Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Постанова Колегії Держатомрегулювання України №1 від 26 січня 2012 року
Опубліковано 27 січня 2012 року о 12:19

 

ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

 

ПОСТАНОВА КОЛЕГІЇ

 

26 січня 2012 року м. Київ № __1_____

 

 

Щодо результатів державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки «Техніко-економічного обґрунтування будівництва заводу з виробництва ядерного палива»

 

Діяльність зі спорудження заводу з виробництва ядерного палива здійснюється у відповідності до:

-          «Енергетичної стратегії України на період до 2030 року», затвердженої розпорядженням КМУ № 145 від 15.03.2006р.

-          Державної цільової економічної програми «Ядерне паливо України», затвердженої постановою КМУ № 1004 від 23.09.2009р.

-          Указу Президента України від 15.06.2010р. № 692-16т/2010 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони» від 1 червня 2010 року, «Про забезпечення національних інтересів в сфері постачання ядерного палива для українських АЕС і створення в Україні власного виробництва ядерного палива»;

-          Розпорядження КМУ "Про першочергові заходи з утворення підприємства з виробництва ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000" №1922-р від 22.09.2010.

У відповідності до статті 1 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» завод з виробництва ядерного палива (далі – завод) є ядерною установкою.

Згідно з порядком, визначеним у статті 37 цього ж Закону, для розгляду питання про розміщення ядерної установки до Кабінету міністрів України повинні бути подані підготовлені у встановленому порядку матеріали, які містять обґрунтування необхідності спорудження такої установки чи об'єкта і не менш як три варіанти щодо майданчиків для їх розміщення.

Відповідно до вимог ДБН А.2.2-3-2004 «Проектування. Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва» документом, в якому міститься обґрунтування необхідності спорудження будь-якої установки, вибору майданчику для її спорудження, основні технічні рішення та заходи із забезпечення безпеки цієї установки є техніко-економічне обґрунтування (далі – ТЕО).

У відповідності до вимог статті 40 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» матеріали, які містять обґрунтування безпеки ядерних установок, підлягають обов'язковій державній експертизі.

Держатомрегулювання України виконав державну експертизу ядерної та радіаційної безпеки «Техніко-економічного обґрунтування будівництва заводу з виробництва ядерного палива» (далі – ТЕО заводу).

Розглянувши результати державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки документації ТЕО заводу та з урахуванням виступів членів Колегії Колегія

 

к о н с т а т у є:

 

1.   Прийняті в ТЕО технічні рішення та організаційні заходи відповідають вимогам нормативних документів (далі – НД) ядерної та радіаційної безпеки.

2.   Вибір майданчика смт. Смоліно виконано у відповідності до вимог чинного законодавства у сфері використання ядерної енергії.

3.   Прийняті в ТЕО технічні рішення та організаційні заходи спроможні забезпечити безпеку персоналу заводу, населення та навколишнього природного середовища у відповідності з вимогами чинних НД.

4.   Підходи до створення системи обліку та контролю ядерного матеріалу є прийнятними, відповідають вимогам чинних нормативно-правових актів з ядерної та радіаційної безпеки.

5.   Наявні експертні зауваження повинні бути враховані під час розробки проекту заводу та попереднього звіту з аналізу безпеки, а тому не перешкоджають узгодженню ТЕО.

Враховуючи вищенаведене, Колегія постановила:

 

1.      Схвалити Висновок державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки «Техніко-економічного обґрунтування будівництва заводу з виробництва ядерного палива».

 

Голова

 

О. МИКОЛАЙЧУК

 

 

Секретар

 

Т. КОЗУЛЬКО

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux