Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Постанова Колегії Держатомрегулювання України № 13 від 24-25.11.2011
Опубліковано 02 грудня 2011 року о 13:25

ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

 

ПОСТАНОВА КОЛЕГІЇ

 

 

 

24 - 25 листопада 2011 р. м. Київ 13

 

 

Про результати виконання цільової

позачергової оцінки стану безпеки

діючих енергоблоків АЕС та ССВЯП ЗАЕС

з урахуванням подій на АЕС «Фукусіма-Даічі»

 

 

 

Указом Президента України від 12 травня 2011 року № 585/2011 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про підвищення безпеки експлуатації атомних електростанцій України», яким передбачено проведення поглибленої позачергової оцінки стану безпеки енергоблоків АЕС України, включаючи перевірку їх сейсмостійкості.

На засіданні Колегії Держатомрегулювання України від 19 травня цього року був схвалений План дій щодо виконання цільової позачергової оцінки стану безпеки та подальшого підвищення безпеки енергоблоків АЕС з урахуванням подій на АЕС «Фукусіма-Даічі».

Держатомрегулювання України були розроблені та введені в дію наказом від 23.06.2011 р. № 91 Рекомендації до структури та змісту звіту з цільової переоцінки безпеки ядерних установок, розміщених на майданчику АЕС, з урахуванням уроків аварії на АЕС «Фукусіма-Даічі», розроблені на основі узгодженої Європейською Групою Регуляторів Ядерної Безпеки (ENSREG) та Європейською Комісією методології проведення «стрес-тестів» для європейських АЕС (13 травня 2011 р., Declaration of ENSREG, Annex 1 «EU “Stress-test” specifications»).

Україна приєдналася до ініціативи ЄК та ENSREG щодо проведення «стрес-тестів» для АЕС у країнах-членах ЄС та сусідніх країнах (Декларація щодо проведення «стрес-тестів», 24.06.2011 р.), результати проведення «стрес-тестів» для АЕС України також будуть перевірятися незалежними європейськими експертами (партнерські перевірки).

На виконання Указу Президента України від 12 травня 2011 року № 585/2011 та п. 2 Постанови Колегії Держатомрегулювання України від 19 травня 2011 р. ДП НАЕК «Енергоатом» виконана цільова позачергова оцінка стану безпеки діючих АЕС.


 

В рамках виконання цільової позачергової оцінки стану безпеки діючих АЕС експлуатуючою організацією були детально проаналізовані:

-     зовнішні екстремальні природні впливи (землетруси, затоплення, пожежі, смерчі, екстремально високі/низькі температури, опади, сильні вітри);

-     втрата електропостачання та/або кінцевого поглинача тепла;

-     питання управління важкими аваріями.

За підсумками розгляду результатів виконання цільової позачергової оцінки стану безпеки діючих АЕС Колегія Держатомрегулювання України відзначає:

-               послідовність подій, що сталися на АЕС «Фукусіма-Даічі», практично неможлива для АЕС України;

-               не виявлені нові критичні зовнішні природні впливи або комбінації впливів додатково до розглянутих при проектуванні АЕС та детально проаналізованих в рамках обґрунтування безпеки АЕС;

-               експлуатуючій організації необхідно в найкоротші терміни завершити додаткові інструментальні дослідження сейсмічності майданчиків АЕС та впровадити системи постійного сейсмічного моніторингу майданчиків;

-               неприйнятним є затягування експлуатуючою організацією термінів виконання робіт з кваліфікації обладнання енергоблоків АЕС на «жорсткі» умови оточуючого середовища та сейсмічні впливи.

З урахуванням публічного обговорення результатів цільової позачергової оцінки стану безпеки діючих АЕС 24 – 25 листопада 2011 р., висновків державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки, пропозицій Консультативної Ради з реакторної безпеки та Громадської Ради при Держатомрегулюванні України

Колегія Держатомрегулювання України постановляє:

 

1.      Зобов’язати НАЕК «Енергоатом» розробити та узгодити з Держатомрегулювання України детальний план-графік реалізації додаткових заходів з підвищення безпеки за результатами виконаної цільової позачергової оцінки стану безпеки діючих АЕС.

Термін – до 16.12.2011 р.

2.      Вважати обов’язковою умовою продовження строку експлуатації енергоблоків АЕС понад 30 років виконання експлуатуючою організацією в повному обсязі наступних робіт:

2.1. Забезпечення стійкості до впливу землетрусу, як мінімум на рівні 7 балів за шкалою MSK-64, але не менш ніж 0,1g - прискорення на рівні ґрунту (для майданчику ЮУ АЕС - 0,12g), обладнання, трубопроводів, будівель, споруд та конструкцій, що необхідні для виконання критичних функцій безпеки: безпечне зупинення реактору та підтримання його в безпечному стані; відведення тепла від активної зони реактору та басейну витримки; запобігання виходу радіоактивних речовин в навколишнє природне середовище.

2.2 Забезпечення виконання обладнанням енергоблоків АЕС вищезазначених функцій безпеки в «жорстких» умовах оточуючого середовища.

2.3. Впровадження на енергоблоках АЕС з РУ ВВЕР-1000 системи примусового аварійного скидання тиску парогазової суміші з-під куполу герметичного огородження.

2.4. Реалізація на енергоблоках АЕС заходів щодо забезпечення підживлення (розхолодження) парогенераторів та басейнів витримки палива в умовах довготривалого повного знеструмлення АЕС та/або втрати кінцевого поглинача тепла.

2.5. Введення в дію на енергоблоках АЕС:

-     керівництв щодо управління запроектними аваріями, при яких можливе важке пошкодження палива як в активній зоні реактору, так і в басейні витримки палива, а також пом’якшення наслідків таких аварій;

-     симптомно-орієнтованих інструкцій з ліквідації аварій, що можуть виникнути при роботі енергоблоку на зниженому рівні потужності та в період планово-попереджувального ремонту із перевантаженням активної зони реактору.

3.      Вказати НАЕК «Енергоатом» на необхідність прискорення реалізації на енергоблоках АЕС наступних заходів «Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України»:

-          впровадження системи аварійного та після аварійного моніторингу параметрів реактору (ПАМС);

-          забезпечення життєдіяльності БЩУ та РЩУ при проектних та запроектних аваріях.

4.      Встановити наступні терміни завершення робіт щодо забезпечення стійкості обладнання, трубопроводів, будівель, споруд та конструкцій до впливу землетрусу, а також забезпечення виконання обладнанням функцій безпеки в «жорстких» умовах оточуючого середовища:

-          для енергоблоків № 2 ХАЕС та № 4 РАЕС - 31.12.2013 року;

-          для решти енергоблоків АЕС роботи мають бути завершені в рамках проектного терміну експлуатації, але не пізніше 31.12.2015 року.

5.      Встановити наступні терміни введення в дію додаткових інструкцій та керівництв з управління аваріями (п.2.5):

-          для енергоблоків № 1 ЮУАЕС та № 1 РАЕС – 31.10.2012 р.;

-          для енергоблоків № 1 ЗАЕС та № 2 РАЕС – 30.06.2013 р.;

-          для решти енергоблоків АЕС – 30.06.2014 р.

 

 

Голова Колегії О.А. Миколайчук

 

Секретар Колегії Т.В. Козулько

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux