Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Постанова Колегії Держатомрегулювання № 03 від 25 квітня 2019 року
Опубліковано 10 травня 2019 року о 09:06

ДЕРЖАВНА ІНСПЕКЦІЯ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

 

П О С Т А Н О В А К О Л Е Г І Ї

 

25 квітня 2019 р. м. Київ 03

 

 

 

Щодо виконання вимог законодавства

з питань радіаційної безпеки у зоні відчуження

 

На території Чорнобильської зони відчуження знаходиться низка об’єктів поводження з радіоактивними відходами (РАВ) та ядерних установок для яких чинним законодавством встановлені суворі вимоги з ядерної та радіаційної безпеки та фізичного захисту.

 

1.      Про стан введення в експлуатацію нового безпечного конфайнмента об’єкта «Укриття» (НБК)

Діяльність на об’єкті «Укриття» Чорнобильської АЕС здійснюється в рамках ліцензії серії ЕО № 000033 на експлуатацію об’єкта «Укриття», виданої Держатомрегулюванням 30 грудня 2001 року.

Термін дії ліцензії – до введення в експлуатацію нового безпечного конфайнмента об’єкта «Укриття» (НБК).

У листопаді 2016 року арку нового безпечного конфайнменту було встановлено у проектне положення над об’єктом «Укриття». На даний час завершується реалізація проекту першого пускового комплексу нового безпечного конфайнмента ПК-1 НБК (створення захисної споруди з технологічними системами життєзабезпечення та необхідною інфраструктурою). Проектний термін експлуатації НБК -100 років.

На даний час будівельно-монтажні роботи в рамках реалізації проекту НБК в основному завершені. Завершуються роботи по облаштуванню зовнішнього і внутрішнього простору НБК, продовжується виконання пуско-налагоджувальних робіт, здійснюються приймальні випробування систем та обладнання НБК.

Держатомрегулюванням у січні 2019 року видано ДСП ЧАЕС окремий дозвіл на експлуатацію будівельних конструкцій огороджуючого контуру НБК.

Для отримання окремого дозволу на введення в експлуатацію ПК-1 НБК та в рамках завершення проекту, ДСП «ЧАЕС» має, зокрема, завершити роботи із випробувань системи основних кранів НБК (СОК) після їх модернізації; вирішити питання щодо надлишкового тиску у міжарковому просторі; провести приймальні випробування Інтегрованої системи управління (ІСУ) НБК за погодженими з Держатомрегулюванням програмами; вирішити питання електрозабезпечення систем та обладнання НБК.

 

 

2.      Щодо завершення будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2)

Сховище відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2) призначене для довгострокового зберігання (протягом 100 років) відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) ЧАЕС.

Роботи із завершення будівництва та введення в експлуатацію СВЯП-2 здійснюються у відповідності до умов Ліцензії № ЕО 001002 на право провадження діяльності з будівництва та введення в експлуатацію ядерної установки (сховище відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2)), що була видана Держатомрегулюванням 20.02.2013 р. У відповідності до умов цієї ліцензії та «Плану ліцензування при реалізації СВЯП-2» експлуатуюча організація протягом останніх років виконувала роботи із: завершення будівельно-монтажних робіт; розробки та затвердження у встановленому порядку технічних специфікацій (далі – ТС) на системи та обладнання, що важливе для безпеки; розробки та затвердження у встановленому порядку експлуатаційної документації; приймання та проведення випробувань устаткування.

Станом на 15.04.2019 р. експлуатуючою організацією забезпечено:

1. Завершення будівельно-монтажних робіт на 99%.

2. Розробку та попереднє погодження з Держатомрегулюванням: 7 ТС на системи, важливі для безпеки, із 7 розроблених згідно проекту; 41 ТС на обладнання, важливе для безпеки, із 41 розроблених згідно проекту, а також 1 ТС на обладнання, вплив на безпеку якого не визначений (стіл для поводження з пошкодженим ядерним паливом).

3. Розробку та погодження з Держатомрегулюванням 35 програм випробувань обладнання, важливого для безпеки, із 35 запланованих. Представники Держатомрегулювання взяли участь у цих випробуваннях.

4. Розробку та погодження з Держатомрегулюванням 12 програм на проведення комплексних випробувань систем, важливих для безпеки, та технологічних систем із 12 передбачених за проектом.

5. Остаточне погодження з Держатомрегулюванням 24 ТС на обладнання, важливе для безпеки, із 41 розроблених згідно проекту.

6. Розробку та погодження з Держатомрегулюванням 2 регламентів із 4-х необхідних для етапу «введення в експлуатацію» СВЯП-2.

7. Приймання на майданчику СВЯП-2 практично усього основного устаткування, включаючи 210 двостінних екранованих пеналів (⁓ 90%) та 41292 паливних патронів (⁓ 96%).

Відповідно до інформації, отриманої від ДСП ЧАЕС 01.03.2019 р., початок «гарячих» випробувань запланований на 27.08.2019 р.

 

3.      Щодо призначення керівників ДСП ЧАЕС і ДСП «ЦППРВ»

За результатами розгляду в Держатомрегулювання інформації, отриманої від ДАЗВ, щодо призначення на посаду виконуючого обов’язки генерального директора ДСП «Чорнобильська АЕС» Калашника Сергія Васильовича та виконуючого обов’язки директора ДСП «ЦППРВ» Костюка Сергія Миколайовича встановлено наступне.

Посади керівників цих підприємств входять до переліку посад, діяльність яких підлягає ліцензуванню. Наразі, у призначених осіб відсутні відповідні ліцензії, а їх освіта та досвід роботи в сфері використання ядерної енергії не відповідає встановленим Кваліфікаційним вимогам до цих посад.

 

 

Враховуючи представлену інформацію та обговорення під час засідання Колегія Держатомрегулювання постановляє:

 

1.      Звернути увагу Державного агентства України з управління зоною відчуження на необхідність суворого дотримання підприємствами, що здійснюють діяльність у зоні відчуження вимог законодавства в частині:

-         ядерної та радіаційної безпеки;

-         фізичного захисту та ядерної захищеності;

-         кадрової політики.

2.      Узяти до уваги інформацію стосовно стану завершення будівництва та введення в експлуатацію нових об’єктів, що реалізуються за рахунок міжнародної допомоги.

3.      ДСП «ЧАЕС» розробити, в термін до 31 травня, детальні плани графіки введення в експлуатацію нових об’єктів (НБК, СВЯП-2) та після погодження з Державним агентством України з управління зоною відчуження направити до Держатомрегулювання.

 

 

 

Голова Колегії Г. Плачков

 

 

Секретар Колегії Т. Княжницька

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux