Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Людям із порушенням зору
A- A+
Українською
In English
Підготовку основних заходів «Дорожньої карти» по вдосконаленню системи виявлення радіоактивних матеріалів завершено
Опубліковано 17 липня 2017 року о 16:18

Днями в Центрі ім. Джорджа Кузмича ІЯД НАНУ відбулася координаційна нарада МАГАТЕ та вітчизняних галузевих відомств з розробки «Дорожньої карти» по вдосконаленню архітектури виявлення радіоактивних матеріалів, що перебувають поза регулюючим контролем. Представники Експертної місії МАГАТЕ, до складу якої увійшли працівники Служби державної безпеки Грузії, регулюючого органу Йорданії та Міністерства внутрішньої безпеки США допомагали українським фахівцям виявити усі сильні та слабкі сторони за напрямом, аби в подальшому «Дорожня карта» знайшла своє якнайкраще застосування. 

11

«Наше основне завдання сьогодні – ідентифікувати усі прогалини існуючої в Україні системи виявлення радіаційних матеріалів поза регулюючим контролем й спільними зусиллями розробити так звану «Дорожню карту» або ж план дій, як цих прогалин позбутися», – зазначила офіцер відділу ядерної захищеності МАГАТЕ Стейсі Муі (Stacy Mui). Також вона додала, що остаточне рішення повинне прийматися безпосередньо українськими колегами, експерти МАГАТЕ лише надаватимуть експертну підтримку. 

8

Фахівець Держатомрегулювання Георгій Свислоцький детальніше розповів усім присутнім про існуючу на часі вітчизняну систему виявлення радіоактивних матеріалів, що перебувають поза регулюючим контролем. «Система ядерної захищеності має три основні складові: попередження, виявлення та реагування. Як на мене, при розробці «Дорожньої карти» більше уваги слід приділяти саме реагуванню на випадки перебування радіоактивних матеріалів поза регулюючим контролем та координації співпраці відповідних міністерств і відомств України. У нашій державі повинен існувати відповідний координуючий орган за напрямом або ж координуючий механізм», – зауважив експерт. 

6

 

Стейсі Муі фахівця Держатомрегулювання підтримала й додала, що чіткої взаємодії потребують усі три складові системи. Долучився до обговорення спеціаліст Служби державної безпеки Грузії Давид Макхарадзе. «Для позитивного результату команда виявлення радіаційних матеріалів, на всіх етапах роботи, повинна мати тику ж злагодженість дій, як професійна футбольна команда», – підсумував він. 

12

Після тривалого обговорення, учасники заходу завершили підготовку основних заходів «Дорожньої карти». Серед них: вдосконалення існуючої нормативно-правової бази, детальний аналіз українськими фахівцями наявних проблем і розробку стратегії як на найближчу, так й далеку перспективу, підготовку кадрів тощо. Крім того, МАГАТЕ висловило готовність внести зміни та доповнення до існуючої Комплексної програми підтримки ядерної захищеності між Україною та МАГАТЕ на 2016-2018 роки.

1

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux