробки відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР-440 та проектування сховища для довгострокового зберігання осклованих високоактивних відходів від переробки відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР-1000, що надходитимуть з Російської Федерації.

2. Прийняття та початок реалізації національного плану щодо створення геологічного сховища для захоронення радіоактивних відходів.

3. Передача радіоактивних відходів АЕС на довгострокове зберігання та захоронення на комплекс «Вектор».

4. Будівництво та введення в експлуатацію комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів ХАЕС.

5. Введення в експлуатацію СВЯП-2 Чорнобильської АЕС та ЦСВЯП.

6. Продовження виконання на постійній основі заходів з підвищення безпеки, рекомендованих Договірними сторонами за результатами Шостої Наради сторін.


Заслухавши доповідь заступника Голови – заступника Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України, з урахуванням обговорень та пропозицій членів Колегії Держатомрегулювання та громадськості, Колегія Держатомрегулювання  ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Схвалити представлену Сьому Національну доповідь України про виконання зобов’язань за Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами та взяти її за основу для подальшої  підготовки оглядових матеріалів за Об’єднаною конвенцією.  

2. ДНТЦ ЯРБ (Шевченко І.А.) забезпечити переклад Національної доповіді на англійську мову.

3. Управлінню безпеки поводження з РАВ  (Новікова Ю.С.) забезпечити розміщення Сьомої Національної доповіді України на веб-сайті Об’єднаної конвенції (МАГАТЕ) у строк до 27 жовтня 2020 року та забезпечити подальше виконання Плану  заходів щодо підготовки Національної доповіді України, розгляду національних доповідей сторін Об’єднаної конвенції та участі України у Сьомій нараді сторін Об’єднаної конвенції, затвердженого  наказом Держатомрегулювання від 21.05.2020 № 205.

4. Для забезпечення виконання визначених у Національній доповіді викликів та пріоритетних завдань рекомендувати:

4.1. ДП НАЕК «Енергоатом» розробити технічне рішення щодо поводження з продуктами переробки рідких радіоактивних відходів АЕС на основі обґрунтування меж і умов безпеки їх довгострокового зберігання та захоронення за результатами характеризації, у тому числі в рамках виконання міжнародного проєкту ЄК U4.01/14A «Визначення форм відходів, що забезпечують безпечну переробку, зберігання та захоронення радіоактивних відходів, що зберігаються на українських ядерно-енергетичних підприємствах» та міжнародних рекомендацій з вибору технології переробки таких потоків радіоактивних відходів.

4.2. Міндовкілля, ДАЗВ у взаємодії з іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади забезпечити до кінця 2020 року затвердження Концепції Загальнодержавної цільової екологічної програми поводження з радіоактивними відходами та розробку проекту Загальнодержавної цільової екологічної програми поводження з радіоактивними відходами, як основи фінансового механізму поводження з радіоактивними відходами в Україні.

4.3. Міндовкілля, ДАЗВ у взаємодії з Держатомрегулювання, Міненерго, іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади, науковими і виробничими організаціями розробити «дорожню карту» реалізації положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення законодавства у сфері поводження з радіоактивними відходами», що набуває чинності з 07 листопада 2021 року.


Голова Колегії 

 

 

Григорій ПЛАЧКОВ

Секретар Колегії 

Тетяна КНЯЖНИЦЬКА



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux