Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Підвищення енергетичної незалежності шляхом спорудження нових ядерних установок
Опубліковано 23 серпня 2019 року о 11:31

Сьогодні на території України споруджується низка нових ядерних установок:

1) СВЯП-2 Чорнобильської АЕС – сховище відпрацьованого ядерного палива сухого типу зберігання, що призначене для довгострокового (протягом 100 років) зберігання усього ядерного палива Чорнобильської АЕС;

2) ЦСВЯП – централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива сухого типу зберігання, що призначене для довгострокового (протягом 100 років) зберігання ядерного палива Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС;

3) ЯПУ «Джерело нейтронів» – ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів»;

4) енергоблоки №№3;4 Хмельницької АЕС;

5) завод з виробництва ядерного палива для енергоблоків АЕС України.

 

Регулювання безпеки будівництва та введення в експлуатацію цих ядерних установок здійснюється Держатомрегулюванням шляхом:

·        виконання державної експертизи та погодження технічних специфікацій на системи та обладнання, що важливі для безпеки;

·        виконання державної експертизи та погодження програм випробувань систем та обладнання, що важливі для безпеки;

·        безпосередньої участі представників Держатомрегулювання у випробуваннях систем та обладнання, що важливі для безпеки;

·        виконання державної експертизи та погодження експлуатаційно-технічної документації.

 

Держатомрегулювання повідомляє про стан реалізації заходів за цими проєктами, актуальний на 23 серпня 2019 року.

 

Роботи із завершення будівництва та введення в експлуатацію СВЯП-2 Чорнобильської АЕС здійснюються відповідно до умов Ліцензії № ЕО 001002 на право провадження діяльності з будівництва та введення в експлуатацію ядерної установки (сховище відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2), що була видана Держатомрегулюванням 20 лютого 2013 року.

1. Остаточно погоджені 25 ТС на обладнання, важливе для безпеки із 41 розроблених згідно проєкту, та 2 ТС на системи, важливе для безпеки, із 7 розроблених згідно проєкту.

2. Погоджені 33 програми випробувань обладнання, важливого для безпеки, із 33 запланованих (для 8 одиниць обладнання заводські приймальні випробування не передбачені і замість них проводяться індивідуальні приймальні випробування на майданчику СВЯП-2) та забезпечена участь представників Держатомрегулювання у цих випробуваннях.

3. Погоджені 12 програм на проведення комплексних випробувань систем, важливих для безпеки, та технологічних систем із 12 передбачених за проєктом.

4. 2 регламенти ДСП «Чорнобильська АЕС» (із 4-х необхідних для етапу «введення в експлуатацію» СВЯП-2).

Початок «гарячих» випробувань та завезення відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) у СВЯП-2 заплановані на перше півріччя 2020 року.

 

 

Роботи за проєктом будівництва ЦСВЯП здійснюються відповідно до умов ліцензії серії ЕО № 001060 на право провадження діяльності «будівництво та введення в експлуатацію ядерної установки – сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП)», виданої Держатомрегулюванням 29 червня 2017 року.

1. Попередньо погоджено 16 ТС на обладнання, важливого для безпеки із 16 розроблених згідно проєкту.

2. Погоджені 14 програм випробувань обладнання, важливого для безпеки, із 16 розроблених згідно проєкту.

3. Остаточно погоджені 8 ТС на обладнання, важливого для безпеки із 16 розроблених згідно проєкту.

4. Затверджені Висновки державної експертизи ЯРБ проєктів модифікації:

- Енергоблоків №№1,2 Рівненської АЕС;

- Енергоблоків №№3,4 Рівненської АЕС;

- Енергоблоків №№1,2 Хмельницької АЕС.

Початок виконання робіт із введення в експлуатацію пускового комплексу ЦСВЯП заплановані на перший квартал 2020 року.

 

Спорудження ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів» ЯПУ «Джерело нейтронів» здійснюється на території Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» (ННЦ ХФТІ) відповідно до умов ліцензії серії ЕО № 001018 на право провадження діяльності з будівництва та введення в експлуатацію ЯПУ «Джерело нейтронів», виданою Держатомрегулюванням експлуатуючій організації 10 жовтня 2013 року.

За умовами цієї ліцензії експлуатуюча організація повинна отримати три окремих дозволи Держатомрегулювання:

- перше завезення ядерного палива для ЯПУ «Джерело нейтронів» на територію промислового майданчика ННЦ «ХФТІ» (виданий Держатомрегулюванням 12 квітня 2019 року);

- фізичний пуск ЯПУ «Джерело нейтронів» (заява на отримання окремого дозволу повернута ННЦ «ХФТІ» для усунення зауважень 21 червня 2019 року).

- дослідно-промислову експлуатацію ЯПУ «Джерело нейтронів».

ННЦ ХФТІ виконує усунення зауважень державної експертизи до комплекту документів на отримання окремого дозволу на фізичний пуск ЯПУ «Джерело нейтронів». Отримання доопрацьованого комплекту документів на отримання окремого дозволу на фізичний пуск ЯПУ «Джерело нейтронів» очікується Держатомрегулювання у вересні-жовтні 2019 року.

 

У 2018 році Міністерство енергетики та вугільної промисловості України створило Робочу групу із розроблення рекомендацій щодо організації виробництва ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000, до складу якої увійшли, як спостерігачі, Голова Державної інспекції ядерного регулювання, Григорій Плачков, та Директор Державного підприємства «Державний науково-технічного центр з ядерної та радіаційної безпеки», Ігор Шевченко.

Робоча група напрацювала першочергові кроки щодо організації виробництва ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000 за технологією компанії «Вестінгауз» та розглянули проєкт завдання на розробку «Техніко-економічного обґрунтування будівництва заводу із виробництва ядерного палива», підготовлений Державним концерном «Ядерне паливо».

На сьогодні, інформація про реалізацію заходів створення власного виробництва ядерного палива для вітчизняних атомних електростанцій із залученням до створення такого виробництва суб’єктів, які здійснюють виробництво електричної енергії на атомних електростанціях, до Держатомрегулювання не надходила.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux