Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Постанова Колегії Держатомрегулювання України №11 від 8 вересня 2011 року
Опубліковано 14 жовтня 2011 року о 13:51

 

ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

 

 

ПОСТАНОВА КОЛЕГІЇ

 

08” вересня 2011 р. м. Київ __11______

 

 

Про результати державної експертизи з ядерної

та радіаційної безпеки документів ВП ЮУАЕС щодо

визначення сейсмічності майданчику Южно-Української

АЕС з урахуванням інженерного запасу

 

 

Відповідно до рекомендацій МАГАТЕ та вимог Держатомрегулювання України Южно-Українська АЕС (ЮУАЕС) зробила переоцінку сейсмічності свого майданчика по відношенню до проектного рівня та надала результати на розгляд до Держатомрегулювання України.

На стадії проектування ЮУАЕС пікове прискорення на грунті (для бальності МРЗ=6) прийнято на рівні а=0,0576g.

Згідно з постановою Ради міністрів СРСР від 16.08.1989 р. №647 у період 1990-1992 рр. проведені роботи з уточнення сейсмічності майданчика ЮУАЕС.

Аналіз результатів досліджень у 1990-1992 рр. показав, що під час їх проведення використовувалось сучасне на той час обладнання, але воно не дозволяло коректно фіксувати коливання в низькочастотному діапазоні, тому при обробці отриманих результатів досліджень застосовано консервативний підхід та на його підставі аналітично було отримано максимальне значення прискорення на грунті 0,15g, що майже втричі перевищило проектне значення.

В період з 2009 по 2010 рр. на замовлення  ЮУАЕС Інститут Геофізики НАНУ
ім. Суботіна (ІГФ НАНУ) здійснив додаткові інструментальні дослідження сейсмічності майданчика для уточнення пікового прискорення грунту із застосуванням сучасного цифрового обладнання та апаратури, що здатне надійно фіксувати слабкі та максимальні коливання грунту в широкому частотному діапазоні.

За результатами цих інструментальних досліджень отримано значення пікового прискорення ґрунту на рівні ~0,093g, що дозволило зняти зайвий консерватизм попередньо проведених досліджень.

Результати досліджень ІГФ НАНУ, виконані в 2009-2010 рр., Держатомрегулюванням України надав на розгляд Державному науково-технічному центру ядерної та радіаційної безпеки (далі – ДНТЦ ЯРБ) .

Враховуючи важливість коректного визначення прискорень на рівні грунту для подальшого використання при переоцінці сейсмостійкості енергоблоків ЮУАЕС, до державної експертизи ДНТЦ ЯРБ були залучені профільні фахівці національних та зарубіжних організацій, а саме Київського національного Університету ім. Т.Г.Шевченко; Інституту ядерних досліджень (м. Ржеж, Чеська Республіка); ФБУ «Науково-технічний центр з ядерної и радіаційної безпеки» (Російська Федерація).

Узагальнюючи результати експертних оцінок, залучених до державної експертизи організацій, ДНТЦ ЯРБ виділив наступні основні положення:

-      результати досліджень мають недоліки в частині документування та представлення необхідного обсягу відомостей відповідно до положень документів МАГАТЕ, в тому числі таких як NS-G-3.3 та SSG-9;

-      при проведенні інструментальних досліджень в 2009-2010 рр. застосовано сучасне цифрове обладнання та апаратура, але період спостережень на ЮУАЕС був замалим;

-      для отримання ще більш точних даних необхідно розташувати постійно діючу систему сейсмічних спостережень, яка надасть змогу зібрати, обробити та узагальнити статистичні дані для подальшого уточнення рівня сейсмічності майданчика ЮУАЕС.

Таким чином, основним недоліком виконаних досліджень є брак статистичних даних, обумовлених відсутністю постійно діючої системи сейсмічних спостережень у районі ЮУАЕС, тому найактуальнішим є її влаштування, як це передбачено «Планом заходів з оцінки сейсмічної небезпеки і перевірки сейсмостійкості діючих АЕС». Тобто отримані значення прискорень на рівні грунту потребують подальшого уточнення.

До отримання уточнених даних необхідним є:

-       прийняття певного запасу сейсмостійкості ;

-       виконання аналізу сейсмічної вразливості споруд, систем та компонентів для енергоблоку № 1 ЮУАЕС з метою визначення існуючих запасів сейсмостійкості.

Експлуатуюча організація у відповідному Концептуальному рішенні запропонувала величину запасу сейсмостійкості на рівні 20% по відношенню до отриманого пікового прискорення грунту 0,093g.

Для діючих енергоблоків АЕС, в міжнародній практиці, відсутні підходи щодо встановлення інженерного запасу, але для нових енергоблоків такий запас сейсмостійкості передбачається від 40% до 67%.

Таким чином, підхід щодо встановлення запасу до отримання уточнених даних сейсмологічних спостережень в цілому може вважатись прийнятним, але величина цього запасу підлягає уточненню у процесі накопичення статистичних даних.

Враховуючи вищенаведене та результати державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки документів щодо визначення сейсмічності майданчика ЮУАЕС.

 

КОЛЕГІЯ ПОСТАНОВЛЯЄ:

 

1.      До отримання уточнених даних на базі постійно діючої системи сейсмічних спостережень на майданчику ЮУАЕС, усунення невизначеностей отриманого значення пікового прискорення грунту та враховуючи сумні події на АЕС «Фукусіма-1» (Японія) попередньо встановити величину запасу при оцінках сейсмостійкості на рівні 30% від значення пікового прискорення грунту 0,093g.

2.      ДП НАЕК «Енергоатом»:

-             з метою подальшого уточнення сейсмостійкості систем та елементів енергоблоків ЮУАЕС розробити та узгодити з Держатомрегулювання України деталізований План-графік впровадження системи сейсмічних спостережень на майданчику ЮУАЕС, взявши за основу «План заходів з оцінки сейсмічної небезпеки і перевірки сейсмостійкості діючих АЕС»;

Термін - 15.11.2011 р.

-             в рамках виконання заходів з продовження експлуатації енергоблоку №1 ЮУАЕС у понадпроектний термін виконати та надати до Держатомрегулювання України результати аналізу сейсмічної вразливості споруд, систем та компонентів для енергоблоку № 1 ВП ЮУАЕС з метою визначення існуючих запасів сейсмостійкості.

 

3.      Департаменту оцінки безпеки ядерних установок:

-             в термін до 28.10.2011 доопрацювати Висновок державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки документів щодо визначення сейсмічності майданчика ЮУАЕС з урахуванням цієї Постанови.

 

Голова

О. МИКОЛАЙЧУК

 

Секретар Колегії

 

О. БРЮХАНОВА

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux